Hayvanlar özellikle kedi patililer hayatta en yakın dostlarımız. Onlara dair her şeyi merak etmek de her kedi sahibinin yaşadığı bir ayrıcalık aslında. Bir patili dostla yaşamaya başlayınca kendilerine has gizem dolu yaşamlarını merak ettikçe sizin gibi başka kedi sahiplerinin neler yaşadığını, duygularını da merak eder bulursunuz kendinizi. Her kedi sahibinin keyifle okuyacağı pati damgalı kitap seçkisi sizlerle.
1. Kayıp Kedi – Caroline Paul
“Bir hayvanla konuşmak için yalnızca sevgiyle niyet etmek ve bunu takip eden düşünceler gerekir” dedi.
En belirgin özelliği kedilerine düşkünlüğü olan yazarın kendi hikâyesini anlattığı kitap Kayıp Kedi’de, yazar bir uçak kazasından yaralı olarak kurtuluyor. Kaza sonrası sahibi olduğu iki kediden biri kayboluyor. Kedisini bulmak için her yolu deneyen yazar, kedisine bir takip cihazı taktığından onun gittiği yerleri takip ediyor. Buradan cihaz takılan kediyse öyle sıradan bir kedi değil, takip cihazı için eğitilmiş ve ne yapacağını bilen bir kedi. Ona göre kedi, evcil hayvanların en ele avuca sığmaz olanı… Her arayışın bir yolculuk, her yolculuğunsa bir hikâye barındırdığını ve bunlardan bir ders çıkarılması gerektiğini savunuyor yazar ana temada. Hayvanseverler için titizlikle hazırlanan içleri ısıtan hikâye, eğlenceli çizimleriyle de okuyucuya keyifli bir okuma deneyimi sunuyor.
2. Sokak Kedisi Bob – James Bowen
“Bazen Bob ve benim, bir önceki hayatımızda birbirimizi tanıyıp tanımadığımızı da düşünüyordum. Birbirimize bağlanma şeklimiz, kurduğumuz ani dostluk olağan dışıydı.”
Hayattaki en duygusal dönüm noktalarından birine tanık olacağımız Sokak Kedisi Bob’da yazar James Bowen ve Bob’un hikâyesi, bir yaşama yeniden tutunma hikâyesi. Bir beklentisi kalmamış halde, ailesinden kopuk ve madde bağımlısı Bowen, yalnız başına yaşamını sürdürmeye çalışırken bir gün evinin kapısında Bob’la karşılaşır. Başlarda kedinin gideceğinden emin olup onu hiç önemsemese de Bob’un istikrarlı kalışı yazarı yeniden hayatta tutmak üzerine bir girişimdir adeta. Bob’un çok özel bir kedi olduğu dış görünüşüyle çevreye verdiği enerjiyle her halinden belliyken herkesin dikkatini çeken Bob, bu anlamda Bowen’in sıradan hayatını da değiştirmeye başlıyor. Zevk aldığı tek şey müzik yapmak olan Bowen, sokak müzisyenliği yaparken hiç de dikkatleri çekmeyen performansı, yanına Bob eklenince herkesin odağına ilişen bir hâl almaya başlıyor. Bob her gün peşine takılıyor Bowen’in. O gitar çalarken yavaş yavaş omuzundaki yerini alıyor. Böylece sıradan bir sokak müzisyeni olmaktan çıkan Bowen herkesin merakla beklediği, Bob’la ikisini birlikte görmeye gelen bir kalabalıkla kocaman bir aileye sahip oluyor.
3. Bob’un Dünyası – James Bowen
“Ben mi Bob’u buldum, yoksa o mu beni buldu hala bilmiyorum. Bildiğim şu, o olmasaydı kelimenin tam anlamıyla yolumu kaybetmiş olurdum.”
Sokak kedisi Bob’un devamı olan kitap Bob’un Dünyası, yazarın gerçek hayat hikâyesini kapsayan ve ilk hikâyedeki duygusallığı aratmayan nitelikte. Birinci kitapta hayatlarının nasıl kesiştiği, birbirlerini nasıl buldukları samimi bir dille anlatılıyorken ikinci kitapta ise artık birbirlerine alışan ikilinin birlikte nasıl yaşam sürdüğünü dinliyoruz yazardan. Ayrılmaz ikili olarak sokakta müzik yapmaları bazı hayvanseverler tarafından samimi bulunsa da bir grup kötü düşünceli insan tarafındansa Bowen’in Bob’un bu ilgi çeker tarafını kullanarak ona iyi bakmadığı ve sadece para kazanmak için onu kullandığı düşüncesi gelişir. İkilinin bu karşıt görüşlerle mücadelesini yine aralarındaki duygusal bağı hissederek yaşıyoruz kitapta.
4. Sevgi Bağı – Gwen Cooper
“Kedinizin yüzüne bir şey mi oldu?”
“O kör diye cevaplıyordum kısaca.”
Sevgi Bağı’nda farklı bir kedi hikâyesi yakalıyor bizi. Kedi Homeros, daha yavruyken bir enfeksiyon sebebiyle gözlerini kaybediyor. Başta bu enfeksiyonun tedavi edilebileceği, yalnız sonucunda iki gözünü birden kaybedeceği aileye söyleniyor. Homeros’un sahipleri acı çekmemesi adına onun için en doğru yolun uyutulması olduğuna karar veriyor. Ailesi bu durumu kabul etmeyince Homeros’a başka sahipler aranıyor. Yazar burada kendi hikâyesine benzer bir hikâyeyi bizlerle buluşturuyor çünkü kendi kedisi de Homeros gibi gözlerini kaybetmiş siyah bir kedi. Cooper’in onu evlat edinmesiyle ikisinin de değişen hayatı, “eksikliklere rağmen gerçek bir sevgi bağına nasıl dönüşür, görmeyen bir kedinin hayatı bu kadar zorken onu anlayan bir insanın varlığıyla nasıl kolaylaşır, cesaret nasıl sevgiyle bütünleşir” tüm bunların cevabını Sevgi Bağı’nda buluyoruz.
5. Kedim ve Ben – Nils Uddenberg
“Ben bazen kedilerin psikolojik dünyalarının kuyruklarına bağlı olup olmadığını sorgulardım. Yoksa neden bir kuyrukları vardı ki?”
Kedinizle bir parkta ya da bahçenizde çimenlerde birlikte vakit geçirirken bu kitabı okuduğunuzu hayal edin. Size özel bir an, kediniz ve siz. Sizden hariç çoğu kedi severin de aynı hisleri paylaştığı, bir kedi sahibiyken neler yaşandığını ince ayrıntılarıyla okuyabileceğiniz bir kedi rehberi hatta kedi kullanma kılavuzu bir kitap bu. Yine yazarın kendi hayatından sunduğu gerçek bir kedi-aile ilişkisini anlattığı kitapta başlarda bir kedi ile yaşamayı hiç düşünmeyen yazar bir kış günü dışarda evinin önünde bir kedinin yalnızlığına şahit olur ve bu sarı kedi zamanla o evde kendi kendine yer edinir. Böylece yalnız tekir yazarın hayatına da sızmış olur.
Emekli bir psikiyatr olan yazar, Kedim ve Ben’de, insanlar ve kediler arasındaki kolay açıklanamayan ilişkiyi, insandaki benzer duyguları nasıl yaşadığı ve insanların kedilere olan bağımlılığını değişen hayatı çerçevesinde gündelik bir dille ve samimiyetle anlatıyor. Bir kedi ile yaşamı kendi tecrübelerinden hariç bir de geniş araştırmalarıyla okurlara sunuyor.
6. Felidae – Akif Pirinçci
“Hayvanlar iyi insanlardır. İnsanlar da kötü hayvanlardır.”
Felidae, isim anlamıyla kedigiller, kurgusal anlatımıyla bir kedinin başkarakter olduğu polisiye romanı. Yazarın bir gerilim havasıyla yazdığı kitapta, Francis adlı bir ev kedisi, yaşadığı semtteki sıra dışı kedi kayıpları olaylarını çözmeyi aklına koyuyor. İnsana dair tüm kavramlar ve anlamlarda bu kez kahramanlar kediler. Felsefi anlamda bir insanlık eleştirisi olan kitapta iyilik ve kötülüğün ait olduğu tarafları temsili olarak fark ediyor ve bunu kedilerin gözüyle irdeliyoruz. “Bu siyah ve beyaz kadar ayrı iki tarafın bir yanındaki kötülüğüne, haksızlığına, acımasızlığına rağmen iyi olan tarafta kalmayı başarabilmek asıl başarıdır” görüşüne varıyoruz.
Kaynakça
Uddenberg, Nils. Kedim ve Ben. Yabancı Yayınları, 2015
Bowen, James. Bob’un Dünyası. Yabancı Yayınları, Ekim 2013
Bowen, James. Sokak Kedisi Bob. Yabancı Yayınları, 2013
Pirinçci, Akif. Felidae. Aylak Kitap, Nisan 2013
Cooper, Gwen. Sevgi Bağı. Martı Yayınları, Ocak 2010
Paul, Caroline. Kayıp Kedi. Aylak Kitap, 2014