Hotel California Hikayesi

1969 yazında bu efsaneye konu olan kişi toplumsal hayatı cılız bir bankacıdır. Tüm yılın yorgunluğunu atmak için uzun bir rota belirleyip arabasına atlar. Durakladığı şehirlerde sakin ve ucuz otellerde kalmış olarak geçirir günlerini. Ta ki Kaliforniya’daki hotele gelene kadar.

Şehre girince gözüne çarpan bu hoteldeki müşterilerin bir çok bir tek ve sürekli olarak konaklayan orta yaş üzeri kişilerden oluşur. İlk gün bankacıyı oldukça sıcak karşılar, şehirdeki günlerinin güzel geçmesine yardım ederler. Yemekler, içkiler ve lobide tüm otel sakinlerinin her gece yapmış olduğu müzikal eğlenceler de onun otelde daha fazla vakit geçirmesini sebep olur. O keyifli gecelerden birinde kendi şeklinde tek başına tatile çıkmış ve bu hotelde konaklamaya karar vermiş genç bir kızla tanışır. Genç kız ve adam birlikte şehri tanımaya, birlikte yemek yemeye, akşamları beraber eğlenmeye başladıkça aralarındaki yakınlaşmayı yalnızca kendileri değil bütün hotel sakinleri fark eder. Hatta bu durum onların yalnızlığına bile ilaç olduğundan genç çifte her konuda destek olmaya çalışırlar.

Kısa süreli geldiği otelde hayatının aşkını bulan genç adam, tatilinin son gününde bir karar almak için kızla konuşmaya karar verir. Herkesin odasına çekilmiş olduğu bir saat lobide baş başa kalıp konuşmaya başlarlar. Tüm bu yaşananların sıradan bir yaz aşkı mı yoksa sonsuz bir sevgi mi olduğunu algılamak isteyen genç erkek, bir yol bulur ve kızla paylaşır. Bir yıl boyunca hiç bir şey yaşanmamış gibi davranıp görüşmeme sonucu alırlar. İzledikleri bu yola göre eğer birbirlerini harbiden seviyorlarsa seneye aynı gün aynı hotelde buluşacaklardır.
İkisi içinde zorluk derecesi yüksek ayrılık gününden sonra tam bir sene süresince birbirleriyle buluşacakları günü düşünürlerken, bir taraftan da acaba orada olacak mı şüphesi yer alır akıllarında.
Bankacı kendi işinin ve rutin yaşamının içinde her gün kızı düşünür. Her dakika içinde kuşku ve ümitle beklerken, yaşadıklarını hiç kimseye bahsetmek istemez. İnsanların anlamayacağından, sevgisini hafife alacağından korkar. Sonunda aylar geçer yeniden yolculuk zamanı gelir. Genç erkek tekrar aynı tarihte aynı arabasına binip Kaliforniya’nın yolunu tutar. Yol bitmez olur, erkenden gidip sevdiğini karşılamak ister. Uzun ve heyecanlı yolculuğundan bitiminde ilkin şehre varır, sonra hotelin önüne gelir. Hotelin bulunduğu sokağa girdiğinde, sokağın gri renkte olduğunu ve gökyüzüne doğru cılız siyah dumanların yükseldiğini görür. Anlam veremediği biçimde bir kalabalık ile karşılaşan erkek telaşa kapılıp kızın kendisini görememesinden endişe eder. Koşar adım hotelin önüne gelir ancak bir yıl süresince hayallerini süsleyen yer tanınmaz haldedir. Neler olduğunu anlamaya çalışırken, sevdiğinin kendisini görebilmesi için olası yerlerde dolaşır. Genç erkek, aylarca hayalini kurduğu bu anın gerçekleşmesi için saatlerce daha bekler ama kızı hiç bir yerde göremez.

Umudunu kaybetmiş olarak bir gece önce çıkan yangında kül olan hotelin kaldırımına oturup düşünmeye başlar. Hayal kırıklığı içerisinde geri dönmeye hazırlanırken kendisine yaklaşan birilerini fark eder. Gelenler hotelin cana yakın sahibi ve sahibesidir. Bankacı son umudu olarak hotel sahiplerine kendini tanıtır ve geçen yaz beraber kalmış olduğu genç kızı hatırlayıp hatırlamadıklarını sorar. Yaşlı çiftin birbirlerine bakışlarından ve sorduğu sorulara cevap alamamasından şüphelenen genç erkek sorusunu bir kez daha yüksek sesle yeniler. İşte o an sokaktan yükselen tüm gri dumanların ciğerlerine dolduğunu hisseder genç adam. Çift gözyaşları arasında konuştukça alevlerin vücudunda yanmaya devam ettiğini fark eder.
Genç kız bir gün evvelde sevdiğine sürpriz yapmak için hotele gelmiş ve o gece çıkan yangında hayatını kaybeden 13 kişiden biri olmuştur.

Hotel Kaliforniya tamamen yenilenip yangın izlerinden arındırılsa da bu genç çiftin iki odasına da dokunulmamış ve hiç bir misafir bu odalara kabul edilmemiştir.1976 yılında ise eyaletteki turne sırasında hikâyeyi duyan Don Felder, Glenn Frey, Don Henley oteli ziyaret edip bu aşkı ölümsüzleştirmek istemişlerdir. Besteledikleri şarkı “Hotel California” üç ay içerisinde bir milyondan fazla satışa ulaşmış, gruba da Altın Plak ödülünü kazandırmıştır. Yılın Plağı Grammy Ödülü ve Platin Plak sertifikası şarkıyı “Tüm Zamanların En İyi 500 Şarkısı” yapmıştır.

Unutulmaz bir şarkının kahramanı olan, belki de hayatının çoğunu pişmanlık ile geçiren bankacının ise kesin olmamakla beraber hala yaşamış olduğu düşünülüyor…

İlkan Balkan
İlkan Balkan
Genel Yayın Yönetmeni - Mais la pluie sera alaimisema!

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks