Haftalık Sinema Keşfi #2

Editör:
Işılay Güzel Yılmaz

Söylenti Dergi’nin sinema editörleri sizler için birbirinden güzel film önerilerinde bulundu.

Işılay Güzel Yılmaz Öneriyor:

Mamaville (2020)

Yönetmenliğini Irmak Karasu‘nun yaptığı Mamaville, Altın Portakal Ulusal Kısa Film Yarışmasında En İyi Kısa Film ödülünü kazandı. Başrollerini Ece Yüksel ve Gönül Ürer paylaşıyorlar. 21 dakikalık süresi boyunca iki kadını gözlemleme şansı buluyoruz. 15 yaşındaki Ferah ve anneannesinin günlük yaşantıları arka plandaki gürültüler eşliğinde seyirciye yansıyor. Yaz mevsiminin sıcaklığını ve ılık akşamlarının esintisini hissediyoruz. Ergenlik ve yaşlanma evrelerinin ayrımları, aynı evdeki  iki kadın üzerinden izleyiciyi zihninde derin bir yolculuğa çıkarıyor. Genç kıza bakıp gençliğin hayallerini ve hayal kırıklıklarını duyumsayabiliyorken, yaşlı kadında gördüğümüz eskime ve sıkıcılık duygularını özümseyebiliyoruz. Bize yaşamı ve ölümü çağrıştıran, zıtlıklarıyla bütün olan ve aynı evde nefes alan iki kadının; sesleri ve sessizlikleriyle var oluşlarına tanıklık ediyoruz. denizin kokusunu burnumuzda gibi hissettiren Mamaville’i çok seveceksiniz.

Filme MUBI platformu üzerinden ulaşabilirsiniz.

Berke Ateş Aytekin Öneriyor:

Apollo 10½: A Space Age Adventure (2022)

Richard Linklater sinemasına baktığımızda filmlerinin edebiyattaki durum hikayelerinin tam karşılığı olduğunu söyleyebiliriz. Bir amaca uzanan ve neden-sonuç ilişkisi ile bağlı olaylardan ziyade gündelik hayatta yaşanan olaylar ve diyaloglar Linklater filmlerinin temelini oluşturur. Yönetmen, Boyhood gibi çekimi yıllar süren deneysel projelerin yanı sıra Waking Life ve A Scanner Darkly gibi yapımlarda kendine has bir animasyon tarzıyla seyirci karşısına çıkmıştır. Bu sene Netflix’te gösterime giren ve yetersiz pazarlamanın kurbanı olduğunu düşündüğümüz Apollo 10½: A Space Age Adventure da NASA’nın uzay aracını yanlışlıkla hedeflenenden küçük yaptıkları için uzaya bir çocuğu göndermek zorunda kalmasını konu alır. Kabaca iki bölümden oluşan film Houston’da yaşayan ve ailenin en küçük çocuğu olan Stan’in bu gizli görevden önceki ve sonraki hayatını anlatır. Bu hikaye akışında göreve neredeyse hiç ekran süresi ayırmayan film, 60’lı yılların sonundaki Amerika’yı oldukça nostaljik bir şekilde ekrana taşır. O dönemde yaşamamış olsanız bile günümüzde yer etmiş bazı kültürel ve tarihi olayların Linklater tarzında ve hikaye anlatıcılığında yeniden yorumlanmasını izlemek bile seyircide büyük bir keyif uyandırıyor. Filmi Netflix’ten izleyebilirsiniz.

Aleyna Kavak Öneriyor:

Purple Hearts (2022)

What Does 'Purple Hearts' Mean? Inspiration Behind the Movie - Netflix Tudum

“Benim için bununla ilgilen, beni duyuyor musun? Çünkü artık bu gerçek.”

Yasadışı bir göçmenin çocuğu olan Cassie, borcunu ödemek için birden fazla işte çalışmakta ve kendisi için insülin ilacı almak için mücadele etmektedir. Öte yandan Luke ailesinden uzaklaşmış, iyileşmekte olan bir bağımlıdır. Umut vaat eden bir müzisyen olan Cassie tüm fikir ayrılıklarına rağmen yakında Irak’a göreve gidecek Luke ile anlaşmalı evlilik yapar. Peki sahte evlilik gerçeğe dönebilir mi? Farklı geçmişlere ve siyasi inançlara sahip olmalarına rağmen, genç çift sonunda onları ayırandan çok birleştiren şeylerin olduğunu fark eder. Tess Wakefield’ın aynı adlı romanından uyarlanan Purple Hearts’ın başrollerini Sofia Carson ve Nicholas Galitzine paylaşmaktadır.

Filmi Netlifx’ten izleyebilirsiniz.

Soylenti
Soylenti
Söylenti Dergi'deki kurumsal, sponsorlu ve ortak yazarlı yazıların yayınlandığı profil.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks