Glass Onion: A Knives Out Mystery – Bir Gizem Oyunu

Editör:
Işılay Güzel Yılmaz

Senarisliğini ve yönetmenliğini ilk filmde olduğu gibi, Rian Johnson‘ın üstlendiği, Knives Out‘un devam filmi olan Glass Onion‘da, dünyaca ünlü dedektif Benoit Blanc, bir milyarder ve onun sıra dışı arkadaşlarının bir araya geldiği, gizemli, sırlarla dolu bir buluşmaya dahil olur. İlk filmden sadece Daniel Craig’in yer aldığı Glass Onion, yeni bir olay örgüsü ve Daniel Craig, Edward Norton, Janelle Monâe, Kathryn Hahn, Leslie Odom Jr., Kate Hudson gibi yıldız oyuncular ile karşımızda. Yan rollerde bile ünlü oyuncular barındıran film, bir bakıma izleyiciye minik sürprizler yapıyor.

Film Analizi

Kendilerine bozguncular diyen renkli ve farklı kişiliklere sahip bir grup arkadaş, her yıl olduğu gibi, milyarder arkadaşları Miles Born‘un daveti üzerine bir araya gelirler. Film sıcak, güzel bir Yunan adasında, Born’un Glass Onion adını verdiği şatafatlı bir malikânede geçiyor. Glass Onion, bu grubun yıllar önce bir araya geldiği barın adıdır. Bu mekan tanışmalarından bir süre sonra kapanmış, bu nedenle Born arkadaşlıklarının başladığı ve kaderini değiştiren fikrin ortaya atıldığı yerin ismini bu malikaneye vermiştir. İlk bakışta renkli ve eğlenceli bir grup gibi görünselerde aslında gerçek öyle değildir. Bir zamanlar, birbirlerine dostluk bağı ile bağlı olan bu arkadaşlar, artık farklı bağlar ve mecburiyetler nedeniyle bir aradadırlar. Filmin ilerleyen sahnelerinde Andi hariç, hepsinin Miles Born’a finansal olarak muhtaç, onun bağımlıları, hatta kuklaları olduğunu göreceğiz. Her birinin saklayacak bir şeyi ve kaybedecek çok şeyi vardır.

Adaya gelişi şaşkınlık yaratan iki kişi vardır. Biri grubu zamanında bir araya getirmiş olan Andi, diğeri ise ilginç aksanı ile dikkat çeken, dünyaca ünlü dedektif Benoit Blanc. Blanc bu partiye gizemli bir şekilde davet edilmiştir; çünkü onu adaya davet eden Miles Born değildir. Blanc’ın elinde bir davetiye gören Born, bunun arkadaşlarının bir şakası olduğunu düşünerek, Blanc’in kendilerine katılmasını ister.

Born’un arkadaşları için planı, akşam yemeğinde eğlenceli bir cinayet gizemi oyunu oynamaktır. Cinayet gizemi oyunu, dedektif Blanc’in bilinçli olarak, kimseye fırsat vermeden olayı çözmesi ile çok çabuk biter. Bu durum hem Born’un hem arkadaşlarının canını sıkmıştır. Born’un dünya para vererek hazırlattığı, buluşmanın eğlencesi olan konsept çöp olmuştur.

Gece devam ederken, kimsenin beklemediği, yaşanan gelişmeler neticesinde, Blanc’in adaya geliş sebebi olan gizli cinayet dışında bir cinayet daha gerçekleşir. Dedektif Blanc, bir kez daha gerçekte neler olup bittiğinin derinliklerine inmek durumundadır, zira oyun içinde oyun oynanmaktadır. Bulmacalar, sırlar, yalanlar ve cinayet. Herkes olağan şüphelidir. Herkesin cinayet işlemek için bir sebebi var gibi görünmektedir. Acaba içlerinden hangisi cinayet işleyecek kadar ileri gitmiştir?

Esasen adaya geldiğinden beri, herkesi ve bu arkadaş grubunun içindeki dinamikleri gözlemleyen acar dedektifimiz Blanc, tüm ipuçlarını ve delilleri sentezleyerek, gece bitmeden cinayetleri çözmüştür. Failinde aralarında olduğu odada bulunanlara, detaylarıyla cinayetlerin failinin kim olduğunu ve cinayetlerin nasıl işlendiğini anlatır.

Filmin ilk sekansı olağan akışında seyrederken, sonraki sekanslarda katmanlar açılmaya başlar. Seyirciye bağlam kurumu için, flashbackler ve daha önce izlenmiş sahnelerin farklı perspektiflerden tekrar izlenimi veriliyor. Böylece izleyicinin zihnindeki taşlar oturuyor ve bulmaca, çorap söküğü gibi çözülmeye başlıyor.

Daniel Craig ve yönetmen Rian Johnson film setinden bir kare
Daniel Craig ve yönetmen Rian Johnson

İlk filmden mizah açısından ileri olan devam filminde, kültürel hicivlere yer verilerek seyirci eğlendirilmek isteniyor. Ayrıca dedektif Blanc’in, ait olmadığı bu sınıfta sudan çıkmış balık tiplemesi de seyirciyi güldüren sahneler içinde yerini alıyor. Her ne kadar komik unsurlar içeren bir polisiye filmi olsa da, senarist Rian Johnson, sosyal mesajlar vermekten de geri durmamıştır. Dahi çocuk olarak bilinen milyarder, gerçekten bir dahi midir, yoksa insanları ve olayları iyi kullanan bir fırsatçı mı? Para ve güç insanları ne kadar ve nasıl değiştirir? Nihayetinde, Born’un malikânesine adını veren dev cam soğan, bir bütün olarak film için, çok uygun bir metafordur. Gösterişli, pırıl pırıl ama içi boş.

Glass Onion
Glass Onion

Filmde çok net mesaj içeren şu replikler gözden kaçırmamanızı tavsiye ederiz.

“Düşünmeden konuşmakla, gerçeği söylemeyi karıştırmak tehlikeli bir şeydir.”

“Yalan için yalan söylediniz ama gerçek için söylemiyorsunuz.”

Filmin genel üslubu, polisiye film kategorisi için biraz hafif ve fazla abartılı olsa da filmin içindeki gizem iyi düşünülmüş. İlk filme göre yetersiz; ama zekice hazırlanmış senaryosu ile Johnson‘ın, yeni ve heyecan verici bir devam filmi yapmayı başardığı aşikar diyebiliriz.

Filmin Karakterleri

Benoit Blanc (Daniel Craig)

Olayları derinlemesine gözlemleyip inceleyen, olağandışı durumları hızlıca fark eden, zeki, dünyaca ünlü bir dedektif.

Miles Bron(Edward Norton)

Filmde ev sahipliği yapan teknoloji milyarderi. Konuklarının her biri ile gizemli bağları olan karakter.

Casandra ‘Andi’ Brand (Janelle Monâe)

Bron’un hem arkadaşı hem şirketi Alpha’nın kurucu ortağı.

Claire Debella (Kathryn Hahn)

Connecticut valisi ve senatoya girmek için uğraşan, kampanyalar yürüten, bunun içinde Born’dan nemalanan siyasetçi.

Lionel Toussaint (Leslie Odom Jr.)

Bron’un, havacılık ve uzay şirketinin başında olan, arkadaşı olan patronu ile yaşadığı zorlukları yönetmeye çalışan, dünyaca ünlü bilim adamı.

Birdie Jay (Kate Hudson)

Bir spor markası için moda tasarımcısı olarak çalışan, influcer, eski bir model.

Duke Cody (Dave Bautista)

Eski bir güreşçi olan YouTube fenomeni.

Peg (Jessica Henwick)

Birdie Jay’in akılsızca ve çocuksu hallerine maruz kalan, onu kontrol altında tutmaya çalışan asistanı.

Whiskey (Madelyn Cline)

Duke Cody’nin etki sahibi, kız arkadaşı ve iş ortağı.

Yazıya son vermeden önce, Knives Out severler, sizin için hazırlanmış bulmacaları çözmek, ipuçlarını yakalamak için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.

https://www.knivesoutmystery.com/

Eğlenceli, içinizdeki dedektifi harekete geçirecek Glass Onion için şimdiden keyifli seyirler dileriz.

Kaynakça

https://www.netflix.com – web – Erişim Tarihi: 23.12.2022

Görsel Kaynakça

https://www.netflix.com/tudum/glass-onion-a-knives-out-mystery – web – Erişim Tarihi: 23.12.2022

https://www.polygon.com – web – Erişim Tarihi: 23.12.2022

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Dostoyevski’nin Rus Edebiyatı Üzerindeki Etkisi

Dostoyevski, Rus edebiyatında sadece bir isim değil aynı zamanda döneminin edebiyat anlayışına da yön veren önemli bir yazardır.

Söylenti Radarında Bu Ay: Isaac Winemiller

Isaac Winemiller, sakin melodileri ve içe dönük sözleriyle müzikal yalnızlığı estetik bir deneyime dönüştürüyor. Bu ay Söylenti Radar'ında onunla tanışın!

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Editor Picks