Kızılcık Şerbeti yayınlandığı günden bu yana adından sıkça söz ettiren, her bölümüyle gündem olmayı başaran bir dizi. Televizyon dizileriyle arası olmayan insanlara bile her hafta televizyon açtıran, her masada mutlaka sohbet konusu olan, sosyal medya dilini dahil etkileyen bir yapım haline geldiğini söyleyebiliriz. Peki nedir Kızılcık Şerbeti‘ni farklı kılan?
İlk bölümü 28 Ekim 2022 yılında yayınlanan dizi, muhafazakâr Ünal ailesi ile seküler Arslan ailesinin çocuklarının evlenmesi ile başlayıp bu evlilik sonrası yaşanan çatışmayı anlatıyor. Diğer dizilerde daha çok zengin-fakir ayrımı yapan sınıfsal çatışmaları görüyorken bu dizide yaşam tarzlarından doğan kültürel çatışmaları da ele alması diziyi diğerlerinden farklı kılıyor. Dizi, her ne kadar bu çatışmayı siyasete girmeden yalnızca yaşam tarzları üzerinde gösterse de tartışma konularının başrolü olmaktan geri duramıyor. Dizinin belli bir odak noktasının olmaması, bazen favori karakterinizden nefret ettirip bazen de sevmediğiniz karakteri savundurabilmesi diziye olan merakı da arttırıyor. Her bir karakterin ayrı bir dünyası var ve hikaye boyunca da karakterlerin gelişimlerine tanıklık ediyoruz. Gelin hep beraber dizideki bu karakterlerimizin bizlere önerebileceği kitaplara göz atalım!
Doğa Korkmaz – Aşk ve Gurur

Doğa, annesini örnek alan evin büyük kızı, idealist ve başarılı bir genç kızdır. Ancak tüm o ideallerine rağmen Fatih‘e olan aşkı için annesi de dahil herkesi karşısına almaya hazırdır. Doğa, aşkının peşinden koşup hiç bilmediği bir dünyaya adapte olmaya çalışır ancak bu süreç onu sadece yorar. Tüm dünyası haline getirdiği adam tarafından ihanete uğrayınca da dünyası başına yıkılır. Bitmeyen aşkıyla kendi yoluna bakmaya çalışır ama tekrar o eve geri dönmek zorunda kalınca şimdilerde aşkıyla gururu arasında gidip gelmektedir.

Jane Austen kaleminden olan Aşk ve Gurur, soylu bir aileden gelen ve önemli bir servet sahibi olan Darcy ile taşralı birinin kızı olan Elizabeth’in arasındaki çatışmayı anlatır. Biri önyargılı biri gururlu iki insanın nefretinin aşka dönüşünü ve tüm bu çatışmalardan yalnızca aşkla baş edebileceklerini bize harika betimlemelerle sunar kitap.
Fatih Ünal – Savaş Sanatı

Evin küçük oğlu ve ailesinin en kıymetlisi olan Fatih, abisinin aksine iş konularında daha aktif ve başarılıdır. Ailesinin onayı her zaman onun için çok önemlidir. Doğa ile yaşadığı ilişkide bile önemli olan ailesi ve mantığı olur. Doğa ile boşanma aşamasındayken bile her zaman Doğa‘dan bir adım önde olup stratejik davranır.

Savaş Sanatı, komutan ve filozof olarak bilinen Sun Tzu tarafından kaleme alınan insanlık tarihinin en çok tartışılan strateji kitabı olmuştur. Kitap sadece askeri alanda kullanılmayıp kişisel gelişim ve iş idaresi konusunda da kişiyi geliştirecek bir klasiktir. Savaş Sanatı, hayatının her alanında stratejik düşünmek isteyen Fatih‘in de başucu kitabı olacaktır.
Kıvılcım Arslan – Öğretmen Olmak

Kıvılcım, hayatını prensiplerinin üstüne kuran, son derece idealist, düzenli, sistematik bir kadındır. İstanbul’da köklü bir kolejde müdür olan Kıvılcım, mesleğini adeta hayatı haline getirir ve evinde de bu kimliği sürdürmeye devam eder. Hayatını ailesine ve öğrencilerine adayan Kıvılcım’ın tek isteği, onların iyi birer eğitim alıp kariyer sahibi olmalarıdır.

Doğan Cüceloğlu ve İrfan Erdoğan‘ın eğitim ve öğretmenlik hakkında bugüne kadar biriktirdikleri kuramsal, güncel fikirlerini paylaştıkları bu kitap, tüm öğretmenlere ufuk açacak bir eser niteliğinde. Sadece birbirleri ile değil tüm öğretmenlerle diyalog kurdukları bu kitap sadece belirli bir kesime değil tüm okuyuculara esin kaynağı olacaktır.
Sönmez Arslan – Nutuk

Sönmez Arslan ailesinin en büyüğü, güngörmüş bir kadın olduğu gibi yeri geldi mi sivri dilli, huysuz yeri geldi mi tatlı bir anneanne olabiliyor. Kızlarının hayatlarına ve kararlarına müdahale etmiyor ancak zaman zaman kızlarıyla onun istediği gibi biri olmaları konusunda çatışmalar yaşıyor. Bulduğu her fırsatta Atatürk‘ü anlatmayı ve anmayı da asla es geçmiyor. Atatürk’ün izinden gitmek, onu anlamak, yaşamak ve yaşatmak için de kesinlikle Nutuk okumamızı önerecektir.

Nutuk, ülkemizin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kaybolmakta olan bir ulusu yeniden yaşattığı, Kurtuluş Savaşı’ndan Türkiye Cumhuriyeti‘nin kurulması sürecini birinci ağızdan anlattığı çok değerli bir eserdir. Sadece bir anı kitabıyla kalmayıp günümüze hala ışık tutması, geçmişten çıkarılacak dersler ve gelecekte de yaşanabilecek tehditleri sezip önlem alınabilmesi açısından da son derece önemle okunması gereken bir eser.
Alev Arslan – Madame Bovary
Alev, uçarı diyebileceğimiz aklına ilk geleni söyleyen hovarda bir karakter. Bir organizasyon şirketi var. Hayatı ciddiye almayan yapısıyla zaman zaman ortalığı karıştırmasıyla bilinir. Abdullah Ünal‘a olan duyguları, hem hayat tarzına hem etik kurallarına da uyacak bir yanı olmaması sebebiyle kafasını bir hayli karıştırır.

Gustave Flaubert tarafından kaleme alınan Madame Bovary, romana ismini veren Bovary’nin hayatın monotonluğundan sıkılıp okuduğu kitapların da etkisiyle romantik tutkularının peşinden gittiği bir hikâyeyi anlatır. Kararlarının doğruluğunu düşünmeden sadece hissetmek üzere yaşar. Bu da onu yanlışlara sürükler. Zaman zaman gerçeklikten kopup sadece duygularıyla düşünen Alev de kendinden bir parça görüp bizlere bu kitabı önerecektir.
Abdullah Ünal – Gün Doğmadan
Abdullah Ünal başarılı bir iş adamı, iyi bir aile babasıdır. Aile içindeki hiyerarşiden dolayı ailenin en büyüğü ve son sözü söyleyenidir. Sert bir baba figürü gibi kabul edilse de çocukları her zaman önceliğidir. Kitaplarla ve okumayla arası iyi olmakla beraber göründüğünün aksine derinlikli bir iç dünyası vardır.

Sezai Karakoç; mistik edebi kişiliğiyle, ölüm ve kadın temalarının işlendiği şiirleriyle günümüzde hala çok okunan ve sevilen bir şair ve düşünürdür. Şiirlerinde Fransız Edebiyatı ve tasavvuf etkisi görülür. Bilgi birikimiyle ortaya çıkan şiirleri ve düşünceleri ile Abdullah Bey’e de ilham kaynağı olacaktır.
Nursema Kıraç – Ferrari’sini Satan Bilge

Nursema, hikâyenin başlarında kendi fikirlerinde hapsolmuş ve geri kalan tüm düşüncelere önyargılı bir karakterken yaşadıkları ile adeta bir karakter gelişimi yaşar. Önce aşık olur sonra kavuşamaz, başka bir evliliğe zorlanıp hayatının travmasını yaşar. Tam olarak bu noktada diziyi bambaşka noktaya çektiği için de kilit karakter olur. Yaşadıklarından sonra aşık olduğu adamla evlenince bu sefer de kültür farklılıkları, sınıfsal çatışmalar yakalarını bırakmaz. Nursema aşkı için kimi zaman parasından kimi zaman ailesinden bile vazgeçmeye razıdır. Nursema bu gelişimi sırasında kişisel gelişim kitaplarını da ihmal etmeyip bir nevi o da Ferrari’sini sattığı için bilgeyle özdeşleşmiş olabilir.

Ferrari’sini Satan Bilge, kişisel gelişim kitaplarında artık bir marka diyebileceğimiz Robin Sharma‘nın muhteşem eseridir. Kariyerindeki yükselişi, içinde yaşadığı boşluk hissini saklamaya yetmeyen ünlü avukat Julian Mantle‘ın hikâyesini anlatan kitap, hayatın anlamını ve değer verdiğimiz şeylerin asıl önemlerini bize sorgulatan, bir kendini keşif kitabı diyebiliriz.
Umut Kıraç – Özgürlük – Kendin Olma Cesareti

Umut, bir barda gitar çalıp şarkı söyleyen, kendi halinde takılan, konfor alanından çıkmayan biriyken Nursema’ya olan aşkıyla bambaşka bir dünyaya yolculuk yapar. Umut, ne ailesinin Nursema konusundaki baskısını ne Nursema’nın ailesinin hayatına ettiği müdahaleyi kabul etmeyen biridir. Özgürlüğüne ve rahatına düşkün bir adamdır. Şimdilerde ise bu rahat hayatıyla evliliğini sürdürmekte zorluk yaşıyor.

Osho tarafından kaleme alınan Özgürlük – Kendin Olma Cesareti’nde özgürlüğü üç aşama ile tanımlıyor. Birincisi; toplum, aile, din gibi yapılardan sıyrılmanın verdiği özgürlük. İkincisi; tatmin eden bir ilişki, yardımlaşma, sanat yaratma gibi ruhsal doyum sağlayan özgürlüktür. Üçüncüsünü ise; kendin olabilmek ve her anı içinden geldiği gibi yaşamakla mutlak özgürlük olarak tanımlamaktadır. Umut da özgürlüğün önemini kavramamız ve hayatımıza yansıtabilmemiz için bizlere bu kitabı önerecektir.
Mustafa Ünal – 50 Şef 50 Efsane Tarif

Mustafa, Ünal ailesinin büyük erkek evladıdır. Ancak aileye göre daha ılımlı, sakin, kendi halinde yaşayan biridir. Yapısı ve ilgi alanları sebebiyle babası tarafından her zaman yetersiz görülmüş ve bunu yeterince hissetmiştir. Yemek yapmayı çok seven ve aşçı olma hayali kuran Mustafa, her ne kadar ailesi için uygun görülmese de bu hayali için savaşıp sonunda istediği lokantayı da açmıştır. Bizlere de seve seve yemek kitabı önereceğinden eminiz.

Koruncuk Vakfı‘nın depremden etkilenen kız çocuklarının desteklendiği Koruncukköylere katkı sağlaması amacıyla 50 şefin birleşerek 50 tarif verdiği bu kitap, yemek yapmayı seven herkesin beğeneceği türden. Mustafa da hem katkı sağlamak hem yemek tariflerinden faydalanmak için bu kitabı tercih edecektir.




Diziyi seyretmiyorum ama sosyal medyada bayağı maruz kaldığım için az çok karakterleri biliyorum 🙂 kitaplar cuk oturmuş bence . Bu köşeyi sevdim , takipteyim 🙂
Mükemmel olmuş yeni yazar rozerin gülsever biliyor bu işi
Yorumlarına bayıldım diziyi hiç izlememe rağmen diziyi izleme isteğim geldi artı olarak kitapları okumayı da çok istedim bu bize bişeyler katar teşekkür ederim ellerine sağlık
Mükemmel