Harry Potter Filmlerine Gizlenmiş Gerçek Sanat Eserleri

Editör:
Eyüp Can Gürer

Harry Potter kitapları piyasaya sürüldüğü ilk günden itibaren büyük ses getirdikten sonra filmleriyle birlikte bir neslin çocukluğunu ve gençliğini temsil etmeye başlar. J.K. Rowling’in büyülü zihninden çıkan sihir dünyası daha önce hiç yapılmamışı yaparak okuyucularını ve izleyicilerini kendine bağlar. Harry Potter kitapları hayal gücümüzde kalırken filmleri aklımıza gelmeyen detayları bile bize sunar. Bu detayların arasında gerçek dünyamızdan Harry Potter’ın hayali dünyasına taşınan sanat eserleri vardır. Yakından tanıdığımız ancak filmde gerçekten Harry Potter’ın dünyasına aitmiş gibi görünen sanat eserlerine gelin beraber bakalım!

Dikkat: Bu yazı spoiler içerir!

Lécythe (Lekythos) / Dolon Vazosu

Kaynak Prisoner of Azkaban Page 394 Severus Snape HQ YouTube

Harry Potter filmlerinde dekorlara, aksesuarlara gizlenmiş gerçek sanat eserlerinden esinlenilerek yaratılmış ilk sanat eseri Lécythe (Lekythos) / Dolon Vazosu’dur. Bu vazo Harry Potter ve Azkaban Tutsağı filminde Profesör Severus Snape’in sınıfa gösterdiği sunumda görünür. Önceleri çok kızdığımız sonra da bir o kadar sevdiğimiz Severus Snape eski dostu Remus Lupin’in bir kurt adam olduğunu bilir. Onun dersine girdiğinde de sırrını ders konusu yapar. Ancak Harry ve arkadaşlarına öğretmenlik yapan Remus Lupin’in bu sırrını öğrencilerine söyleyemez. Bu nedenle onları korumak için kurt adamlar ile ilgili bir ders işleyerek onların bu gerçeği anlamalarını sağlamaya çalışır. Bu derste de kurt adamların tarihçesini, özelliklerini bir sunum desteğiyle anlatır. Bu sunumda kullandığı görsellerden biri de üzerinde kurt adam çizimleri olan eski bir vazodur. Bu vazo aslında gerçek hayatta bulunan eski bir sanat eserinin çiziminin değiştirilmiş hâlidir.

Kaynak lécythe Louvre Müzesi

Şu anda Louvre Müzesi’nde bulunan vazo Antik Yunan döneminde yaratılmıştır. Vazodaki çizim aslında Homeros’un İlyada’sından ilham alınarak yapılır. Bu eserde Dolon adlı karakter Troya Savaşı’nda düşmanlardan korunmak için kurt postuna sarılarak gizlenir. Profesör Snape’in gösterdiği vazodaki resimde ise bir kurt adam savaş esnasına bir insanı yer. Severus Snape, gösterdiği bu vazoyla tarihin eski dönemlerinden beri kurt adamların insanlar için büyük bir tehdit olduğunu anlatmaya çalışır.

The Vitruvian Man

Kaynak Prisoner of Azkaban Page 394 Severus Snape HQ YouTube Widewalls

Profesör Severus Snape’in bir önceki vazoyu gösterdiği sunumda kullandığı görsellerden biri de The Vitruvian Man (Vitruvius Adam) eserinin düzenlenmişidir. Leonardo da Vinci’nin en ünlü eserlerinden olan The Vitruvian Man erkek bir figürün aynı çember içerisinde önce bacakları kapalı, kolları doksan derece açık ve bacaklarıyla kolları açık pozisyondaki anatomisinin üst üste çizimidir. Şu anda Venedik’te Gallerie dell’Accademia adlı galeride sergilenen eser Harry Potter ve Azkaban Tutsağı filminde de yerini alır. Filmdeki versiyonda ise erkek anatomisi yerine kurt adam anatomisi görünür.

Anne Boleyn’in Portresi

Kaynak Daily Art Magazine

Harry Potter’ın okuduğu okul olan Hogwarts’ın duvarları hareket eden sihirli tablolarla kaplıdır. Bu tabloların arasından biri ise hayal ürünü olmak bir yana gerçek bir kraliyet portresi olarak filmin dekorunda kullanılır. Duvarda yer alan portre ise Anne Boleyn’in resmidir. Harry Potter hayranlarına göre Anne Boleyn eski bir Hogwarts öğrencisidir ve muggle ismi verilen sihir yapamayan insanlar Anne Boleyn’i cadılıkla suçlayarak öldürür. Aslında bu inanıştaki muggle Kral Henry VIII’dir.

Kaynak National Portrait Gallery

Anne Boleyn, Elizabeth I’in annesi ve Henry VIII’in ikinci eşidir. Kral Henry, Anne Boleyn’i gördüğünde ilk eşi Aragonlu Katherine ile evlidir. Ancak Kral, Anne Boleyn’i görünce onun Lord Henry Percy ile yapılması planlanan evliliğini bozar ve aşkını Anne Boleyn’e açar. Kral, aşkına karşılık vermeyen Anne Boleyn’i saraydan üç yıl uzaklaştırır. Daha sonra Kral’ın eşi ve İngiltere Kraliçesi olmayı isteyen Anne, Kral Henry’e birkaç şart sunar. Bu şartlardan biri de Henry’nin boşanmasıdır. Kral Henry, boşanmak için ülkesini Katolik Kilisesi’nden ayırarak Anglikan Kilisesi’ni kurar ve böylelikle Anne Boleyn ile evlenirler.

Kral Henry, Anne’e ne kadar aşık olursa olsun evlilikleri beklediği gibi sürmez. Kral Henry, evlilikleri boyunca iki defa düşük yapan Anne Boleyn’i cadılıkla suçlar. Bunun yanında boynunda büyük bir ben bulunması ve altı parmaklı oluşu onun adının Cadı Kraliçe Anne’e çıkmasına yol açar. Üç senelik evliliklerinin sonunda Kral Henry, Anne’in bir cadı ve büyücü olduğunu iddia ederek onu idama mahkûm eder. Aslında bu Henry’nin üçüncü eşiyle evlenebilmek için Anne’den kurtulma bahanesidir.

The Unicorn in Captivity

Kaynak Reddit

The Unicorn in Captivity (Tutsak Tek Boynuzlu At) adlı duvar örtüsü Harry Potter ve Melez Prens filminde karşımıza çıkar. Filmde Draco Malfoy, Hogwarts’ın koridorlarında gezerken bu duvar halısının önünde durur. Bu duvar örtüsü de orijinalinin aynı şekildeki replikası hâlinde filmde kullanılır.

Kaynak The MET Museum

Şu anda New York’taki Met Müzesi’nde sergilenen The Unicorn in Captivity (Tutsak Tek Boynuzlu At) adlı duvar örtüsünün filmde Draco Malfoy ile aynı sahnede görülmesi manidardır. Duvar örtüsündeki tek boynuzlu at evcilleştirilmiş bir hayvan olarak bir bahçede çitlerle çevrelenmiştir. Zayıf bir ağaca bağlanmış ve alçak çitlerle sınırlandırılmıştır. At isterse bu ağaçtan kopabilir ve çitten atlayabilir. Ancak manipülasyonlarla hayvan bulunduğu bu yere tamamen tutsak olduğuna inanır.

Draco Malfoy da bu tek boynuzlu atla aynı kaderi yaşar. O da büyü dünyasının kötü tarafında bulunmaktadır. İsterse iyi taraftakilerin yardımıyla onların arasına katılabilir ve kendisini kurtarabilir. Ancak ailesi ve kötü taraftakiler bu örtüdeki tek boynuzlu at gibi Draco’yu bu taraftan kaçamayacağına ve orada bulunmak zorunda olduğuna inandırmışlardır.

Harry Potter filmlerindeki büyülü dünya izleyen herkesi içine alır. Bu büyülü dünyanın sihrinin bir kısmı da gerçek hayatlarımızdan taşınmıştır. Bu yazıda da Harry Potter filmlerinde gözümüze çarpan gerçek hayattan alınmış sanat eserlerinden dördünü inceledik. Sihirli dünyada göremediğimiz gizemler de filmlerde bizi bekliyor olabilir!

Kaynakça

”lécythe”. Louvre Museum. Web. 04.07.2024

”The Vitruvian Man”. Leonardo da Vinci. Web. 04.07.2024

“Anne Boleyn”. Google Arts & Culture. Web. 04.07.2024

”Boleyn”. Harry Potter Wiki. Web. 04.07.2024

”The Unicorn in Captivity (from the Unicorn Tapestries)”. Google Arts & Culture. Web. 04.07.20024

 

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

The Silence of the Lambs: 90’ların Unutulmaz Korku Filmi

90'lara ve sonrasına damga vuran The Silence of the Lambs filmini ve etkileyici karakterlere hayat veren başrol oyuncularını kısaca tanıyalım.

Tomorrowland Masalı: Belçika’nın Ritimleri

Tomorrowland, bir hayalin mekâna dönüşmüş hali, müziğin ülkeleri aştığı bir geçit töreni, Belçika’nın yeşil kalbinde atmaya devam eden dev bir masal.

Dope Thief Dizi İncelemesi : Sahte Rozet, Gerçek Aksiyon

Sahte DEA rozetleriyle karanlığa dalan Ray ve Manny'nin nefes kesen hikayesi Dope Thief'i mercek altına aldık!

Zülfü Livaneli – Güneş Yine Doğacak | Şiir Tahlili

Zülfü Livaneli’nin 2013 yılında yayımladığı “Güneş Yine Doğacak” adlı şiiri; barış, eşitlik ve kardeşlik temaları edebi ve simgesel açıdan ele alır.

Hal Hal: Barış Manço’nun Neşeli Bir Mirası

Bu yazıda, "Hal Hal" albümünün müzikal yapısını ve yıllar boyu bizlerde bıraktığı etkiyi inceliyoruz.

Pop Rock Türüne Ait En İyi 12 Yabancı Şarkı

Pop rock türüne damga vurmuş 12 muhteşem parça sizlerle.

Stil İkonu Prenses Diana: Moda Tarihine Geçen Görünümler

Kalplerde taht kuran Prenses Diana’nın özgün seçimleri ve zamansız zarafeti…

Sinema ve Renk Psikolojisi: Filmlerde Renk Kullanımı İzleyiciyi Nasıl Etkiliyor?

Sinemada renkler anlatımı derinleştirerek izleyicinin duygu ve düşüncelerini etkiler. Bu, filmle kurulan bağı güçlendirir ve anlamın görsel yolla aktarımını sağlar.

1876 Darbesi’ne Giden Yol: Abdülaziz Neden Tahttan İndirildi?

1876’da Mithat Paşa ve arkadaşlarının darbesiyle Abdülaziz tahttan indirildi, II. Abdülhamid anayasa vaadiyle Osmanlı tahtına çıktı.

Incendies Film İncelemesi: Ateşin İçinden Doğan Direniş

Incendies, yıkımın ortasında kadınların ve çocukların sesiyle yükselen bir ağıt gibi; sizi susturulmuş acıları duymaya çağırıyor.

Editor Picks