Ana SayfaÖzel KategorilerÖzel DosyaHümanizm Çerçevesinde İki Şair:...

Hümanizm Çerçevesinde İki Şair: Yunus Emre ve Dante

Dante ve Yunus Emre isimleri size biraz uzak geliyor olabilir, ancak kelamları o kadar aynı ki…

Dünya üzerinde yetişen bu iki Hümanist sanatçı, aslında bizim bildiğimizden daha da yakın. Dante, İtalya doğumlu bir şair, Yunus Emre ise tanrı aşkıyla yanıp tutuşan bir şair. Dante, dokuz yaşlarındayken Beatrice adındaki bir kızı sevdi ve bu aşkı ölünceye kadar şiirlerinde anlattı. Yunus Emre, ilahi aşkı keşfetti ölünceye kadar da bu aşkla yaşadı. Dante’nin Yeni Avrupa edebiyatı üzerinde emeği kadar, Yunus’un Türkçe için emekleri var.

Peki Hümanizm nasıl bir ortaklık onlar için?

Hümanizm; yani diğer adıyla insanlık aşkı. Çoğu zaman tartışılan bir konu. İnsan sevgisi, insanlığa tapma ve güvenme, “Her şeyin ölçüsü insandır.” diyebilme. Evet, Yunus ve Dante’nin insan sevgisi şüphesiz aynı gibi görünüyor. Dante’nin İlahi Komedya adlı eseri Hümanizm’in en iyi kaynağı kabul ediliyor. Hatta sevdiği kız Beatrice orada da karşımıza çıkarak bize aşkı yansıtıyor.

Ancak bir nokta kafamızı karıştırıyor. Burada size Doğu Hümanizmi ve Batı Hümanizmi’nin farkını göstermek istiyorum;

Yunus, “Yaradılanı severim, Yaradandan ötürü.” diyerek bize nasıl bir mesaj veriyor? Yunus, insanları bir Tanrı aşkı ile özdeşleştirir. Çünkü insan, tanrının bir parçası olduğu için (İlahi bir öz) sevilir. Şöyle diyebiliriz ki, Yunus’un aşkının kaynağı tanrıdır.

Ancak Dante’nin insana, insanlığa ve Beatrice’e duyduğu aşkta bir ilahi öz bulunmaz. Batı hümanizmasında “insan” bireyin kendi vadetmesiyle üstündür. Çünkü insan düşünebilen bir varlıktır ve saygı görmelidir.

Yanlış bilinen Hümanizm konusuna açıklık getirmeye çalıştım. Görüldüğü gibi, biz tek bir anlayış gözüyle baksak bile sanatçılar akımlara böyle anlamlar yüklemişlerdir. İkisi de büyük şair, ikisi de en “Hümanist” şair belki. Önemli olan kaynağı değil midir ki?

Arşiv
Arşiv
Söylenti Dergi'de geçmiş zamanda yazar olan dostlarımızın eserleri bu hesapta arşivlenmektedir. Yazar onayı olduğu sürece kaynak göstererek kullanmak serbesttir.

Yazarın Popüler Yazıları

Yazarın Son Yazıları

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

İlginizi Çekebilir

Kendini Sanata Adamış Bir Dahi: Salvador Dali

"İki su damlası gibi birbirimize benziyorduk, fakat yansımalarımız farklıydı. O, herhalde...

J.K Rowling’in Hayatı ve Harry Potter

Harry Potter'ın yazarı J.K. Rowling'in hayatına dair ve kitaplar hakkındaki detayları sizler için derledik.

Nazım Hikmet Peyami Safa Kavgası: Düşmanın Büyüğü Eski Dostlardan Çıkar

Nazım Hikmet'le eski dostu Peyami Safa'nın asıl kavgası Serteller’in Resimli Ay'ı kapattıktan sonra çıkarmaya başladığı, ikisinin de aynı sayfada köşe yazdıkları, Tan gazetesinin sütunlarında su yüzüne çıkar.

1930’lardan 2000’lere: Yurt dışı Yayımlarında Nâzım Hikmet

"Nâzım Hikmet, Doğu'nun ve Batı'nın dünyaya sunduğu tüm iyilikleri bir miras olarak kabul edip, kötülüklerle uzlaşmaya asla yanaşmayışıyla, bu iki dünya arasında kurabildiği denge açısından belki de hiçbir şairin erişemediği bir konuma ulaşmıştır."

Son Yazılar

Yaratık Külliyatı: Anadolu’nun Korkulan Varlığı Gulyabani

Anadolu'da korku salan bazı efsaneler vardır. Çoğunlukla çocukları kötü davranışlardan uzaklaştırmak için anlatılan bu efsanelerden en ilginci Gulyabani'dir.

Bir Tahattur: Vesikalı Yarim Film İncelemesi

Lütfi Akad’ın yönettiği, Türkan Şoray ve İzzet Günay'ın ise başrollerini paylaştığı, sinemamızın efsanelerinden Vesikalı Yarim’i, birçok farklı yönüyle değerlendirdik.

Söylenti Müzik Rehberi: Perdenin Ardındakiler’i Anlamak

Alternatif pop müziğinin günümüz yenilikçi ve etkileyici gruplarından biri olan Perdenin Ardındakiler'i Söylenti Müzik Rehberi serimizde mercek altına alıyoruz.

90’larda Dünyayı Kasıp Kavuran 10 Yabancı Albüm

1990'ların müzik sahnesine eşsiz tarzlarıyla damga vuran 10 farklı yabancı albüme nostaljik bir bakış attık.