Jean Rouaud, 1952 yılında Fransa’nın Campbon kasabasında doğdu. Nantes Üniversitesi’nde Çağdaş Edebiyat üzerine eğitim alan Rouaud, üniversiteyi bitirdikten sonra tıp ansiklopedisi pazarlamacılığı, gazete bayiliği gibi yayıncılıkla iç içe işlerle meşgul oldu.
Rouaud, Savaş Meydanları adlı romanını 1990’da yayımladı ve Prix Goncourt’u kazandı. Yabancı okurlar tarafından çok beğenilen roman Şirin Etik tarafından türkçeye çevrilerek İletişim Yayınları’ndan çıktı.

Kitabın arka kapağından da esinlenerek, yazarın Goncourt Ödülü’nü almasını sağlayan “Savaş Meydanları” adlı romanından kısaca bahsedecek olursak;
Rouaud kaleme aldığı eserinde bir ailede ardı ardına yaşanan üç ölümle anımsanan eski hikâyeleri deşiyor. Eserde ilk başta babanın ölümü, trajik bir başlangıç noktası olarak okura sunuluyor. Akabinde, inatçılığıyla nam salan Marie Hala’nın ve ardından, antika 2CV arabasıyla adeta kamikaze dalışları yapan büyükbabanın gidişi. Bu bahsi geçen 3 trajedik olayların tam ortasında hepsini birbirine bağlayan ismini bilmediğimiz anlatıcı bulunuyor.
“Savaş Meydanları, kişisel tarihler ile o büyük tarihin nasıl iç içe geçtiğini gösteren hüzünlü bir roman.“
Loire’ın yağmurlu, sisli havasında eve kapanıp da çekmeceleri karıştırınca ortaya çıkan mektuplar, fotoğraflar ve hatta altın bir takma diş, okuyucuyu ansızın on yıllarca geriye götürüyor. Sıradan bir ailenin dokunaklı yaşamından alınan noktalar birbirine eklenerek resim tamamlanıyor.
The Boston Globe’ de Rouaod’nun bu eseri “Yazar kalemini ustaca oynatıyor ve gündelik detaylar ile büyük olayları, keder ile neşeyi, inanç ile umutsuzluğu birbirine bağlayan ipleri kullanarak bir yumak oluşturuyor.” demek kaydıyla okurlarına tanıtılıyor.
1990 yılında yayınlanan bu eser, iletişim yayınlarının Şubat 2021 baskısı ile okura sunuluyor. Dünya çapında “Şavaş Meydanları” adlı yapıt için yapılan yorumlara bakıldığında her ne kadar “trajedi” olan olay örgüsü ile kaleme alınmışsa da yazar tarafından akıcılığından ödün verilmeyen bir “başyapıt” ortaya konulduğu değerlendirmeler arasında.
Dilerseniz İletişim Yayınları’nın resmi sitesinden kitaba ait ilk bölümü okuyabilir, kitabı yine aynı siteden temin edebilirsiniz. Bununla beraber raflarda yerini alan kitaba çeşitli kitabevlerinden ulaşabilirsiniz!