Ivan Goncarov’un Kitabı Oblomov’dan 17 Alıntı

Oblomovluk sizce nedir? Toplumsal bir kaderin Oblomov’u içine düşürdüğü kaçınılmaz uyuşmayı rastgele bir tembellikle karıştırmamak gerekir. Tembel; işten kaçan ve işsizlikte mutluluğu bulan adamdır. Oblomov’sa hiçbir zaman işe giremeyen, işsizlikten de zevk alamayan bir adamdır.

Gonçarov’un kült haline gelen eseri Oblomov’dan alıntıları sizler için derledik. Keyifli okumalar.

  1. Düşünmeyi besleyen sevgidir. (sf. 32)
  2. İnsanı, yalnız insanı anlatın bana, insanı sevin. (sf. 32)
  3. …temiz ve bakir kalan ruhu belki de daha derin, daha özlü bir aşkı bekliyordu… (sf. 71)
  4. Kafası bir kitaplıktı; ama ayrı ayrı ve hiçbiri tamam olmayan ciltlerle dolu bir kitaplık. (sf. 75)
  5. Birinden ötekine geçemiyor, dalgalar gibi ondan buna, bundan ona gidip geliyor. Onlara ne iradesiyle karşı koyabiliyor, ne de aklıyla bir yol açabiliyordu. (sf. 116)
  6. Oblomovkalılar gönül acılarına da pek inanmazlardı; hayatın uzak bir amaç peşinde koşmakla geçebileceğine akıl erdiremezlerdi; taşkın duygulardan nefret ederlerdi. (sf. 144)
  7. Eskiden bir çocuğa hayatın ne olduğu erkenden anlatılmaz, yaşamanın çileli, çetin bir iş olduğu düşüncesi verilmezdi; çocuğu kitaplarla yormazlardı. Çünkü kitaplar türlü sorunlar çıkarır, bunlar da insanın yüreğini, kafasını kemirir, hayatı kısaltırdı. Yaşama düzeni çoktan ve herkes için kurulmuş bitmişti; bu düzeni insana anası babası öğretirdi. (sf. 145)
  8.  Ağır ağır yanan bir ateş, ne kadar şairane olursa olsun şiddetli bir yangından daha iyidir. (sf. 200)
  9. – Ho, ho! İlya sen şairmişsin be!                                                                                 -Evet, hayat konusunda şairim, çünkü hayat bir şiirdir. (sf. 220)
  10. Casta Diva’yı hatırladıkça fena oluyorum, dedi. Parçalanan bir kadın kalbi; bu müzikte ne derin bir acı vardır; hiç kimse derdini bilmez… Yapayalnızdır… Sırrı omuzlarını çökertir… İçini aya döker… (sf. 222)
  11. -Neler gördünüz yüzümde?
    -Tutulmuş gözyaşları. Ne fena bu erkeklerin duygularından utanmaları. Sahte bir gurur. Akıllarından utansalar daha iyi ederler. (sf. 223)
  12. Belki de hayatta bu kadar güvenle yürümesi, yanı başında inandığı bir dostun bulunmasından, adımlarını onun sağlam adımlarına uydurmasından geliyordu. (sf. 234)
  13. Her kadınla erkeğin gizli amacı da bu değil midir? Dostunda değişmez bir huzur, akışı bozulmayan bir ruh bulmak. Aşkın temeli budur ve bundan uzaklaştık mı ıstırap başlar. (sf. 250)
  14. İnsan niçin yaşadığını bilmezse günü gününe yaşamakla kalıyor; günün geçmesini, gecenin gelmesini beklemekten başka zevki olmuyor. Bugün nasıl yaşadım, sorusuna cevap vermeden uykuya dalıyor, ertesi gün gene aynı hayat. (sf. 286)
  15. Hayatın çiçekleri döküldü, sade dikenleri kaldı. (sf. 287)
  16. “İçini dökmek mutluluğun temelidir; insanın içinden geçen hiçbir şey dostundan saklı kalmamalı.” (sf. 344)
  17. Yiyorum, içiyorum, uyuyorum, gezmeye çıkıyorum. Ama birden keyfim kaçıyor.
    Bir boşluk duyuyorum.. (sf. 578)

İş Bankası Kültür Yayınları
Çevirenler: Sabahattin Eyüboğlu – Erol Güney

Arşiv
Arşiv
Söylenti Dergi'de geçmiş zamanda yazar olan dostlarımızın eserleri bu hesapta arşivlenmektedir. Yazar onayı olduğu sürece kaynak göstererek kullanmak serbesttir.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Sessiz Lüksün Yeni Dili: Zamansız Şıklığın Modern Yorumu

Sessiz lüks, geçmişin zarafetini Z kuşağının dijital estetiği ile buluştururken, sadelikten doğan şıklığı sosyal medyada yeniden tanımlıyor ve sorgulatıyor.

Cepteki Sanat: Cep Telefonu Fotoğrafçılığı ve Sanatçıları

Analog makinelerden, dijital fotoğrafa geçişin ardından teknolojide yaşanan hızlı gelişmelerle birlikte cep telefonu fotoğrafçılığı, fotoğraf sanatında kendine bir yer buldu.

İçsel Monolog: Kendi Kendine Konuşmanın Zihinsel Sağlığa Etkisi

İçsel monoloğun zihinsel sağlığa hem yararlı hem zararlı etkileri bulunmaktadır.

Sanatın Kutsala Vedası: Nazarin

Kutsal, artık gökte değil. Buñuel’in kamerası, Caravaggio’nun fırçası ve Bacon’ın çığlığıyla inanç, yeryüzüne iniyor ve yeniden şekilleniyor.

2000’lerin Unutulmaz 5 Yabancı Albümü

2000’ler yüzlerce olağanüstü yabancı albümün yayınlandığı yılları içeriyor fakat bunlar arasından en unutulmaz ilk beş albüm sizce nelerdir?

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Sait Faik Abasıyanık

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde, bu ay ölüm yıl dönümünde, Türk öykücülüğünün en önemli isimlerinden Sait Faik Abasıyanık'a yer veriyor!

5 Maddede RAYE’i Tanıyalım

Raye, müzik kariyerine sessizce başlayıp yaşadığı baskıları sanata dönüştürdü; güçlü sahnesi ve türler ötesi anlatılarıyla pop müziğe yeni bir yön veriyor.

Türk Tarihinin Güçlü Liderleri: Şah İsmail

Safevî Devleti’nin kurucusu Şah İsmail, siyasi liderliği, edebi kişiliği ve Osmanlı’yla mücadeleleri ile Türk tarihinin güçlü liderleri arasına adını yazdırmıştır.

Valize Sığacak Kitaplar: 5 Yazar, 5 Kitap

Tatilinizde hem valizinizi hafif tutacak hem de sizi derin yolculuklara çıkaracak 5 etkileyici kitap önerisi sizlerle.

Geleceğe Dönüş Üçlemesinde Gözden Kaçan 15 Detay

Geleceğe Dönüş üçlemesini izlerken gözden kaçabilecek 15 detayı keşfetmeye hazır mısınız? Her sahnede gizlenen ipuçları birlikte bulalım.

Editor Picks