İlk Yerli Romanımız (Mıdır?) : Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat

1   Tanzimat birinci dönem yazarı Şemsettin Sami tarafından yazılan ve ilk defa 1872’de yayımlanan Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat, edebiyatımızın ilk yerli romanı olarak bilinir. Fakat bu unvan yapılan yeni çalışmalarla yeniden tartışma konusu haline gelmiştir. Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat’dan önce Ermeni harfleri ile Türkçe kaleme alınan Vartan Paşa’nın Akabi Hikâyesi (1851) ve bulunan başka eserler ilk yerli romanımızın Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat olmadığını bize göstermektedir. Eser tefrika halinde değil, cüzler (fasiküller) halinde basılarak satışa sunulmuştur.

  Talat, küçüklüğünde babasını kaybetmiş, annesi Saliha Hanım ve evin işlerini gören Ayşe Kadın ile birlikte Aksaray’daki iki oda evde yaşayan yirmi yaşlarında bir gençtir. Roman Ayşe Kadın’ın, Saliha Hanım’a Talat’ın evlilik yaşının gelip geçtiğini, artık evlenmesi gerektiğini anlatmasıyla başlar. Talat, Osmanlı’da öğrenimini tamamlayan her genç gibi bir kalemde çalışmaktadır. Oraya gidip gelirken tütüne başlamış ve günaşırı dükkana tütün almak için gidip gelmektedir. Tütün dükkanının sahibi Hacı Baba altmış yaşlarında, şişman, sinirli ve aksi bir adamdır. Talat, bir gün dükkandan tütün alırken arkadaki cumbadan Hacı Baba’nın üvey kızı Fitnat’ı görür. Fitnat ise narin, orta boylu, gözleri ve kaşları simsiyah, burnu gayet düzgün, ten rengi süt gibi bembeyaz, hokka gibi ufak ağızlı, lal gibi iki dudak ve inci gibi beyaz dişleri olan bir kızdır. (Dikkat edilirse yazar, romandaki kadın karakterin fiziksel özelliklerini tıpkı divan şiirindeki ‘sevgili’ tipine uygun olarak tayin etmiştir). Fitnat da Talat’ı evlerinin kafesinden görür ve her gün onun yolunu gözlemeye başlar. Tutucu ve sabit fikirli olan Hacı Baba, kızının dışarı çıkmasına ve sosyalleşmesine izin vermez. Bunu anlayan Talat, Fitnat’ı görmek için her şeyi yapmaya hazır bir “mecnûn”dur ve dikiş öğrenmek için Fitnatların eve kadın kılığında, Ragıbe olarak girmeye razıdır. Fitnat, Ragıbe ile Talat’ın sîmâlarını birbirine benzetince ortaya bir de “Ragıbe ile Talat kardeştir.” yalanı atılır. Talat artık her gün kalemden çıkar, gizli bir yerde kıyafetlerini değişir ve kadın olarak Fitnat’ın evine girer. Hem Talat ve Fitnat arasındaki aşk, hem de Ragıbe (Aslında Talat) ile Fitnat arasındaki yakın dostluk devam ederken Fitnat’ın dikiş hocası Şerife Kadın şahsi çıkarları doğrultusunda Fitnat’ı Üsküdar’da yaşayan, zengin ve dul bir adam olan Ali Bey’le evlendirmeye çalışır. Fitnat bu haberi duyunca çılgına döner, durumu Ragıbe’ye haber verdiği an da Talat artık dayanamaz ve tüm gerçekler ortaya çıkar. Baskı sonucunda Fitnat adamla evlenir fakat onu kocası olarak görmez. Aralarındaki tartışma sonucunda Ali Bey, Fitnat’ın boğazından düşen künyeyi görür ve içinde yazanı okur. Böylece Ali Bey, evlendiği kızın öz kızı olduğunu anlayacaktır fakat iş işten geçmiştir. Zorla evlendirilen ve Talat’tan ayrı kalan Fitnat, bu acıya dayanamayacak ve intihar edecektir. Talat da sevgilisinin hemen arkasından..

 

Arşiv
Arşiv
Söylenti Dergi'de geçmiş zamanda yazar olan dostlarımızın eserleri bu hesapta arşivlenmektedir. Yazar onayı olduğu sürece kaynak göstererek kullanmak serbesttir.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Jane Eyre Hangi Şarkıları Dinlerdi?

Gelin, hep birlikte Jane'in muhtemelen profilinde herkese açık paylaşmayacağı, yalnızca kendisinin erişebileceği müzik listesine ulaşmaya çalışalım!

Epik Fantastik Türüne Giriş ve Kralkatili Güncesi Evreni

Epik fantastik türüne derinlemesine bir bakış ve Kralkatili Güncesi ekseninde modern mit yaratımının izleri...

Söylenti Sinema Şeridi: Direniş ve Özgürlük Ayı

Hayatın içinden beyaz perdeye taşınan zorluklar, yaşam mücadelesi ve daha nicesinin işlendiği film önerilerimiz.

Yerel ve Evrenselin Birlikteliği: Çağdaş Moda Tasarımlarında Anadolu İzleri

Moda dünyasında sürdürülebilirlik ve özgünlük arayışı giderek daha fazla tasarımcıyı yerel ve kültürel unsurlara bakmaya yönlendiriyor.

Met Gala 2025: Moda Dünyasında Dikkat Çeken Kültürel Tema

Met Gala 2025, kültürel teması ve "Black dandyism" vurgusuyla moda dünyasında kimlik ve stil hakkında güçlü mesajlar verdi.

Ölü Ozanlar Derneği Hangi Albümle Eşleşir?

Sistemin duvarlarını şiirle yıkan bir film ve notalarla öfkesini haykıran bir albüm: Ölü Ozanlar Derneği ve The Wall’u birlikte inceliyoruz.

Terapide Kaybolmak: “Beyaz Psikoloji”den Kültürel Uyum Arayışına

Batı merkezli terapi yaklaşımlarının kolektivist kültürlerde neden uyumsuzluk gösterdiğini "beyaz psikoloji" kavramı üzerinden inceledik.

Orta Çağ Avrupası’nda Moda, Sağlık ve Hijyen

İnsanın kendini eğitmesi, araştırması ve en önemlisi sorgulaması kadar güzel bir şeyin olmadığı dersini veren Orta Çağ Avrupası'ndan bir soru: “Siz hangi çağda yaşıyorsunuz?”

Crash (1996) Film İncelemesi: Bedenin Arzuyla Çarpışması

Cronenberg’in Crash filminde beden, arzu ve makina birleşir; kaza, hem haz hem dönüşüm alanına dönüşür. Film, gerçekliğin simülakra evrildiği bir evren çizer.

Söylenti Aylık Frekans

Mayıs ayını taçlandıracak müzik önerileriyle karşıladığımız Söylenti Frekansı sizlerle!

Editor Picks