Geçmişten bugüne kadar bir çok farklı sanat ve sanat eserini gördük. Bu yazımızda size korku temasının sanat eserlerine yansıyış şekillerinden bahsedeceğiz. Gelin birlikte korku temasına ve beş ünlü sanat eserine bakalım.

Korku, gündelik yaşamda birçok canlının kontrol edemeyeceği durumlarda ortaya çıkan duygudur. Bu duygu devamında tedirginlik ve kaygı duygusunu da ortaya çıkarır.
Sanat ise bir duşa vurumdur. Sanatı duyguların dışa vurumu olarak düşünürsek korku kavramından bahsetmemek haksızlık olur. Bu yüzden, sanat tarihinde korkuya dair pek çok örneğe rastlamak mümkündür. Bu eserler korkutucu olanın karşısında hissedilen acizliğin, kaygının ve stresin göstergesi olmuştur.
1- Çığlık (The Scream) – Edvard Munch

2- Francisco Goya – Çocuklarını Yiyen Satürn
3- Frida Kahlo – Ölüm Maskesi ile Kız

Frida Kahlo; bilinenin aksine sadece yetişkin hallerinin portresini resmetmemiştir, kendi çocukluğunu da resmetmiştir. Kahlo’nun bu tablosu, çorak bir manzaranın önünde duran küçük bir kız çocuğunu anlatmaktadır. Elinde sarı bir çiçek tutan kız çocuğunun yüzünde de kafatası maskesi olduğunu görüyoruz. Bu iki obje Ölüler Günü’ne ait imgelerdir. Kahlo bu eserinde insanlığı ölüm üzerine düşündürmeyi amaçlamıştır. Ölüm korkusu genellikle genç olmayan insanlarda görülürken, bu tabloda küçük çocuğun bu çağrışımı yapması insanları hem ürkütmüş hem de ters köşe yapmıştır. Kız çocuğunun ayağının altında duran korkutucu maske ise resmin karanlık tarafına daha çok gölge katmıştır.
4- Henry Fuseli-Kâbus

Henry Fuseli Romantizm akımının öncülerindendir. En ünlü tablolarından biri olan Kâbus tablosunda bilinçaltının korkunç yanını yansıtmıştır. Fuseli’nin bu sanat eseri, vücudunun üstüne karabasan oturmuş bir kadını göstermektedir. Perdenin arkasından izleyen hayalete benzeyen at ise resme daha karamsar bir hava katmıştır. Birçok sanat tarihçisi bu tablonun Alman halk hikayelerinden uyarlandığını düşünmüştür. Efsaneye göre yalnız kadınlar iblisler tarafından ele geçirilirmiştir. İblis gibi korkutucu figürü betimleyen Fuseli, kabusun korkunç ve karanlık tarafına seçtiği koyu renklerle de anlam katmıştır.
5- İlya Repin- Korkunç İvan Oğlunu Öldürüyor

Bu sanat eseri, ilk Rus Çarı IV. İvan’ın bir sinir krizi sonrası oğlunun başına asasıyla vurup öldürmesini anlatıyor. Oğlu kucağında ölen babanın yaşadığı korku inanılmaz gerçekçi işlenmiştir. İlya Repin; bu eserinde özellikle korku ve pişmanlığı işlemiştir. Bu kadar gerçekçi resmetmesi görenleri şaşkına uğratıyor. Oğlunun öldüğündeki bakışları ve İvan’nın korkmuş, yaptığının farkında olmasının yarattığı pişmanlık içeren bakışlar yan yana çok güzel tasvir edilmiştir.
KAYNAKÇA
Erdoğdu, Neslihan Özgenç ve M. Adil Öztürk. “Rönesanstan Modern Dönem Resim Sanatına Korku Duygusunun Yansımaları”. idil, 78 (2021 Şubat): s. 244–259. doi: 10.7816/idil-10-78-07
”Korku ve Dehşeti İliklerimizde Hissetmemizi Sağlayan Sanat Tarihinin En Garip ve Ürkütücü 15 Tablosu”. Onedio. Web. 07.11.2022
”Tabloların Anlamları”. Blogspot. Web. 07.11.2022