Hikayesi Olan Şarkılar: Pinhani – Geri Dönemem


? Bu yazı Emre Yenidere tarafından editörün seçimi arasına girdi ?

Çok uzun zamandır dünyanın yaşadığı başlıca problemlerden birisi de savaş mağduru, vatanından koparılmak zorunda kalan mültecilerdir. Dünyada her zaman var olan bu sorunla yüzyıllardır karşı karşıyayız. Bu sorun kamuoyunda, devletlerin kendi bünyesinde ve çeşitli yerlerde tartışılsa da çözüme kavuşamamıştır.

Pinhani, Geri Dönemem şarkısıyla komşu ülke Suriye’den Türkiye’ye sığınan geçici koruma statüsündeki bireylerin yaşadığı zorlukları bu şarkısında kaleme alıyor. Bazı şarkıların hikayesi vardır Geri Dönemem ise hikayesini mültecilerden alan bir şarkıdır.

 

Şarkıda geçen ‘aranıza yeni geldim ben fazla kalamam, ama geri dönemem’ sözleri geçici koruma statüsündeki bireylerin iç dünyasındaki varoluşçu duyguların temsili niteliğinde. Dünya üzerinde savaş veya herhangi bir toplumsal olay nedeniyle vatanından koparılan insanlar için yaşam çok zordur. Yalnızlık ve şehre tamamıyla yabancılaşma vardır. Kimse vatanından koparılıp yabancılaştırılmak istemez. Savaş gibi yıkımlarla dolu bir olaydan sonra insanlar için ülkesini, vatanını, doğduğu toprakları terk etmek her açıdan zordur.

Pinhani ‘yalnızım şehrin ortasında, yenilmişim daha ilk dakikadan’ sözlerinde tam da bütün mültecilerin, göçmenlerin, geçici koruma statüsündeki bireylerin yalnızlığından dem vuruyor. Savaşın insanlar üzerinde bıraktığı büyük yıkım olan bu zorunlu göç yüzünden göçmenlerin tüm anılarını, mallarını, benliklerini geride bırakarak yeni bir yaşama adapte olmalarının kendileri için “yeni yaşam” olduğu, bunun da bir savaş olduğunu belirtiliyor şarkıda.

Pinhani’nin Geri Dönemem şarkısı aslında Fransız müzisyen Calogero’nun Tien An Men şarkısının uyarlama versiyonudur. Calogero’nun Tienanmen Meydanı’ndaki katliama dikkat çekmek için kaleme aldığı şarkıyı Pinhani grubu, ülkemizin yakından şahit olduğu komşu ülkedeki Suriyeli vatandaşlar için söylemiştir.

Tien An Men şarkısından bir görüntü

Sanatın işlevini ve evrenselliğini göz ardı etmemiz mümkün değil. Duygularımızı, düşüncelerimizi ifade edemediğimiz zaman kendimizi şarkıların akışına bırakırız. Pinhani de şarkısındaki, sözleri ve klibiyle göçmenlere karşı farkındalığımızı uyandırıyor.

Şarkının sözleri:

Yalnızım şehrin ortasında
Yenilmişim daha ilk dakikada
Bir adam, içinde ben varım
Beni gören yok, içerde kalmışım

Aranıza yeni geldim ben
Fazla kalamam ama geri dönemem
Aslında yeni geldim ben
Çok bir şey istemem ama geri dönemem
Simsiyah denizin ortasında
Dolaşmışım ölümün etrafında
Zaman bize yeniden şans verir
Yeni bir hayat savaşmak demektir
Aranıza yeni geldim ben
Fazla kalamam ama geri dönemem
Aslında yeni geldim ben
Çok bir şey istemem ama geri dönemem
Aranıza yeni geldim ben
Fazla kalamam ama geri dönemem
Aslında yeni geldim ben
Çok bir şey istemem ama geri dönemem

 

 

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Dostoyevski’nin Rus Edebiyatı Üzerindeki Etkisi

Dostoyevski, Rus edebiyatında sadece bir isim değil aynı zamanda döneminin edebiyat anlayışına da yön veren önemli bir yazardır.

Söylenti Radarında Bu Ay: Isaac Winemiller

Isaac Winemiller, sakin melodileri ve içe dönük sözleriyle müzikal yalnızlığı estetik bir deneyime dönüştürüyor. Bu ay Söylenti Radar'ında onunla tanışın!

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Editor Picks