Köksal Engür: Sanat Dolu Bir Yaşam

Editör:
Aleyna Kavak

‘’Gidenler bizden hep bir parça götürürler, o parçanın yerinde de derin izler kalır.’’

Bu söz ünlü oyuncu Köksal Engür’ün Leyla ile Mecnun dizisinde seslendirdiği sözleriydi.

27 Mart 2023 Dünya Tiyatrolar Gününde hayata gözlerini kapatan usta oyuncumuz Köksal Engür’ün sanat dolu hayatından bahsedeceğimiz bu yazımızda bir kere daha saygı ile anıyor olacağız.

Sanata adanmış koskoca 77 yıl ve bu yıllar içerisinde kendisini gerek seslendirmeleriyle gerek hayat verdiği renkli karakterle evimize konuk ettik gerekse tiyatro sahnelerinde alkışladık. Köksal Engür, dizi ve sinemada da birçok karaktere yer vermiş, hepimiz gönüllerinde hoş bir seda bırakmış usta bir sanatçıdır.

Köksal Engür’ün Hayatı

5 Mart 1946 tarihinde Kars’ta doğan Köksal Engür henüz 10 yaşındayken TRT Ankara Radyosu “Çocuk Saati” programında kısa radyo tiyatrolarıyla oyunculuk hayatına merhaba demişti. İlk oynadığı tiyatro oyunu olan çocuk oyunu “Heidi”de oynadığın da ise 11 yaşındaydı. Bu oyunda rol arkadaşları Alev Sezer ve Sema Aybars‘tı.

1956-1957 yıllarında ise Ankara’da Kızılay Gençlik Tiyatrosu’nu kurmuştu.

Kendisi profesyonel eğitim almadan önce oyunculuğa gönül vermişti. 1965 yılına geldiğimizde Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Tiyatro bölümünü kazanmış olup tiyatroyu mesleğini haline getirmişti. Aynı yıl içerisinde katıldığı Ankara Deneme Sahnesinde 1972 yılına kadar çalışmıştı. Çağdaş Sahneye geçişi ise 1975 yılına denk gelmekteydi.

Çocuk tiyatrolarındaki başarısı ile birçok banka kendisinden çocuk tiyatroları yapmasını istemiş, 1970’li yıllara geldiğimizde ise Levent Kırca ile birlikte “Oyun Treni”ni hazırlamıştı.

Ankara’da birçok sahnede boy gösteren oyuncu bir süre sonra Ankara’dan İstanbul’a gelerek sanat hayatına devam etmiştir.

Kısaca sayacak olursak; Ankara Halkevi, Sahne 9, Ankara Deneme Sahnesi, Çağdaş Sahne, Hodri Meydan Tiyatrosu, Dormen Tiyatrosu, Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu, Küçük Sahne gibi özel tiyatrolarda ve Bakırköy Belediye Tiyatrosu ile Devlet Opera ve Balesi yapımlarında çeşitli roller alan Köksal Engür, 77 yıllık sanat hayatında birçok sahnede sanatla geçen dolu dolu bir hayat yaşamıştı.

Sanat yaşamında Nedim Saban, Kenterler ve Haluk Bilginer gibi Türk tiyatrosunun değerli isimleriyle çalışmıştı.

Seslendirmeleri ile Ünlü Bir Usta Oyuncu

Köksal Engür’ün sanat hayatına baktığımızda kendisini sadece oyunculuğu ile değil aynı zaman da kendisine has seslendirmeleri ile de hep hatırlayacağız. Bir dönemin çocukluğunun önemli figürlerinden biri olan Red Kit‘te Red Kit’e hayat vermiş olan Köksal Engür, SüngerBob KareŞort çizgi filminde de Squitward karakterini seslendirmişti.

Köksal Engür, Hollywood yıldızları Robert de Niro, Al Pacino, Dustin Hoffman, Robin Williams ve Jack Lemmon gibi bir çok ünlü ismin seslendirmelerine de hayat vermişti.

Susam Sokağı‘ndaki “Büdü” karakteriyle özdeşleşen oyuncumuzu bize bıraktığı güzel dizi ve filmlerdeki seslendirmeleri ile hep anıyor olacağız.

Leyla ve Mecnun Ak Sakallı Dede rolü

Dizi ve Filmlerle Geçen Bir Hayat

Köksal Engür’ün kariyerinde sayısız dizi ve film projeleri yer almaktadır. Vizontele, Dudaktan Kalbe, Zerda, Unutursam Fısılda, Beş Kardeş yer aldığı projeden sadece bir kaçıdır.

2002-2004 yıllarında Köksal Engür, drama türündeki televizyon dizisi olan Zerda dizisinde  “Sıddık” karakteri ile karşımıza çıkar. Dizi Köksal Engür’ün hikayeyi anlatmasıyla başlar. Yine bilgece halini bu karakterde de gözler önüne sermekteydi. Yönetmen koltuğunda Kudret Sabancı‘nın olduğu dizinin sloganı da “İki kişi birbirini sever de kavuşurlarsa mutluluk olur. Biri kaçar öbürü kovalarsa aşk olur. İkisi de sever lakin birleşemezlerse işte o zaman efsane olur” idi.

Köksal Engür, 2011-2013 yıllarında yayınlanan, senaryosunu Burak Aksak’ın yazdığı, yönetmenliğini Onur Ünlü’nün yaptığı ve yayınlandığı tarihe damgasını vuran, absürt komedi türündeki türk yapım olan Leyla ile Mecnun dizisinde “Ak Sakallı Dede” ve “Karabasan” karakterleriyle akıllara kazınmayı başarmıştı. Ak Sakallı Dede rolünde birçok özlü sözler söylemesiyle karşımıza çıkmıştı. Unutulmayan repliklerinin içerisinde bahsettiği “zaman” kavramı ise öğüt niteliğindeydi:

“Zaman hiçbir şeyi düzeltmez, sadece üzerini örter. Sakladığın acılar, bir gün mutlaka ortaya çıkar… Herkes zamanı geri alabilmek ister. Kimi eski güzel günleri tekrar yaşayabilmek için. Kimi yaptığı yanlışları düzeltebilmek için. Kimiyse sadece yaşadığını hissedebilmek için ister bunu. Gelecekten korkanlarsa, zamanı durdurmak ister. Her şey o kadar iyidir ki, bunun bozulmaması için çaba gösterirler. Ama kimse şu anın değerini bilenler kadar mutlu değildir. Geçmiş de gelecek de onlarladır. Bazılarıysa zamanın ta kendisi gibidir. Ve her insan, zamanın dünya üzerinde bıraktığı birer yara izidir.”

Leyla ile Mecnun Ak Sakallı Dede rolü

2013-2014 yıllarında yayınlanan Bende Özledim dizisinde ise kendisini canlandırmıştı. Dizi absürt komedi türünde olup 104 bölüm boyunca yayınlanan bir diğer dizisi Leyla ile Mecnun dizisinden sonra yaşadıklarını anlatmaktadır. Senaryosunu Burak Aksak’ın yazdığı, yönetmenliğini Onur Ünlü ve Erkan Tunç’un yaptığı Dizinin ilk bölümünde, 3 sezon yayınlanıp final yapamadan sonlanan dizisinin üç dakikalık kısa finali gösterilmiştir.

2016 yılında BO Sahne yapımı “Uşak, Kral Ve Ötekiler” tiyatro oyunuyla sahneye çıkmış değerli oyuncu, bu sefer seyircisini güldürmeyi seçmişti. 2011 yılından bu yana tiyatro sahnelerinden uzak olmaya daha fazla dayanamamış Süleyman Karaahmet‘in yazdığı, Levent Özdilek‘in yönettiği oyunda Merve Engin‘le birlikte rol almıştı.

Uşak Kral Ve Ötekiler Tiyatro oyunu

2023 yılında son kez bir role hayat vereceğini bilmeden yer aldığı Güven Bana filmi ile de kendisini bir kere daha anmış olacağız. Selçuk Aydemir’in yazıp yönettiği filmde usta sanatçı “Baba” rolünde karşımıza çıkacak.

Yaşam verdiği her karakter de usta oyunculuğunu gösteren Köksal Engür’ün bize bıraktığı dizi, filmleri ile anmaya devam edeceğiz.

Oyuncunun yer aldığı diğer filmler:

  • Yoksul (1986)
  • Sevgili İstanbul (1999)
  • Kaç Para Kaç (1999)
  • Korkuyorum Anne (2004)
  • Beş Vakit (2006)
  • Güneşin Oğlu (2008)
  • Kurtlar Vadisi Gladio (2009)
  • Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi (2011)
  • Sen Kimsin? (2012)
  • Oflu Hoca’nın Şifresi (2014)
  • Unutursam Fısılda (2014)
  • Oflu Hoca’nın Şifresi 2 (2016)
  • Ölü Yatırım (2019)

Sanat Dolu Hayatında Aldığı Ödüller

Sanat dolu geçen bir hayat olunca da aldığı ödüllerden de bahsetmeden geçemeyiz. 1999‘da Afife Tiyatro Ödülleri‘nde “Yılın En İyi Erkek Oyuncusu”, 2002‘de ise “Yılın En Başarılı Müzikal ya da Komedi Erkek Oyuncusu” seçilen Köksal Engür, 2005‘te 16. Ankara Film Festivali‘nde “Yardımcı Erkek Oyuncu” ödülünü almıştı.

Köksal Engür, kendisine has sesi ile seslendirmeleri ve oyunculuğundaki sakin, babacan, dingin halleri ile unutmayacağımız bir usta oyuncudur.

Böbrek yetmezliğine bağlı komplikasyonlar sebebiyle hayata veda eden usta sanatçımız Köksal Engür’ü saygıyla anıyoruz.

 

Kaynakça:

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks