Jojo Rabbit Film İncelemesi

İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilerin hüküm sürdüğü Almanya’da çocuk olmak… Jojo Rabbit, Hitler zamanında bir çocuğun propagandalarla nasıl yetiştirildiğini gösteriyor. Jojo, her çocuk gibi masum ve sevgi dolu, fakat ülkesinin o dönem ona aşıladığı Nazizm’in etkisi altındadır. Hatta bu etki doğrultusunda kendine hayali bir Adolf Hitler yaratmıştır. Hayali arkadaşı Adolf’u, en iyi arkadaşı olarak görmektedir. Kendi masum hayal gücüyle, ülkesinin ona aşıladığı Adolf Hitler fikrini karıştırıp ilginç bir hayali arkadaş yaratmıştır. Ayrıca hayali arkadaşı bir şekilde Jojo’ya savaşa gittiği söylenilen babasının açığını kapatmak için kendi içinde ürettiği bir baba figürüdür. Jojo, ne zaman kendi içinde çatışma yaşasa veya üzgün olsa hayali arkadaşı kendi fikirlerini iletmek için hemen ortaya çıkmaktadır. Jojo için gerçek sınav çatı katlarında Yahudi bir kızın saklandığını öğrendiği zaman başlayacaktır. Yahudilerin boynuzu olduğunu ve zihin okuduklarını düşünen Jojo, ilk başta rakip olarak gördüğü bu kıza karşı çok tedbirli davranmaya çalışacaktır. Gün geçtikçe ablasıyla yaşıt olan bu kızın boynuzları olan fantastik bir yaratıktan ziyade kendisi gibi biri olduğunu anlamaya başlayacaktır. Hatta Jojo, çatı katlarında yaşayan bu kızı yani Elsa’yı sevmeye başlayacaktır. Elsa’nın eski nişanlısının dilinden mektuplar yazıp, Elsa’yı mutlu etmeye çalışan Jojo’yu, Elsa ilk başta küçük şeytani bir Hitler olarak görse de daha sonra sadece çocuğun yetiştiği toplumdan etkilendiğini anlamıştır.

Jojo’nun annesi Rossie, oğlunu tüm bu olanlardan uzak büyütmek için hiçbir siyasi görüşünü oğluna yansıtmamaktadır. Hitlerle ilgili düşüncelerini, çatı katında sakladığı aslında ablasının arkadaşı olan Elsa’yı tamamen Jojo’nun dışında tutmuştur. Rossie, ne olursa olsun umut dolu ve güçlü bir kadındır. Jojo’nun vahşetle olan ilk sınavı onu kampa götürdüklerinde içindeki vahşeti dışarıya çıkarmak için Jojo’ya bir tavşan verip boynunu kırmasını istemişlerdir. Jojo, kendini ne kadar da Adolf’un en yakın koruması olarak görse de bir tavşanı incitememiştir. Tavşanı incitemediği için ona, “Tavşan Jojo” lakabını takmışlardır. Ayrıca kampın en yetkili kişisi olan Yüzbaşı Klenzendorf, kendini belli etmese de Jojo’yu elinden geldiğince korumaktadır. İlk başta katı biri olarak karşımıza çıkan Klenzendorf, filmin ilerleyen dakikalarında kendi renkli kişiliğini yansıtmaktadır.

Filmin yönetmenlik koltuğunda oturan Taika Waititi aynı zamanda Jojo’nun hayali karakteri Adolf Hitler karakterini canlandırmaktadır. Filmin açılış sahnesi olsun, gidişatı olsun sanki bizi bir Wes Anderson filmindeymiş gibi hissettirmektedir. Wes Anderson sinemasında da aynı tatlılık ve masumiyet her zaman vardır. Özellikle iki çocuğun aşkını anlatan Moonrise Kingdom filmiyle, Waititi’nin bu filmini çok fazla bağdaştırdığımı söyleyebilirim. Jojo’nun kendi tabiriyle Hitlerden sonra “en yakın ikinci arkadaşı” olarak nitelendirdiği Yorki, savaşın sonlarına doğru şehri savunurken görülür. Jojo, Yahudi bir kıza aşık olduğunu söyler. Yorki, bunu gayet normal karşılayıp şu an Ruslar’ın ve İngilizler’in çok daha kötü olduklarını söyler. Savaş her zaman aynıdır; size kötü figür yaratılır ve bu figüre herkesin tüm gücüyle saldırması, nefret kusması beklenir. O dönemin çocuklarına aktarılan bu öğretiler, gerçeklik algılarında büyük bir karmaşaya neden olmuştur. Ülkesine bir sürü düşman yaratıp, hepsine saldıran zihniyet ve bunun ışığındaki öğretilerin tehlikesi, daha da kötüsü o dönemin çocukları için bu öğretilerin onların gerçekliğin bir parçası olmasıyla birlikte savaşın yıkımı gerçeklik algılarını fazlasıyla yıpratmıştır.

Diğer yandan film bize Nazilerin ve savaşın kötü yüzünü gösterse de çok fazla bunun üstünde durmuyor. Nazilerin kurduğu kamplar, esir aldıkları insanlar gibi ayrıntılara odaklanmadan savaşın içinde bir çocuğun ve düşman olarak gördüğü bir kızın hikayesi anlatılıyor. Böylesine kötü bir bağlamın içinde “iyi hissettiren” bir film hazırlamak gayet zor olsa gerek. Film, daha çok bir çocuğun hayatına ve düşünce yapısına odaklanıyor; tabii konu bir çocuğun düşünceleri olunca hem yaratıcı hem de tatlı bir hikayeyle karşılaşıyoruz. Waititi, izleyicisine izlerken zaman zaman duygulandıran ama içinde umut dolu, tatlı bir hikaye aktarmış, iyi seyirler.

 

Batuhan İzmirli
Batuhan İzmirli
All that we see or seem is but a dream within a dream.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks