Hislerimize Tercüman Şarkıların Sahibi: Ufuk Beydemir

Editör:
Damla Satıroğlu

Bizleri, dillerden düşmeyen şarkısı Ay Tenli Kadın‘la tanıştıran Ufuk Beydemir, özgün müzikleriyle ruhumuzun derinlerine gömdüğümüz hisleri hatırlatmaya devam ediyor. Duygulara tercüman olan sanatçıyı ve diğer şarkılarını yakından inceleyelim.

Ufuk Beydemir - Vikipedi

Ufuk Beydemir Kimdir?

Aslen Elâzığ doğumlu olan Ufuk Beydemir, 14 Nisan 1992’de İstanbul’da dünyaya geldi. Üniversitede Güzel Sanatlar Fakültesi Plastik Sanatlar Bölümü’nü seçti. Ancak daha sonra yönünü spora çevirerek Gelişim Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu Fakültesi’nde Antrenörlük Eğitimi Bölümü’ne devam etti. 16 yaşında ise müzik kariyerine ilk adımını attı.

Müzik Kariyeri Nasıl Başladı?

16 yaşında bir kutlamada ilk kez sahneye çıkınca bulunduğu ortamın büyüsünden çıkamadı ve kendisine gitar alıp çeşitli rock gruplarına katıldı. Bizi özgün müzikleriyle etkileyen Ufuk Beydemir, müziğe nasıl başladığını şu kelimelerle anlatıyor;

Daha öncesinde hiç müzik deneyimim olmamıştı, sahneye çıkıp tek şarkı söyledim ve oradaki his, aldığım reaksiyon bana çok büyülü geldi. Belki ben büyüttüm bilmiyorum ama o geceden sonra müzik yapmaya karar verdim ve bir rock grubuna dahil oldum.”

Ay Tenli Kadın

Hepimizin Ay Tenli Kadın’la tanıdığı Ufuk Beydemir, 2016’da Sofar Sounds’un İstanbul ayağına katılarak Ay Tenli Kadını ilk olarak orada sergiledi. Şarkının girişinde Santur’un eşsiz tınısı bizi başka diyarlara götürürken, Ufuk Beydemir’in güçlü sesi içimizdeki müzik sevdasını gidermeye yetiyor.

Ufuk Beydemir, şarkısının Erkenci Kuş ve çeşitli dizilerde çalınmasıyla, dinleyici kitlesini genişleterek büyük bir ün yakaladı.

Dilimizden düşüremediğimiz o sözler:

Tenin almış beyazlığını aydan

Saçlarının rengi geceden

Bundan geceye sevdam

Ay Tenli Kadın, yıllar geçmesine rağmen Spotify en çok dinlenenler sırasında hala yerini birinci sırada koruyor.

İlk Albüm: Sevda Gibi

Güçlü kalemiyle yüreklerimize dokunmayı başaran Ufuk Beydemir, içerisinde Ay Tenli Kadın’ın da bulunduğu 11 tane şarkısını bu albümde topladı. Ay Tenli Kadın’dan sonra en çok dinlenen şarkısı Yüreğimdesin ile dizilere konuk olmaya devam etti.

 

Albümde yüreğimize dokunmayı başaran Yüreğimdesin şarkısından o güzel dizeler:

Vicdan

Dikenlerin içindeyim

Ben hala

Toprağın üzerindeyim

Durdu zaman yüreğimdesin

İkinci Albüm: Kristal Oda

2020’de hayatımıza giren Covid-19 süreciyle beraber evlere kapanmamız, müzik sektörünü bir hayli zorladı. Kısıtlı imkanlara rağmen üretmeye devam eden Beydemir, 2020’de pandeminin zorlu koşullarına rağmen Kristal Oda albümünü yayımladı.

13 şarkı bulunan albümde en dikkat çekeni N’aber? oldu. Klibi doğum günü 14 Nisan’da yayımlayan şarkıcı, hayranlarından gelen küçük videolarla bir klip oluşturdu. Ortaya içimize umut tohumları eken, sımsıcak görüntüler ortaya çıktı.

Pandemide yüzümüzü gülümseten klibi henüz izlemediyseniz:

Hiç

Albümlerinden sonra durmadan üretmeye devam eden şarkıcı yeni teklisiyle bizleri selamlamaya devam ediyor. Pop-rock soundu ve elektronik alt yapısıyla özgünlüğünü bu teklisinde de ortaya koyuyor. Güçlü sesiyle içimizde bir yerlerde saklı kalmış hisleri uyandırırken eşsiz müzik tınılarıyla kalbimize dokunmayı başarıyor.

Hiç umurumda değil günlerden nedir, ben sende esir

Hiç umurumda değil günlerden nedir, bu derdi bitir

Hiç’in sözleri, geçmişte takılıp esir olanların hislerinin tercümanı olmayı başarırken Spotify popüler listesinde ikinci sırada yerini alıyor.

Ellerin Uzansa

Eşsiz melodisi ve sözleriyle bizi büyülemeye devam eden Ufuk Beydemir’in bir diğer teklisi: Ellerin Uzansa. Şarkının hem orijinal hem de akustik hali bizi duygudan duyguya savururken, özgün tınıları bizi kendimizden geçirmeye devam ediyor. Şarkının akustik versiyonunda klasik gitar daha çok öne çıkınca müziğin içimizde yarattığı coşku, yüzümüzde de acının tatlı tebessümünü bırakıyor.

Şarkının bu dizeleri adeta hislerimize ışık, güneş oluyor:

Kuytularda solan birisi ışık olmuş, güneş olmuş

Derde düşmüş, derde yanmış kahrolmuş, kahraman olmuş

Şarkının orijinal halini dinleyip tüketen dinleyiciler için bir de akustik versiyonunu ekliyoruz:

Aklımda Bir Dünya

Art arda üretmeye devam eden Ufuk Beydemir’in diğer bir teklisi, Aklımda Bir Dünya. 2022’nin Şubat ayında çıkardığı şarkı, kendine özgü vokal yorumuyla bizleri karşılıyor. Romantizmi derinlerimizde hissettiğimiz şarkının melodik yapısı, Ufuk Beydemir’in farklılığını yine ortaya koyuyor.

Spotify en çok dinlenenler listesinde dördüncü Sırada yer alan Aklımda Bir Dünya, şu sözleriyle bize eşlik ediyor:

Kahret beni mahvet

Yine çıkar yolun bana elbet

Söyle ne bu derdin

Yakar beni aşk alev, alev

Ben Bir Kek Miyim?

2022’de çıkardığı Ben Bir Kek Miyim? teklisinin oldukça ilginç bir hikayesi var. Ayşe Nalan isimli bir Twitter kullanıcısının oğlu İsmail’in yazdığı şiiri Twitter’da paylaşması üzerine birçok beğeni ve yorum alarak gündem oldu.

 

7 yaşındaki İsmail’in kaleme aldığı bu şiir yüzümüzü gülümsetirken Ufuk Beydemir’in; “Yedi yaşındaki oğlunuza selam ve sevgiler. Çok güzel yazmış, yazmaya devam etsin.” yorumu ve şarkıyı bestelemesi, müzikseverlerden tam not aldı.

Yazımızı, yedi yaşındaki İsmail’in yazdığı şiiri ile noktalıyoruz. Müzikle kalın!

“Ben neyim

Ben bir karadelik miyim

Ben bir kek miyim

Ben bir iki miyim ben bir İsmail miyim

Ben bir hiç miyim

Ben bir hiçliğin ortasında yüzen bir adam mıyım

Ben bir şey miyim yoksa bunlar bir yalan mı

Belki bir şey olabilirim”


Kaynakça:

”Biyografi”. Ufukbeydemir. 12.11.2022. Web

”Ufuk Beydemir’e ve Özgün Müziğine Dair..”. Perspective. 11.11.2022. Web

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Şakir Paşa Ailesi Edebiyata Nasıl Yön Verdi?

Şakir Paşa ailesinin sanata, özellikle de edebiyata yaptığı katkılar hakkında bir çerçeve sunuyoruz.

Chicano Edebiyatı: Sınırda Kalmışların Sesi

Chicano edebiyatı; melez kimlik, aidiyet krizi ve kültürel direnişi sınırın iki tarafındaki hayatlar üzerinden anlatan güçlü, politik ve ruhani bir edebi hafızadır.

Harry Potter Serisinin Unutulmaz Replikleri

Harry Potter'ın büyülü replikleriyle büyücülük dünyasında kaybolmaya hazırlanın!

Küçük Gün Işığım Film İncelemesi: Kabullenmenin Gücü

Kusursuzluk arayışının değil, kendin olmanın kıymetini; sonuca değil, yolculuğa odaklanmanın anlamını keşfedeceğiniz sarsıcı ama iç ısıtan bir aile hikâyesine davetlisiniz.

Joseon’daki İstikrarsızlık: Kral Injo

İstikrarsızlığıyla Kore ulusunun gelişmesinin önünü kapamış bir hükümdar olarak hatırlanan ve günümüzde hala eleştirilen Kral Injo'nun tarihteki yeri.

Sessizliğe Karşı Yazmak: Kadın Yazarların Sansüre Direnişi

Sansür, yalnızca siyasi bir baskı mekanizması değil; aynı zamanda kültürel, ahlaki ve cinsiyet temelli bir sessizleştirme aracıdır.

Hasçelikler and the City: Dijital Bir Ailenin Hikâyesi

Hasçelikler and the City; dijital dünyada temsiliyet, samimiyet ve medya sınırlarını sorgulayan gerçekçi bir aile anlatısıyla izleyicileri içine çekiyor.

Cumhuriyet Aydınları: Behice Boran

İlk kadın sosyolog, ilk kadın siyasi parti genel başkanı, Marksist, yazar ve akademisyen olan Behice Boran; Türk solunun en güçlü temsilcilerinden biri olmuştur.

Tabloları Dinlemek: Édouard Manet

Bazı bakışlar ancak bazı nefeslerle tanımlanıyor. Manet'nin fırçası, Tezer'in nefesi gibi...

Edebiyatta Semtlerin İzleri: Emirgan

İstanbul'un en güzel semtlerinden biri olan Emirgan, şiirlerde de romanlarda da ele alınan bir semt olmuştur.

Editor Picks