İnsan Psikolojisine Işık Tutan Kitap Önerileri

Karmaşık bir organizma olan insan ve davranışı yüzyıllardır merak edilen bir konu olmuştur. İnsanı anlamlandırabilmek için türlü kuramlar geliştirilmiş, araştırmalar yapılmış, kitaplar yazılmıştır. İnsan olmanın görünen yönünün ardındaki bilinmezlik çözülmeye çalışılmıştır. Bizler de bu yazımızda her ne kadar tek bir psikolojik kurama, kitaba indirgenemeyecek olsa da insan olmanın ruhsal boyutunu anlamamıza yardımcı olabilecek, farkındalığımızı arttırabilecek psikoloji kitap önerilerimizi paylaşıyoruz.

1.İnsan Olmak

Listemize ülkemizde psikoloji alanında yaptığı katkılarla bilinen Engin Geçtan’ın İnsan Olmak kitabıyla başlıyoruz. Kitabın önsözünde ifade edildiği üzere psikoloji alanının içerisinde bulunmayan bir okurunun, Geçtan’a “Lütfen bizler için de yazın.” diyerek ricada bulunması üzerine kaleme alınmaya başlanıyor kitap. Dolayısıyla akademik dilden arınmış, herkes tarafından anlaşılabilir bir okuma sunuyor. Birey ve toplum alt başlığı ile başlayan kitap; öfke ve düşmanlık, değersizlik duygusu, kaygı, sorumluluktan kaçış, ortakyaşam ilişkisi gibi alt başlıklarla insanlık hallerinin farklı psikolojik temellerine ışık tutuyor. İnsan kişiliğinin oluşumunu etkileyen farklı dinamikler ele alınıyor. Kitap ilerledikçe kendimize yönelik bir iç gözleme sevk ediyor. İlgilileri için oldukça keyifli ve ufuk açıcı bir okuma sunuyor.

2.İnsanın Anlam Arayışı

İlgililer için önerebileceğimiz bir diğer kitabımız İnsanın Anlam Arayışı. Kitap, 20.yüzyılda isminden sıklıkla söz ettiren psikiyatrist Victor E. Frankl tarafından kaleme alınıyor. Kitabın temelleri yazarın çeşitli hastalıklarla mücadele eden hastalarına “Neden intihar etmiyorsunuz?” sorusunu yöneltmesiyle atılmış oluyor. Kitapta anlam odaklı bir yaklaşımla insanın dünya üzerindeki yeri araştırılıyor. Frankl’ın psikoterapi sürecindeki hastalarından örnekleri de içeren kitap insanlığın içinde yer alan boşluk duygusunu ve bunu giderme çabasını detaylı bir şekilde aktarıyor.

3.Günübirlik Hayatlar

Listemize Irvın D. Yalom ile devam ediyoruz. Psikoloji kitaplığına sayısız eser kazandırmış olan Yalom’un Günübirlik Hayatlar isimli kitabı yazarın gördüğü danışan öykülerinden oluşuyor. Gündelik hayatta zaman zaman yaşayabildiğimiz öfke problemi, anlamsızlık duygusu, mutluluk arayışı gibi problemleri olan danışanlarla seans süreci aktarılıyor. Bu seans süreçlerine eşlik ederken olağan insanlık hallerine tanıklık ediyor, kendi içsel süreçlerimize dair muhakemelere giriyoruz. Herkes tarafından anlaşılabilecek, sade bir dille yazılan bu kitabı öneriyoruz.

4.Mindfulness – Bilinçli Farkındalık

Listemizi sürdürürken postmodern yaklaşımlarla birlikte gündeme gelen Mindfulness’e de yer vermek istedik. Mindfulness kavramı psikoterapi alanının dışında bir yaşam biçimi, hayat öğretisi olarak da karşımıza çıkıyor. Kavram, Türkiye Mindfulness Enstitüsü kurucusu olan Zümra Atalay‘ın öncülüğünde ülkemizde bilinçli farkındalık olarak karşılık buluyor. Zümra Atalay kitabında Mindfulness’i sadece teorik ve bilimsel boyutuyla ele almakla kalmıyor, aynı zamanda pratik uygulamalarla zenginleştirilmiş bir içerikle yaşamımıza uyarlayabileceğimiz bir öğreti sunuyor. Bilinçli farkındalık,  koşulsuz ve genellenmiş bir olumlamadan ziyade tüm yaşam deneyimlerini olduğu haliyle kabul edebilmeye yönelik bir anlayış içeriyor. Yargısız bir biçimde içinde bulunulan anı deneyimleyebilmeyi temel alıyor.

5.Günlük Yaşamın Psikopatolojisi

Psikoloji alanından bahsederken elbette Freud’u atlamak olmazdı! Kendinden sonraki tüm çalışmalara kaynaklık etmiş olan Sigmund Freud, Günlük Yaşamın Psikopatolojisi’nde insan davranışının bilinçdışı yönünü ele alıyor. Dil sürçmeleri, isim unutmalar, yanlışlıkla yapılmış gibi görünen bazı davranışların temellerinin bilinçdışındaki farklı karşılıklarına ışık tutuyor. İnsan davranışlarının altındaki nedenlerin çok az bir kısmının bilinç düzeyinde olduğunu örneklerle gösteriyor. Freud’u ve insan psikolojisini anlamak adına okumalara başlamak için ideal bir kitap olarak gösterebiliriz.

 

6.Ya Hiç Karşılaşmasaydık

Listemizi Psikolog Tuğçe Isıyel’in psikolojiyi edebiyatla buluşturduğu Ya Hiç Karşılaşmasaydık kitabı ile sonlandırıyoruz. Kitap, insan ilişkilerinin farklı yönlerine dair çıkarımlarda bulunabileceğimiz denemelerden oluşuyor. Bir psikoterapist gözüyle ama akıcı bir dille kaleme alınmasıyla hem edebi yönden keyif veriyor hem de okuru insan psikolojisini anlamaya bir adım yaklaştırıyor. Hayattaki gerçeklikler ve belirsizlikler, kendimizle ve ötekiyle olan ilişkiler sayfa aralarında dolanırken bizleri içsel bir muhakemeye yöneltiyor.

Ayşegül Çelik
Ayşegül Çelik
Turnayı gözünden vuranlar bizden değildir. Turnanın kalbinden dem vuranlar, bu tarafa

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks