Usta kalemlerin romanları, okuyucunun zihninde bambaşka bir hale bürünür Okuyucu, romanın yönetmenliğinden senaristliğine tüm kurguyu kendi yaratıcılığıyla taçlandırır. Bu nedenle uyarlanmış filmlerde okuyucunun beklentisi çok yüksektir. Okuyucunun sinema salonundan ya çok etkilenmiş ya da hayal kırıklığına uğramış şekilde ayrıldığına şahit olmak mümkün.
Roman raflarında çok satılanlar kategorisinin yıldızları olup sinemada perdesinde bu kadar parlayamayan kitaplara bir göz atalım.
1. Melekler ve Şeytanlar – Dan Brown
Dan Brown’un 2000 yılında yayınlamış olduğu Melekler ve Şeytanlar, Robert Langdon adlı profesörün bilinen en güçlü yeraltı ağı olan Illuminati ile Katolik kilisesinin arasında geçen nefes kesici macerasını anlatır. Günümüze kadar yaklaşık 39 milyon kopyası satılan kitabın beyaz perdeye aktarıldıktan sonra satışının daha da artması beklense de kayda değer bir artış görülmemiştir.
15 Mayıs 2009 tarihinde gösterime giren, yönetmen koltuğunda Ron Howard‘ın bulunduğu, senaryosundan Akiva Goldsman, müziklerinden ise Hans Zimmer‘in sorumlu olduğu bu filmin oyuncu kadrosunda Tom Hanks, Ewan McGregor, Ayelet Zurer gibi yıldız isimler bulunuyor. Fakat okurlar senaryoda ve kitabın orijinali arasında bariz farklılıklar olduğunu düşünüyor. Dan Brown’un kalemiyle kitap içerisinde olay örgüsüne yedirilmiş kişiliklerin yeterince gösterilmemesi ve kitabın en can alıcı sahnelerinin değiştirilmesi eleştirileri topluyor.
2. Gülün Adı – Umberto Eco
14.yüzyılın başlarında İtalyan manastırında baş rahip William ve genç yardımcısı Adso‘nun manastırda meydana gelen cinayetlerin peşine düşmesini konu alan Gülün Adı, Orta Çağ’ın karanlık atmosferini ve dini bağnazlığın etkisini ustalıkla yansıtan bir romandır.
Kitabın uyarlaması ise Jean-Jacques Annaud‘un yönetmenliğinde Sean Connery ve Christian Slater‘in oyunculuklarını konuşturduğu 1986 yapımı bir film olarak karşımıza çıkar. Film, kitabı kadar geniş kitlelere hitap edemese de kitaba olan ilgiyi arttırmıştır.
3. Körlük – José Saramago
Nobel Edebiyat Ödüllü Portekiz yazar Jose Saramago‘nun 1995’te yazılan ve bir salgın sırasında insanlığın her şeye rağmen hayatta kalma iradesinin çarpıcı romanı Körlük, isimsiz bir şehirde trafik ışığının yeşile dönmesini bekleyen bir adamın aniden kör olmasıyla başlar ve körlüğün tüm topluma nüfuz etmesini anlatır. Post-apokaliptik bir roman olan Körlük, sağlam bir sistem eleştirisine sahiptir.
Yazarın kendine has yazım düzeni ve virgüllerle nefes alan uzun cümleleri okuyucuyu ilk başta yorabilir. Fakat romanın akıcılığıyla okuyucu bu farklı düzene kolayca alışabiliyor.
Senaryosunu Don McKellar‘ın kaleme aldığı ve yönetmenliğini Fernando Meirelles‘in yaptığı film ise 2008 yılında yayınlanmıştır. Başrollerinde Julianne Moore, Mark Ruffalo, Danny Glover gibi ünlü isimler yer almıştır.
Kitabını okumadan filmi seyreden izleyiciler filmin başarılı olduğunu ve filmde geçen bazı gerilim sahnelerinin rahatsız ediciliğinin izleyiciye başarıyla aktarıldığını düşünüyor. Fakat kitabını okuyanlar, hikayenin çarpıcılığının filmde yeteri kadar iyi gösterilmediği kanısında.
4. Percy Jackson ve Olimposlular – Rick Riordan
Yunan mitolojisinin, Poseidon‘un oğlu yarı-tanrı Percy Jackson‘ın macera dolu hayatının gözler önüne serildiği 17 kitaptan oluşan seri; Rick Riordan‘ı dünyaca tanıtan eseridir. Percy Jackson sıradan bir genç olarak hayatını sürdürürken kendini onun gibi yarı-tanrı olan gençlerle Melez Kampı’nda bulur. Orada en yakın arkadaşları Annabeth Chase ve Kıvırcık Çalıdibi ile tanışır.
Chris Columbus‘un yönetmenliğini yaptığı, başrollerde Logan Lerman, Alexandra Daddario ve Brandon T. Jackson‘ın rol aldığı film; kitabın yazarı Rick Riordan tarafından beğenilmedi. Kendisi bu filmi “Sizler için birkaç saatlik eğlence olabilir, ancak benim için hayatımın işinin, yapmamaları için yalvarmama rağmen, kıyma makinesinden geçirilmesi gibiydi.” diyerek değerlendirmiştir. Kitabın okuyucuları tarafından da büyük hayal kırıklığı olarak görülmüştür.
Fiziksel özellik olarak karakterlere denk düşmeyen oyuncular seçilmesi filmin en büyük sorunlarından biridir. Sarı saçları ve gri gözleri olan Annabeth karakterinin, kahverengi saçlı ve mavi gözlere sahip Alexandra Daddario tarafından oynanılması büyük tepki almıştır.
5. Kurtlar İmparatorluğu – Jean-Christophe Grangé
Jean-Christophe Grange tarafından kaleme alınan gerilim romanı Kurtlar İmparatorluğu, merak duygusunun yüksek tempoda tutulduğu başarılı bir romandır. Kitap, Paris’te kocasıyla mutlu bir hayat yaşayan Anna‘nın kaza sonucu hafıza kaybıyla başlar. Kocasının kendisinden bir şeyler sakladığını fark eden Anna, İstanbul’a gelir ve hem kendisinin hem de kocasının gerçek kimliği ile yüzleşmek zorunda kalır.
Kitabın uyarlaması ise Fransa-Türkiye ortak yapımıdır ve Chris Nahon‘un yönetmenliğiyle başrollerde Jean Reno, Jocelyn Quivrin ve Arly Jover gibi oyuncular yer alır. Film kitaptan bağımsız incelendiğinde sürükleyici ve başarılı bir eser olarak görülmüş ve izleyiciler tarafından genel olarak olumlu tepkiler almıştır. Fakat kitabın okurları, filmin uyarlamasında kitabına çok sadık kalınmadığını ve bu sebeple kitapla filmin birçok noktada buluşmadığını düşünmektedir.
6. Dune – Frank Patrick Herbert
Amerikalı yazar Frank Herbert tarafından Ağustos 1965’te raflarda yerini almaya başlayan bilimkurgu şaheseri Dune, diğer bir adıyla Dune: Çöl Gezegeni, 2003 yılında dünyanın en çok satan bilimkurgu romanı seçildi. Ayrıca En İyi Roman Hugo Ödülü ve En İyi Roman Nebula Ödülü‘ne de layık görüldü.
Çöl gezegeni Arrakis‘te geçen Dune, soylu bir ailenin varisi olan Paul Atreides‘in hikayesidir. Sadece bu gezegende var olan bir “baharat” vardır. Bu baharat hem insanların ömrünü uzatırken hem de onlara geleceği görme yetisi kazandırmaktadır. Paul ve ailesi galaksinin farklı gezegenlerinde bulunan rakip feodal ailelerin tuzaklarından kaçarak bu değerli kaynağa sahip olmaya çalışır.
Bu zamanının ötesinde olan kitabın sinema yolculuğunda ise Denis Villeneuve yönetmenliği, müzikleri ise Hans Zimmer üstlendi. Filmde Timothée Chalamet’nin yanı sıra; Oscar Isaac, Rebecca Ferguson, Stellan Skarsgard, Jason Momoa, Zendaya gibi yıldız isimler yer aldı. 2 saat 35 dakika süren bu filme okuyucuların yorumu ise bazı sahnelerin ağır işlenmiş olduğu ve seyircinin odağını kaybettiği yönünde oldu. Film genel anlamıyla başarılı olsa da kitabının daha büyük kitlelere ulaştığı görülüyor.
7. Koku – Patrick Süskind
18.yüzyılın Paris’inde toplum tarafından dışlanmış ve kendini var etme çabası içinde olan başkahraman Jean Baptiste Grenouille‘in kokulara karşı duyarlılığını esas alan kitap, Alman yazar Patrick Süskind‘in çok ses getiren kitaplarından biri. Kimsesiz büyüyen ve duygularını kaybetmiş Jean Baptiste Grenouille için koku, sahibinin aidiyetini temsil eder. Kendi kokusunun olmadığını fark etmesi ise onu derin bir nefrete sürükler. İstediği kokuları elde etmek için cinayet işlemek de bu nefretin açığa çıkış biçimidir.
Yönetmenliğini Tom Tykwer’ın yaptığı, başrollerinde Ben Whishaw, Rachel Hurd-Wood ve Alan Rickman’in bulunduğu film 2006 yılında gösterime girdi. Tom Tykwer film müziğini de bizzat kendisi tasarlamıştır. Film büyük oranda beğeni toplamış olsa da kitabının yeri bambaşkadır. Patrick Süskind’in dehasının kaleme akışına tanık olmak, kitabını çok özel kılmaktadır.
Ne kadar eleştirsek de yukarıda sözü geçen filmlerde ve diğer örneklerinde sayısız kahramanın emeği var, bu emeklere saygımız çok. Bu filmleri beğenip beğenmemek ise okuyucunun kişisel yorumu.
Sizin de ‘Kitabı filminden daha güzeldi.’ dediğiniz kitaplar varsa yorumlarda buluşalım!
Kaynakça:
- Kitap mı Film mi?. Web Erişim:01.06.23
- Melekler ve Şeytanlar, kitap_diyarı. Web Erişim: 01.06.23
- Melekler ve Şeytanlar Hakkında. Web Erişim: 01.06.23
- Percy Jackson Neden Sevilmedi. Web Erişim: 01.06.23
- Dune_wikipedia. Web Erişim:02.06.23
- Dune_introbookverts .Web Erişim:02.06.23
- Koku Kitabı Hakkında Web. Erişim: 03.06.23
- Gülün_Adı Web. Erişim:03.06.23
- Kurtlar İmparatorluğu Hakkında Web. Erişim: 03.06.23
Güzel kızım
Öncelikle yazıyı okurken çok keyif aldım. Kitaplar ve filmlere olan ilgim de eklenince mükemmel bi okuma deneyimi oldu benim için. Koku, percy jackson serisi ve melekler ve şeytanlar bu listede okuduklarım arasında. Bu listeye her ne kadar filmleri kitaplarından çok daha büyük yankı oluşturmuş olan LOTR ve Harry Potter serilerini eklemek isterdim çünkü bence bizim kafamızda yarattığımız evren her zaman çok daha iyidir.
Öncelikle bu güzel yazı için teşekkür ediyor ve emeğinizi takdir ediyorum. Ben bu listeye Jane Austen’ın Emma ve Gurur&Önyargı kitaplarını da eklemek isterim. Filmlerini ne kadar çok sevsem de kitaplarının yerini tutabileceğini düşünmüyorum.
‘Kitabı Filminden Daha Güzel’ Dedirtecek kitapların çoğunu okudum ve yazar doğru tercihler yapmış, zevkli bir okumaydı. Bazı edebi anlatımların tadı sinemaya geçirilemiyor. Büyük beklentiye girdiğim Dune , Koku ve Dan Brown filmlerinde beklediğimi alamamıştım. Muhteşem Gatsby de bu listeye dahil olabilir.