Dolu Kadehi Ters Tut, 2014 yılında kurulmasıyla insanların gönüllerinde taht kurmuş bir Türk alternatif rock grubudur. Vokalinde eşsiz sesiyle Mehmet Uğurhan Özay yer alırken, gitarıyla muhteşemler yaratmaktan çekinmeyen geri vokal Mürsel Oğulcan Ava kendisini göstermiştir. Grubun bu kadar ön planda olmasının sebebi şarkıları ve ikilinin kendilerine özgü müzik dilleriyle başarılara imza atmaları olsa da sahne isimleri de insanların üzerinde yoğun merak uyandırmıştır.
İlk başta yürüdükleri yolun başarıya çıkacağından habersiz olan ikili grubun ismi için önceliği dikkat çekici olmasından çok, yoğun anlama sahip olmasında aramıştır. Çok geçmeden grubun ismini Ömer Hayyam’ın sevdikleri bir rubaisinde yer alan bir sözcükten almaya karar vererek bugünkü sahne isimlerini ilk defa o zaman kullanmışlardır.
Bugün, 7 Nisan 2023 tarihinde çıkmış olan Ölüm Dansı adlı albümün birinci kısmını Söylenti Dergi olarak inceleyip sizleri müziğin ritmine bırakacağız. 2021 yılında çıkan DKTT albümünden iki yıl sonra çıkan yeni albüm Ölüm Dansı, sizlerle.

DANSE MACABRE: YAŞASIN ÖLÜM VE EŞİTLİK
Danse Macabre, Avrupa’da ilk olarak 14. yüzyılda Kara Veba sonrasında yaşanan ölümlerin sanata yansımasıyla ortaya çıkan bir akımdır. İsmini Fransızca’dan alan ve Ölüm Dansı anlamına gelen bu akım, ölümün evrenselliğini anlatan bir alegoriden ibarettir. Danse Macabre, resimlerle başlayan ilişkisini ilerleterek şiirlere ve hatta oyunlara kadar uzanan bir etkiye sahip olmuştur.
Orta Çağ hiyerarşisinin en yüksek rütbelisinden (papa, imparator) en alt kademesine (dilenci, köylü) kadar her bir ölümlü, bir iskeletin ya da çürümüş ölü bedenin elinden tutarak dans etmiştir. Bu dans, bu şekilde yan yana gelmiş olan tüm ölümlüler için ölümün herkes için var olduğunu kanıtlamaya yetmiş ve sınıf farklılığını yok etmiştir. Hatta bu dans için Fransız Henri Casalis bir senfonik şiir bile bestelemiştir.
Zig, zig, zig. Ölüm tempo tutuyor
Topuğunu mezara vurarak
Zig, zig, zag. Ölüm kemanıyla
Gece yarısında bir dans havası çalıyor
– Henri Casalis

1. Korkmuyorum
Korkmuyorum, albümün ilk şarkısı olarak yüksek bir enerjiyle bizi karşılıyor. Olumsuzluğa karşı verilen büyük bir savaşta siyaha karşı beyazı savunduğunuzu hissedeceğiniz bu savaşta, kaybedeceğinize ihtimal vermemekle de savaşacaksınız.
“Korkmuyorum artık yalnız ölmekten.
Anlayan genç gözler gördüm her renkten.
Korkmuyorum artık hissiz olmaktan.
Hissеden insanlar tanıdım her yaştan.”
2. Yarısı Yok
Yarısı Yok, yükselen enerjinin ardından dinlenmeye izin vermeden sizi yükseklere taşımaya devam edecektir. Günümüzde savaştığımız birçok şeyi sözlerde ararken zorlanmayacak, dinlerken yaşamak sözünü bu kez gerçek anlamda iliklerinize kadar hissedeceksiniz.
“Çivisi çıkmış, adalet ölmüş.
Kana bulanmış tüm sözleri.
Gençliğini çalmış, cebine atmış.
Uyan lan, artık aç gözleri.”
3. Yol Görünmüyor
Çaresizliğin kağıda dökülmesiyle sözlerin sanki kendiliğinden yazıldığını, sonunu görmediğimiz bir yolun başında bize eşlik etmek üzere şarkı haline getirildiğini dinlerken hissedeceksiniz. Yol Görünmüyor, çaresizliğinize çaresizlik katacak bir yapıt olmasıyla beğeni listelerinizi süslemek için yazılmış olduğunu sözleriyle hissettirecektir.
“Yol,
Bir yol görünmüyor.
Denediğim kapılar,
Sana açılmıyor.
Son,
Bir son da bulmuyor.
Dinmiyor acım ne yapsam,
Sensiz olmuyor.”
4. İçimde Bir Sıkıntı
İçinde bulunduğumuz kaygıların, yorgunluğun ve ona eşlik eden yoğun hüzün duygusunun saklandığı yerden bize fısıldayan şarkı ise İçimde Bir Sıkıntı oluyor. Bu şarkı, karanlığın içindeki ışığı ararken yorulan ruhunuzun ihtiyaç duyacağı sıcak bir omuz niteliğinde olacağından kendinizi piyanonun akışına bırakırken biraz içinizi dökebilirsiniz.
“İçimde bir sıkıntı var.
Bitmek bilmez kaygılar.
Gömün beni kumsala.
Yüzüme vursun dalgalar.
Aksın gitsin tüm bu duygular.”
5. Yaşamadan Ölme
Albümün sonuna yaklaşmaktayız. Düşen enerjinizi biraz olsun yükseğe taşımak ve güçlüklere karşı savaşabilmek adına biraz renklenebilirsiniz. Yaşamadan Ölme, kabuk bağlayan ya da hala kanamakta olan tüm yaralarınız için bağırma hakkını size verirken; sizi ateşe atmak yerine, yorulduğunuzda dinlenebilmek için tekrar döneceğiniz yerde size güven verebilmek adına nöbet tutuyor. Korkmadan tüm gücünüzle bağırabilirsiniz.
“Bağır onlara inat!
Kadehim senin için.
Dağıt onlara inat!
Yaşa sen senin için.”
6. Ölümün Dansı
Başladığınız yere geri döndüğünüzü hissedeceksiniz. Ateşler içinde yanan dünyada ölüm dansı edebilmek için size uzatılan eli tutun ve ayaklanın. İnsanlığın vicdansızlığa yenilişini, güçsüzün ezilişini ve adaletsizliği izlerken hissettiğiniz hüzün size elini uzatırken tedirgin olabilirsiniz. Bunların son bulmasını istediğinizi iliklerinize kadar hissediyorken gördüğünüz tek şey, size uzatılan bir el olduğundan tedirgin olabilirsiniz. Uzatılan o eli tutmaktan çekinmeyin, dünyayı değiştirmek için küçük bir adım olduğunu düşünürseniz kendinize hatırlatın: Siz değiştiğinizde dünyanız değişir ve siz bu dünyada noktadan ibaret değilsiniz. Sizin dünyanız değişirse, dünya da değişir. Şimdi tüm bu imkansızlıkların içinde ölüm dansı edebilirsiniz.
“Geriye dönmemiz imkansız.
Yanıyor dünya, bırak yansın.
Kalmamış ki hiçbir şansı.
Bari edelim ölüm dansı.”
- Odatv4. “Dolu Kadehi Ters Tut’un Yeni Albümü “Ölüm Dansı” Geliyor”. Erişim: 17.04.2023. Web
- Dergy.. “Dolu Kadehi Ters Tut’tan Yeni Albüm: “Ölüm Dansı””. Erişim: 17.04.2023. Web
- Karnavaleks. “DANSE MACABRE: YAŞASIN ÖLÜM VE EŞİTLİK”. Erişim: 17.04.2023. Web
- TheCollector. “Danse Macabre: The Troubled Late Middle Ages”. Erişim: 17.04.2023. Web
- Genius. “Dolu Kadehi Ters Tut”. Erişim: 17.04.2023. Web