Jean Rouaud’un Kaleme Aldığı “Savaş Meydanları” Kitabı İletişim Yayınları’ndan Çıktı!

Jean Rouaud, 1952 yılında Fransa’nın Campbon kasabasında doğdu. Nantes Üniversitesi’nde Çağdaş Edebiyat üzerine eğitim alan Rouaud, üniversiteyi bitirdikten sonra tıp ansiklopedisi pazarlamacılığı, gazete bayiliği gibi yayıncılıkla iç içe işlerle meşgul oldu.

Rouaud, Savaş Meydanları adlı romanını 1990’da yayımladı ve Prix Goncourt’u kazandı. Yabancı okurlar tarafından çok beğenilen roman Şirin Etik tarafından türkçeye çevrilerek İletişim Yayınları’ndan çıktı.

Kitabın arka kapağından da esinlenerek, yazarın Goncourt Ödülü’nü almasını sağlayan “Savaş Meydanları” adlı romanından kısaca bahsedecek olursak;

Rouaud kaleme aldığı eserinde bir ailede ardı ardına yaşanan üç ölümle anımsanan eski hikâyeleri deşiyor.  Eserde ilk başta babanın ölümü, trajik bir başlangıç noktası olarak okura sunuluyor. Akabinde, inatçılığıyla nam salan Marie Hala’nın ve ardından, antika 2CV arabasıyla adeta kamikaze dalışları yapan büyükbabanın gidişi. Bu bahsi geçen 3 trajedik olayların tam ortasında hepsini birbirine bağlayan ismini bilmediğimiz anlatıcı bulunuyor.

Savaş Meydanları, kişisel tarihler ile o büyük tarihin nasıl iç içe geçtiğini gösteren hüzünlü bir roman.

Loire’ın yağmurlu, sisli havasında eve kapanıp da çekmeceleri karıştırınca ortaya çıkan mektuplar, fotoğraflar ve hatta altın bir takma diş, okuyucuyu ansızın on yıllarca geriye götürüyor. Sıradan bir ailenin dokunaklı yaşamından alınan noktalar birbirine eklenerek resim tamamlanıyor.

The Boston Globe’ de Rouaod’nun bu eseri “Yazar kalemini ustaca oynatıyor ve gündelik detaylar ile büyük olayları, keder ile neşeyi, inanç ile umutsuzluğu birbirine bağlayan ipleri kullanarak bir yumak oluşturuyor.” demek kaydıyla okurlarına tanıtılıyor.

1990 yılında yayınlanan bu eser, iletişim yayınlarının Şubat 2021 baskısı ile okura sunuluyor. Dünya çapında “Şavaş Meydanları” adlı yapıt için yapılan yorumlara bakıldığında her ne kadar “trajedi” olan olay örgüsü ile kaleme alınmışsa da yazar tarafından akıcılığından ödün verilmeyen bir “başyapıt” ortaya konulduğu değerlendirmeler arasında.

 

Dilerseniz İletişim Yayınları’nın resmi sitesinden kitaba ait ilk bölümü okuyabilir, kitabı yine aynı siteden temin edebilirsiniz. Bununla beraber raflarda yerini alan kitaba çeşitli kitabevlerinden ulaşabilirsiniz!

 

 

Elif Darıcı
Elif Darıcı
"ben seninle karşılaşacağımı bilsem başka türlü yetiştirirdim kendimi"

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Dostoyevski’nin Rus Edebiyatı Üzerindeki Etkisi

Dostoyevski, Rus edebiyatında sadece bir isim değil aynı zamanda döneminin edebiyat anlayışına da yön veren önemli bir yazardır.

Söylenti Radarında Bu Ay: Isaac Winemiller

Isaac Winemiller, sakin melodileri ve içe dönük sözleriyle müzikal yalnızlığı estetik bir deneyime dönüştürüyor. Bu ay Söylenti Radar'ında onunla tanışın!

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Editor Picks