Oyuncu kadrosu, günümüz modasını dahi etkileyen kostümleri ve şarkı seçimleriyle ikonikleşen Gossip Girl, dizi sektöründeki etkisini her yaz tekrardan gündeme gelmesinden de anlaşılacağı üzere sürdürmeye devam ediyor. Dizinin sosyal medyada gördüğümüz geniş izleyici kitlesi, kendileriyle özdeşleştirdiği dizi karakterlerini stilleri, kişilik özellikleri ve hatta yaşam tarzlarına kadar takip etmeye çalışıyor. Karakterler için kişilik analizleri yapılıyor, nelerden hoşlanıp nelerden hoşlanmayacakları hakkında teoriler ortaya atılıyor. Aynı zamanda izleyici, bu ikonik karakterlerin gösterişli hayatlarının perde arkasında hangi filmleri ve dizileri izlediği, hangi şarkıları dinlediği ve hangi eserleri okuduğu hakkında bilgi sahibi olmak için heyecan duyuyor. Gossip Girl, bu açıdan izleyicisine oldukça yeterli bir kaynak sunuyor. Dizide bir çok bölümde, hatta bölüm isimlerinde bile, edebi referanslar mevcut. Bu da bize, Yukarı Doğu Yakası gençlerinin lüks ve kaotik yaşantılarından fırsat buldukça neler okuduğunu görme şansı tanıyor.
Söylenti Dergi olarak bu yazımızda, Gossip Girl karakterlerinin önereceğini düşündüğümüz favori kitaplarını sizler için derledik!
Blair Waldorf – Masumiyet Çağı
Akademik başarı konusundaki hırsı ve modaya yön veren görünümleriyle Yukarı Doğu Yakası’nın kraliçesi lakabını hakkıyla taşıyan Blair Waldorf‘un favori kitabı Age of Innocence (Masumiyet Çağı).
Yazarı Edith Warthon‘a Pulitzer ödülü kazandıran roman, New York sosyetesinde gerçekleşen bir aşk üçgenini konu alır. May Welland, gelenekçi bir yapıda büyütülmüş güzel ve masum bir kadındır. Avukat Newland Archer ile sosyetenin onayladığı bir ilişkisi vardır. Fakat May’in kuzeni, Kontes Ellen Olenska‘nın gelişiyle her ikisinin de hayatı değişmeye başlar. Kontes, May’in büyütülüşünün aksine, toplumsal normlardan uzak, özgürlükçü bir yaşam süren evli bir kadındır. Kontes’in yaşadığı topluma göre farklı gelen yaşam tarzı ve hayat görüşlerinden etkilenen Archer, May’i ise yaşadıkları toplumun bir yansıması olarak görmeye başlar.
Genelde modaya düşkünlüğüyle akıllarda kalan Blair’ın aslında çok yönlü bir karakter olduğu ve ilgilisini gösterdiği farklı alanlar dizi boyunca belirtiliyor. Bu alanlardan biri de edebiyat!
Dizideki edebi göndermeleri incelediğimizde Blair’ın kendi yaşantısını okuduğu eserlerde görmek ve kendini kitabın karakterleriyle bağdaştırmak isteyen bir okur olduğunu anlayabiliyoruz. Bu açıdan baktığımızda, Age of Innocence (Masumiyet Çağı) kitabında da tıpkı Blair’in yaşam şartları gibi, dönemler farklı olsa da, New York sosyetesinin yaşamını derinden inceleme fırsatı buluyoruz. Dizinin “Age Of Dissonance” bölümü ise başlı başına kitabı konu alıyor.
Sene sonu gösterisi için sahnede Age Of Innocence‘ı sergiledikleri bu bölümde, karakterlerin yaşam tarzlarının benzerliğini ve Blair’ın Age Of Innocence’a olan ilgisini görüyoruz. Karmaşık ve güçlü bir karakter olarak tanımladığı Kontes Olenska karakterine hayat veren Blair, iyi niyetli ve güzel May‘e hayat veren Serena ve entelektüel avukat Archer‘i canlandıran Dan bu benzerliği kanıtlar nitelikte. Aşk, drama ve New York sosyetesi, Blair için biçilmiş kaftan!
Serena Van Der Woodsen- Defter
Dizide Blair‘la dost-düşman tadında ilişkisi, özgüvenli tavırları ve çabasız güzelliğiyle tanıdığımız Serena‘nın, önereceğini düşündüğümüz favori kitaplarından biri kesinlike Nicholas Sparks‘tan “Defter” olurdu!
Ryan Gosling ve Rachel McAdams’ı bir araya getiren film uyarlamasıyla tanınan ve okuyucuyu duygulandırmayı başaran aşk hikayesiyle romantik eser sevenlerin dikkatini çeken roman, bizce Serena’nın boş zamanlarında tekrar tekrar okuyacağı bir kitap olurdu. Aşık olma fikrine aşık bir karakter olan Serena’nın dizi boyunca birçok romantik ilişkisine şahit oluyoruz. Bu yüzden, güzel işlenmiş bir aşk hikayesini okumak kendi deneyimleri ve tutkulu kişiliğiyle bağ kurmasını sağlayıp kitabı aşk hayatı açısından bir rehber haline getirmesine sebep olabilirdi.
Defter, Noah ve Allie isimli iki gencin küçük bir kasabada ilk görüşte başlayan yoğun aşklarının sosyal statü ve aile engeline takılmasını anlatıyor. Yazın ardından kendi hayatlarına dönen karakterlerimiz, on dört yılın ardından tekrar karşılaştıklarında Allie’nin nişanlanlandığını öğreniyoruz. Roman, bu noktadan sonra Allie’nin statü olarak ona uygun görülen nişanlısını mı tercih edeceği yoksa hayatının aşkıyla mı kalacağına dair kararı vermesi ve sonrasındaki yaşamları üzerine işleniyor.
Allie’nin ailesinin onaylamadığı ve statü olarak aşağıda gördükleri Noah’yı Dan Humphrey ile özdeşleştirmekten kendimizi alamıyoruz. Allie’nin ailesine benzer şekilde, sınıf ayrımına önem veren arkadaşları olsa da Serena, tıpkı Allie gibi, sosyal statüsü ne olursa olsun Dan’e dönmekten vazgeçemiyor.
Chuck Bass – Dorian Gray’in Portresi
“I am Chuck Bass!” repliğiyle tanınan, güç ve gösteriş takıntısının yanında kuralsız davranışlarıyla Chuck, kendini tüm zamanların en bilinen roman karakterlerinden Dorian Gray ile birçok açıdan özdeşleştirmiş olabilir!
Oscar Wilde‘ın ilk ve tek romanı olan bu ünlü eser, psikoloji ve edebi öğeleri Dorian Gray adlı ana karakteri esas alarak oldukça başarılı şekilde bir araya getiren, klasik bir eserdir. Hissettiği sevgi açlığını, dış görünüşünün getirmiş olduğu kibir ile dışarı vuran üst sınıf bir gençtir Dorian. Gördüğü anda yakışıklılığı ve insanları etkisi altına alış biçimiyle ondan etkilenen ressam Basil ile tanışmasının ardından, kendini onun evine bir portresini yaptırmak üzere giderken bulur. Bu ziyaretlerde kitabın bir diğer önemli karakteri olan Lord Henry ile tanışır ve hayatı tamamen değişir. Lord Henry, Basil’in iç güzelliğe ve insanlardaki iyiliği görmeye odaklanan hayat görüşlerinin tam tersi düşüncelere sahiptir. Görünüşe oldukça önem veren, istediklerini gerçekleştirebilmek için her şeyi hiçe sayabilecek bir karakterdir. Bu fikirler, zamanla, halihazırda Henry’nin düşünce tarzına yatkın olan, Dorian’ı da etkisi altına almaya başlar. Portresini gördüğünde, insanların ona asıl değer verme sebebi olduğunu düşündüğü gençliği ve yakışıklılığının bir gün gidebileceğini fark eden Dorian, kendini, kendi bedeni yerine portresinin yaşlanmasını dilerken bulur.
Bnezer olarak Chuck, çoğu zaman izleyiciye Lord Henry ve Dorian’ın bir birleşimini yansıtan karakter özelliklerinde gösteriliyor. Lükse, görünüşe ve kendi isteklerine çok önem veren Chuck da Dorian gibi sevgisizlikten muzdarip bir karakter aynı zamanda.
Jenny Humphrey – Carmilla
Asi davranışları yüzünden düzenli bir şekilde “sürgün edilen” Jenny, bu kitabı kesinlikle öneriyordur!
1872’de Sheridan Le Fanu tarafından yazılan ve içinde kadın bir vampir bulunduran ilk kurgu olan Carmilla, aynı zamanda lezbiyen bir vampiri içeren ilk eserdir. Laura adında genç bir kızın babası ve yardımcıları ile kaldığı malikâneye bir süreliğine misafir olarak kabul ettikleri Carmilla’nın gelişinin ardından yaşananları konu edinir. Çevrede hastalık olarak gördükleri bir durum baş göstermeye başlar fakat bu durumun aslında bir vampir olan Carmilla’dan kaynaklandığını anlamaları uzun zaman alır. Eser vampir öykülerinin ilk örneği ve Bram Stoker‘ın Dracula‘sına ilham olarak gösterilmesinin yanında toplumsal normları yıkan kadın örneği ve öykünün iki kadın karakteri arasındaki ilişkiyi farklı noktalardan inceleyişiyle yazıldığı zamanın şartlarına göre oldukça iyi bir gotik öykü örneği teşkil etmekte.
Eseri Jenny Humphrey‘le bağdaştırmamıza sebep olan en belirgin özelliği de bu! Tıpkı Jenny gibi okuyucuya gotik ve karanlık bir atmosfer sunan eser, aynı zamanda Jenny’nin asi doğasını ve bağımsızlık/ bireysellik arzusunu Carmilla’ya benzetmesinden dolayı kesinlikle önereceği bir kitap haline gelmiştir!
Georgina Sparks – Kayıp Kız
Dizi boyunca, neredeyse her sezonda ana karakterlerimizin huzurunu bozmak için dönüş yapan Georgina, etik değerleri hiçe sayan planları ve bu planları gerçekleştirirken kullandığı muazzam oyunculuk yeteneğiyle karşımıza çıkıyor. Yukarı Doğu Yakasında işleri karıştırmadığı zamanlarda da hayal gücünü besleyecek ve etrafındaki herkesi alt üst etmesine yardımcı olabilecek ilham kaynakları bulduğuna eminiz. Bize göre, bunlardan biri kesinlikle Gillian Flynn‘ın Kayıp Kız romanı ve 2014 yapımı film uyarlamasıdır. Tıpkı Georgina gibi, gizemli ve manipülasyon tekniklerine hakim bir karakter olan Amy Dunne, kitap boyunca birçok farklı karaktere bürünüyor. Eser, Amy ve Nick Dunne çiftinin evliliklerinin 5. yıl dönümünde, Amy’nin aniden ortadan kaybolması ve geride kocası Nick’i bir numaralı şüpheli haline getirecek kanıtlar bulunmasıyla başlıyor. Okura, evlilikte güven ve empati duygusunu iki perspektiften de sorgulatan kitap, gerilimi sonuna kadar yaşatıyor. Ters köşeleri ve karanlık atmosferiyle de Georgina Sparks’ın kitaplığının baş köşesinde yer edindiğine eminiz!
Gossip Girl seviyorsanız, karakterleri bizim değerlendirdiğimiz açılardan görmek için bu kitapları okumanızı öneririz!
Kaynakça
Kitap. “Dorian Gray’in Portresi” Web. 28.08.2023
1000Kitap. “The Notebook” . Web. 28.08.2023
Kitap. “Kayıp Kız” . Web. 28.08.2023
Spark Notes. “The Age Of Innocence” . Web. 28.08.2023