Haberin Var mı Taş Duvar – Ahmed Arif | Şiir İncelemesi

Editör:
Sena Yiğit

Onun şiirlerinde ayrılık da vardı, vuslat da; özgürlük de vardı ve prangalar da. Bir bakıma, zıtlıkların kusursuz ahengiydi eserleri; aynı hayatın kaçınılmaz gerçekliği gibi, bütün yalınlığıyla, güzellikleriyle ve zorluklarıyla önümüze sermişti olup biteni. Onu okurken en masalsı aşkların hazin sonunu görmek de mümkündü, prangalarından kurtulan bir ruhun özgürlüğüne kavuştuğuna şahitlik etmek de. Haberin Var Mı Taş Duvar şiirinde aslında tam olarak buna tanık ediyor yazar bizleri. Haydi, gelin yalnızlığın, ümitsizliğin, karanlığın ve esaretin, ilkbaharın ışıklarıyla yerini ümide nasıl bıraktığına hep birlikte bakalım.

Halkın Bir Garip Ozanı: Ahmed Arif Kimdir?

Ahmed Arif
Ahmed Arif Sabah Gazetesi

Ahmed Arif, 21 Nisan 1927’de Diyarbakır’da dünyaya gelmişti. Babası Kerküklü annesi ise Diyarbakırlıydı. Annesi Sare Hanım, oğlu henüz iki yaşındayken hayata gözlerini yummuştu. Bunun üzerine babası Ahmet Hikmet Bey, Arife Hanım ile evlenmiştir. Küçük yaşlardan beri şiire büyük ilgi duyan Ahmed Arif’in, ilk şiiri olan Gözlerin, 1942 yılında lise yıllarında kaleme alınmıştı. Liseyi Diyarbakır’da tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümünü kazanmış, ancak 1950 ve 1952 yıllarında iki kez tutuklanıp hapse mahkûm edildiği için üniversite eğitimini tamamlayamamıştı. Tutuklu kaldığı süreçte babasını kaybeden şair, 1954 senesinde özgürlüğüne kavuşarak Ankara’ya yerleşmiştir. Geçimini gazete ve dergilerde çalışarak sağlamış ve birçok şiiri çeşitli dergilerde kendine yer bulmayı başarmıştır. 1967 yılında Aynur Hanım ile hayatını birleştiren yazarın Filinta isminde bir oğlu dünyaya gelmiştir. Gazetecilik mesleğinden emekli olan Ahmed Arif’in halk arasında büyük yankı uyandıran ve geniş kitlelerce tanınmasını sağlayan ilk ve tek şiir kitabı Hasretinden Prangalar Eskittim, 1968 yılında yayımlanmıştı. 1991 yılında hayata veda eden yazar, Ankara Cebeci Asri Mezarlığı’na defnedilmiştir.

Mürekkebi Halk Olan Bir Kalem

Ahmed Arif
Ahmed Arif Diyarbakır Haber

Kendisini “Halkın bir garip ozanı” olarak tanımlayan Ahmed Arif, eserlerinde toplumcu gerçekçi bir tarzı benimsemiş; ozanı olduğu halkın, Anadolu insanının dertlerini, sıkıntılarını, karşılaştığı zorlukları bütün yalınlığıyla dizelerine taşımayı görev bilmişti. Halkın abisidir çünkü Ahmed Arif; ezilen işçi sınıfına inat bir yürek işçisidir, ezilenin, hor görülenin, hakkı yenilenin tarafındadır, satır satır onların hikâyesini anlatır şiirlerinde. Marksizm akımından da payına düşeni alan yazar; eşitlik, haksızlığa karşı direniş, özgürlük mücadelesi, işçi sınıfının karşılaştığı zorluklar gibi konuları duygusal kişiliğinin süzgecinden geçirerek doğa, özlem, aşk ve umut temalarıyla kusursuz bir biçimde harmanlamıştır. Haberin Var Mı Taş Duvar? şiiri buna verilebilecek en güzel örneklerden birisidir.

 “Haberin Var Mı Taş Duvar?” Şiiri Bize Ne Anlatıyor?

hapishane penceresinden süzülen ışık
hapishane penceresinden süzülen ışık

2 YORUM

  1. Kalemine sağlık yine çok güzel bir yazı olmuş. Özellikle “mürekkebi halk olan bir kalem” ifaden çok hoşuma gitti. Yeni yazılarını heyecanla bekliyorum:)

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Şakir Paşa Ailesi Edebiyata Nasıl Yön Verdi?

Şakir Paşa ailesinin sanata, özellikle de edebiyata yaptığı katkılar hakkında bir çerçeve sunuyoruz.

Chicano Edebiyatı: Sınırda Kalmışların Sesi

Chicano edebiyatı; melez kimlik, aidiyet krizi ve kültürel direnişi sınırın iki tarafındaki hayatlar üzerinden anlatan güçlü, politik ve ruhani bir edebi hafızadır.

Harry Potter Serisinin Unutulmaz Replikleri

Harry Potter'ın büyülü replikleriyle büyücülük dünyasında kaybolmaya hazırlanın!

Küçük Gün Işığım Film İncelemesi: Kabullenmenin Gücü

Kusursuzluk arayışının değil, kendin olmanın kıymetini; sonuca değil, yolculuğa odaklanmanın anlamını keşfedeceğiniz sarsıcı ama iç ısıtan bir aile hikâyesine davetlisiniz.

Joseon’daki İstikrarsızlık: Kral Injo

İstikrarsızlığıyla Kore ulusunun gelişmesinin önünü kapamış bir hükümdar olarak hatırlanan ve günümüzde hala eleştirilen Kral Injo'nun tarihteki yeri.

Sessizliğe Karşı Yazmak: Kadın Yazarların Sansüre Direnişi

Sansür, yalnızca siyasi bir baskı mekanizması değil; aynı zamanda kültürel, ahlaki ve cinsiyet temelli bir sessizleştirme aracıdır.

Hasçelikler and the City: Dijital Bir Ailenin Hikâyesi

Hasçelikler and the City; dijital dünyada temsiliyet, samimiyet ve medya sınırlarını sorgulayan gerçekçi bir aile anlatısıyla izleyicileri içine çekiyor.

Cumhuriyet Aydınları: Behice Boran

İlk kadın sosyolog, ilk kadın siyasi parti genel başkanı, Marksist, yazar ve akademisyen olan Behice Boran; Türk solunun en güçlü temsilcilerinden biri olmuştur.

Tabloları Dinlemek: Édouard Manet

Bazı bakışlar ancak bazı nefeslerle tanımlanıyor. Manet'nin fırçası, Tezer'in nefesi gibi...

Edebiyatta Semtlerin İzleri: Emirgan

İstanbul'un en güzel semtlerinden biri olan Emirgan, şiirlerde de romanlarda da ele alınan bir semt olmuştur.

Editor Picks