Hemen herkesin aklına kazınan, tarihe damga vuran olayların sadece küçük bir anını bizlere gösteren dünyanın en ünlü fotoğraflarını sizler için derledik.
Afgan Kızı – Steve McCurry (1984)
12 Yaşındaki Sharbat Gula, ünlü fotoğrafçı Steve McCurry’ nin 1984 yılında mülteci kampında çektiği bu fotoğrafla yaşanan acı savaşın ve mültecilerin o dönemdeki en büyük temsili olmuştur. 1985 yılında fotoğrafı haziran sayısında kapak olarak kullanan National Geographic, daha sonra Gula’nın izini sürerek ona ulaşmış ve 2002 Nisan sayısında da son halini tüm dünyayla paylaşmıştır.

Thich Quang Duc- Malcolm W. Browne (1963)
1963 tarihli fotoğrafta, Budist rahip Thich Quang Duc, Vietnam Hükümeti’nin din adamlarına yaptığı eziyetler ve haksızlıklar karşısında tepkisini kendisini yakarak göstermeyi tercih etmiştir. Browne’a ödül getiren bu kare, dünyanın en sessiz ve en büyük eylemlerinden biri olarak bilinir.

Gandhi- Margaret Bourke White (1946)
‘Gandhi’yi Fotoğraflayan Kadın’ olarak bilinen Margaret Bourke White, 1948 yılında suikasta uğramadan birkaç saat önce de kendisiyle röportaj yapmıştır. Hindistan’ın özgürlük mücadelesi konusunu yakından takip eden White’ın bu karesi, daha sonra Gandhi için yapılan bir filmde de kullanıldı.

Muhammad Ali vs. Sonny Liston– Neil Leifer (1965)
Efsane boksör Muhammad Ali’nin, yere serdiği rakibi Sonny Liston’ın başındaki muhteşem duruşu ve arkasındaki fotoğrafçıların canla başla onları fotoğraflama yarışıyla, tarihin en ünlü fotoğraflarından biri haline gelmiştir.

Göçmen Anne- Dorothea Lange (1936)
32 yaşındaki bir annenin ‘büyük bunalım’ günlerinde çekilen bu fotoğrafı ne kadar çaresiz ve umutsuz olduğunu gösteriyor. Göçmen kadının kucağındaki bebeği ve kendisine sarılan iki çocuğu, derin düşüncelere dalmış hali ve genç yaşında yüzünde oluşan kırışıklıklar adeta yaşanmışlıklarının bir simgesi niteliğinde.

Ayda Bir Adam – Neil Armstrong / NASA (1969)
20 Temmuz 1961 tarihinde dünya için büyük bir adım atarak, aya ayak basan ilk insan ünvanını aldı. Ancak sanılanın aksine fotoğraftaki Neil Armstrong değil, Edwin ‘Buzz’ Aldrin’ dir. Fotoğrafı çeken kişi Armstrong’dur ve ayda geçirdiği süre boyunca Aldrin’ in bir çok fotoğrafını çekmiştir.

Vietnam- Eddie Adams (1968)
Fotoğrafçı Eddie Adams, 1968 yılında çektiği bu infaz fotoğrafıyla, Pulitzer ödülünü kazandı. Fotoğraf karesinde, bir Viet-Cong ( Vietnam Halk Ordusu) Gerillası, Albay Loan tarafından öldürülüyor. Bu kare tüm dünyada savaş karşıtı hareketlerin artmasına sebebiyet veriyor.

V-J Day,Times Square, The Kiss- Alfred Eisenstaedt (1945)
2.Dünya savaşı sonrası ülkesine dönen bir denizci, hem alkolün hem de yaşadığı büyük kurtuluş sevinciyle, kutlamalar sırasında gördüğü bir hemşireyi bir anda tutup öpüyor ve bu öpücük dünyanın en ünlü öpücüğü, aynı zamanda da 2. Dünya savaşının bitişini sembolize ediyor. Geçtiğimiz yıllarda çiftin 8 metrelik heykeli Times Square Meydanı’na dikildi.

Sudanlı Çocuk- Kevin Carter (1965)
Sudan’da açlıktan ölmek üzereyken, sürünerek 1 km uzaklıktaki gıda kampına gitmeye çalışan bir çocuk ve onu yemek için başında bekleyen bir akbabanın görüldüğü Pulitzer ödüllü bu kare, Afrika’da açlığın temsili olarak sayılıyor. Fotoğrafın sahibi Carter’in, fotoğrafı çektikten 3 ay sonra intihar etmesinin sebebinin de bu kare yüzünden olduğu tahmin ediliyor.

Kosova Mültecileri- Carol Guzy (1999)
Tellerin üzerinden geçirilen bir çocuğu gördüğümüz bu kare, Kosova Mültecileri’nin temsili haline geldi ve fotoğrafçı Carol Guzy’e tarihte Amerikan Pulitzer ödülünü kazanan ilk kadın fotoğrafçı ünvanını kazandırdı.

KAYNAK