Greta Gerwig: Yaşasın Güçlü Kadın Karakterler

Editör:
Ayçe Cansu Yaşar

Greta Gerwig son yıllarda sinema dünyasında önemli bir etki bırakan yetenekli bir oyuncu, yazar ve yönetmendir. Birçoğumuzun Frances Ha ile tanıdığı Greta Gerwig oyunculuk dışında da başarılı işlere imza atıyor. Bu yazımızda yönetmen kişiliğiyle birçok ödül ve övgü alan Greta Gerwig’in kariyer yolculuğunu ve sinema dünyasına katkılarını yakından inceledik.

Greta Gerwig Kimdir?

Tam adı Greta Celeste Gerwig olan yönetmen 1983 yılında California’da dünyaya geldi. Sanatçı ve yazarlardan oluşan bir ailede büyüdüğünden küçük yaşlardan itibaren sanatla iç içe oldu. Barnard College’da İngilizce ve felsefe eğitimi aldı. New York’ta tiyatro yapımlarında sahne aldığı bu yıllarda oyunculuk serüveni başlamış oldu. Üniversite yıllarından sonra Hannah Takes the Stairs ve Baghead gibi bağımsız filmlerde rol aldı.

Noah Baumbach’ın yönettiği ve Greta Gerwig’in başrolde yer aldığı Greenberg adlı film 2010 yılında vizyona girdi. Filmin büyük beğeni toplamasıyla Gerwig’in yükselen bir yetenek olduğu gözler önüne serildi. Noah Baumbach ile birlikte yazdığı ve başrolünü üstlendiği “Frances Ha” filmi de pek çok insanın favori filmleri arasında yer almayı başardı.

Greta Gerwig, kadınlar hakkında özgün ve kendimizden bir şeyler bulabileceğimizi hissettiren hikayeler anlatabilmesiyle diğer yönetmenlerden ayrılıyor. Arkadaşlık ve aile ilişkileri konusunda nokta atışı tespitler yapan Gerwig, karakterlerin kusurlarını ve dağınıklığını başarılı bir şekilde izleyiciye yansıtıyor. Hikayelerini genellikle doğduğu ve büyüdüğü yer olan Sacramento’da kurması güçlü bir mekan duygusu hissedilmesini sağlıyor.

Greta Gerwig yönetmenliği, yazarlığı ve oyunculuğunun yanında sinema endüstrisinde cinsiyet eşitliğinin büyük bir savunucusu. Kadınların kamera önünde ve arkasında daha fazla fırsata ihtiyaçları olduğunu dile getirerek birçok savunma hareketine destek oldu. Gerwig, filmlerinde de özellikle kadınlarla ilgili eşsiz bir ses ve insanlığa dair derin bir anlayış barındırıyor.

Greta Gerwig’in yazdığı ve oynadığı çok sayıda film olsa da yönetmen koltuğuna oturduğu yalnızca dört film bulunuyor. Aralarında henüz vizyona girmeyen Barbie filminin de yer aldığı dört filmi inceleyelim:

Nights and Weekends (2008)

2008 yılında vizyona giren Nights and Weekends’in yönetmenliğini, senaryosunu ve başrollerini Greta Gerwig ve Joe Swanberg üstleniyor. Matt ve Annie adlı karakterlerin arasındaki uzun mesafe ilişkisinin buhranları güçlü duygular eşliğinde izleyiciye anlatılıyor. Matt Chicago’da, Annie ise New York’ta yaşıyor. Film hayatta kalmak için direnen bir ilişkiyi dürüstçe tasvir ediyor. İkili mesafenin getirdiği zorlukların yanında profesyonel yaşamlarının baskısıyla uğraşırken ilişkileri için verdikleri mücadeleyi izliyoruz. Aşk ve bağlılığa dair gerçekçi diyaloglar ve sahneler içeriyor. Düşündürücü ve duygusal açıdan oldukça güçlü olan Nights and Weekends ne yazık ki büyük bir sinema gösterimi almadı.

Lady Bird (2017)

Greta Gerwig’in tek başına yönetmen koltuğuna oturduğu ilk film olan Lady Bird 2017 yılında gösterime girdi. Gerwig, Lady Bird ile En İyi Yönetmen dahil olmak üzere 5 adet Akademi Ödülü adaylığı kazandı. Ödülü kazanmamasına rağmen En İyi Yönetmen kategorisine aday gösterilen beşinci kadın oldu. Ayrıca film En İyi Film-Müzikal ve Komedi dalında Altın Küre kazandı.

Saoirse Ronan ve Timothee Chalemet’nin başrolünde yer aldığı film, 2000’lerin başında Sacramento’da yaşayan bir genç kızın reşit olma hikayesini anlatıyor.  Film “Lady Bird” denilen karakterin ailesi, arkadaşları ve romantik ilişkilerinde gezinen son lise yılını konu alıyor. Geniş bir oyuncu kadrosuna sahip olan filmde ırk, sınıf ve cinsellik temalarına da değiniliyor. Genel olarak büyüme sancısını dokunaklı bir şekilde hikâyeleştiren film bağımsız film hayranları tarafından mutlaka izlenmeli.

Little Women (2019)

“Kadınların kalpleri kadar, ruhları ve akılları da var. Ve güzellikleri kadar hırsları ve yetenekleri de. İnsanların kadına yakışan tek şeyin aşk olduğunu söylemesinden bıktım.”

Greta Gerwig’in yönetmenliğinde izlediğimiz ikinci film ise Louisa May Alcott’un klasik romanından uyarlanan Little Women. Oldukça başarılı bir şekilde uyarlanan Little Women’da March ailesinin kızlarının yaşamına tanıklık ediyoruz. Filmde Amerikan İç Savaşı’nın ardından erkeklerin egemen olduğu bir toplumda kadınların kendine yer bulma mücadelesi, kız kardeşlik ve aile temaları işleniyor.

Filmin başrollerinde Saoirse Ronan, Emma Watson ve Timothee Chalemet yer alıyor. Gerwig, Little Women ile büyük beğeni toplayarak En İyi Film ve En İyi Senaryo Uyarlama dallarında altı Akademi Ödülü’ne aday gösterildi.

Barbie (2023)

Greta Gerwig 2019 yılında popüler oyuncak serisi Barbie’nin filmini çekeceğini duyurmuştu. Ancak pandemi koşulları ve Gerwig’in program çakışmaları sebebiyle askıya alınmıştı. 2022 yılında set görüntüleri ve vizyon tarihi yayınlanan Barbie’nin 2023’ün Temmuz ayında vizyona gireceği söyleniyor. Barbie’yi Margot Robbie, Ken’i Ryan Gosling’in canlandırdığı Barbie filmi için birçok insan sabırsızlanıyor. Filmin fragmanına buradan ulaşabilirsiniz.

İlham verici ve yetenekli yönetmen Greta Gerwig’in önümüzdeki yıllarda sinema dünyasına katacağı renkleri heyecanla bekliyoruz. Yaşasın güçlü kadın karakterler!

1 Yorum

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks