Korku Temasının Sanat Eserlerine Yansıyışı

Geçmişten bugüne kadar bir çok farklı sanat ve sanat eserini gördük. Bu yazımızda size korku temasının sanat eserlerine yansıyış şekillerinden bahsedeceğiz. Gelin birlikte korku temasına ve beş ünlü sanat eserine bakalım.

 

Salvador Dali Savaşın Yüzü 1940

 

Korku, gündelik yaşamda birçok canlının kontrol edemeyeceği durumlarda ortaya çıkan duygudur. Bu duygu devamında tedirginlik ve kaygı duygusunu da ortaya çıkarır.

Sanat ise bir duşa vurumdur. Sanatı duyguların dışa vurumu olarak düşünürsek korku kavramından bahsetmemek haksızlık olur. Bu yüzden, sanat tarihinde korkuya dair pek çok örneğe rastlamak mümkündür. Bu eserler korkutucu olanın karşısında hissedilen acizliğin, kaygının ve stresin göstergesi olmuştur.

1- Çığlık (The Scream) – Edvard Munch

Edvard Munch 1893 The Scream
Ünlü sanatçı Munch‘a ait 1893 tarihli Çığlık (The Scream) isimli tablo insanın korku ve kaygısını temsil etmektedir. Munch bu resminden bahsederken ”Doğanın içinden geçen çığlığı ve korkuyu hissettim. Bu yüzden gökyüzünü kan kırmızısına boyadım.” demiştir. Kendisi bu manzaraya tanık olduğunda ne kadar kaygılandığını ve korktuğunu da belirtmiştir. İnsanın iç dünyasında yaşadığı bunalımı ve buhranı bize gösterirken aynı zamanda tablosundaki renk geçişleri ve fırça darbeleri diğer eserlerinde sanatına işlemiştir. Ayrıca Munch’ın bu tablosu dünyanın en pahalı sanat eserlerinden biridir.

2- Francisco Goya – Çocuklarını Yiyen Satürn 

Francisco Goya 1819 1823 146 cm × 83 cm
Francisco Goya eserinde Satürn’ü çocuklarından birini canlı canlı yerken tasvir etmiştir. Goya yaşadığı dönemde bir çok trajik olaya şahit olmuştur. Kendi ülkesi olan İspanya’nın geçirdiği kötü dönem onu da derinden sarsmıştır. Goya son dönemlerinde insanlığa karşı karamsar bir bakış açısındadır ve delirmekten korkmuştur. Bunu eserlerine baktığımızda da anlayabiliyoruz. Kendi ülkesinin geçirdiği kötü dönemlerden etkilenen Goya, bu eserinde otoritenin ne kadar korku imgesinden beslendiğini vurgulamıştır. Satürn’ü baba figürü olarak işlemiş olsa da devlete atıfta bulunmaktadır. Tablosundaki çocuğu da halk olarak düşünen Goya, bir babanın oğluna vahşetini bu pencereden göstermiştir. Tabloya baktıkça insanın içini ürpertmeyi de başarmıştır. Bu durum sanatında ne kadar iyi olduğunu bize göstermektedir.

3- Frida Kahlo – Ölüm Maskesi ile Kız

Frida Kahlo 15 cm x 11 cm Gerçeküstücülük Yağlı Boya 1938

 

Frida Kahlo; bilinenin aksine sadece yetişkin hallerinin portresini resmetmemiştir, kendi çocukluğunu da resmetmiştir. Kahlo’nun bu tablosu, çorak bir manzaranın önünde duran küçük bir kız çocuğunu anlatmaktadır. Elinde sarı bir çiçek tutan kız çocuğunun yüzünde de kafatası maskesi olduğunu görüyoruz. Bu iki obje Ölüler Günü’ne ait imgelerdir. Kahlo bu eserinde insanlığı ölüm üzerine düşündürmeyi amaçlamıştır. Ölüm korkusu genellikle genç olmayan insanlarda görülürken, bu tabloda küçük çocuğun bu çağrışımı yapması insanları hem ürkütmüş hem de ters köşe yapmıştır. Kız çocuğunun ayağının altında duran korkutucu maske ise resmin karanlık tarafına daha çok gölge katmıştır.

4- Henry Fuseli-Kâbus

Henry Fuseli 1781 Oil on canvas 1016 cm × 127 cm

 

Henry Fuseli Romantizm akımının öncülerindendir. En ünlü tablolarından biri olan Kâbus tablosunda bilinçaltının korkunç yanını yansıtmıştır. Fuseli’nin bu sanat eseri, vücudunun üstüne karabasan oturmuş bir kadını göstermektedir. Perdenin arkasından izleyen hayalete benzeyen at ise resme daha karamsar bir hava katmıştır. Birçok sanat tarihçisi bu tablonun Alman halk hikayelerinden uyarlandığını düşünmüştür. Efsaneye göre yalnız kadınlar iblisler tarafından ele geçirilirmiştir. İblis gibi korkutucu figürü betimleyen Fuseli, kabusun korkunç ve karanlık tarafına seçtiği koyu renklerle de anlam katmıştır.

5- İlya Repin- Korkunç İvan Oğlunu Öldürüyor

Ilya Repin 1883 1885 Yağlı boya 1995 cm × 254 cm

 

Bu sanat eseri, ilk Rus Çarı IV. İvan’ın bir sinir krizi sonrası oğlunun başına asasıyla vurup öldürmesini anlatıyor. Oğlu kucağında ölen babanın yaşadığı korku inanılmaz gerçekçi işlenmiştir. İlya Repin; bu eserinde özellikle korku ve pişmanlığı işlemiştir. Bu kadar gerçekçi resmetmesi görenleri şaşkına uğratıyor. Oğlunun öldüğündeki bakışları ve İvan’nın korkmuş, yaptığının farkında olmasının yarattığı pişmanlık içeren bakışlar yan yana çok güzel tasvir edilmiştir.

KAYNAKÇA

Erdoğdu, Neslihan Özgenç ve M. Adil Öztürk. “Rönesanstan Modern Dönem Resim Sanatına Korku Duygusunun Yansımaları”. idil, 78 (2021 Şubat): s. 244–259. doi: 10.7816/idil-10-78-07

”Korku ve Dehşeti İliklerimizde Hissetmemizi Sağlayan Sanat Tarihinin En Garip ve Ürkütücü 15 Tablosu”. Onedio. Web. 07.11.2022

”Tabloların Anlamları”. Blogspot. Web. 07.11.2022

”Sanat Tarihindeki En Korkunç Eserler”. Sanatla Art. Web. 07.11.2022
”Sanat Tarihinin En Korkutucu Resimleri”. Sanatax. Web. 07.11.2022
Arşiv
Arşiv
Söylenti Dergi'de geçmiş zamanda yazar olan dostlarımızın eserleri bu hesapta arşivlenmektedir. Yazar onayı olduğu sürece kaynak göstererek kullanmak serbesttir.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks