Gaye Su Akyol Sevenlerin Mutlaka Dinlemesi Gereken Sanatçılar

Editör:
Gizem Yürük

Gaye Su Akyol, nam-ı diğer Anadolu Ejderi, 2014 yılında yayınladığı ilk albümü Develerle Yaşıyorum’da  alaturkayı kendi tarzı ve günümüzle harmanlayıp müzik camiasına sundu. İlk albümünden bu yana kendine has tarzı ile gözleri üstüne çeken Gaye Su Akyol, Anadolu pop, folk, klasik Türk müziği, Türkçe psychedelic rock türlerinden etkilendiği söylüyor ve alternatif rock, pop rock, Türkçe indie tarzında müzikler üretiyor. Aynı zamanda, sizi gönlünüzden vuran şarkı sözleri ve ressam olmasının getirdiği yaratıcılığı ile rengarenk sahne performansları ve tarzıyla gönüllere taht kuruyor. Bu yazı da Gaye Su Akyol gibi gönüllerinize taht kuracak, benim de severek dinlediğim şarkıcılara rastlayacaksınız.

1. Altın Gün

Altın Gün Bianet

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da, Hollandalı basçı Jasper Verhulst tarafından kurulan Altın Gün; Anadolu ve Türkçe Folk Müziğini, psychedelic rock, deep funk, synthpop tarzlarıyla harmanlayan ve cover’layan bir müzik grubudur. Jasper Verhulst, Selda Bağcan ile tanıştığı Türk Müziğine hayran kalıyor ve sevdiği tarzda müzik yapmak için Facebook’a Türk vokalist aradığına dair bir ilan koyuyor. Böylece grubun Türk üyeleri Merve Daşdemir ve Erdinç Ecevit Yıldız ile tanışıyor. Merve Daşdemir grubun vokallerini, Erdinç Ecevit Yıldız hem vokalleri hem de saz ve keyboard’u (klavye) üstleniyor. Grubun diğer üyeleri ise gitarda Thijs Elzinga, davulda Daniel Smienk ve perküsyon da Chris Bruining. Grubun ismine gelecek olursak; Jasper Verhulst bir gün, eski güzel günlere ithafen “gold days” kelimesinin Türkçesini öğrenmek için Google Translate’e yazıyor ve ortaya Altın Gün ismi çıkıyor. İlk albümleri “On” 2018 yılında dinleyiciye sunuldu. Benim de çok sevdiğim bir şarkı olan Goca Dünya’yı ve birçok usta sanatçımızın şarkılarını kendilerine özgü tarzlarıyla yorumlayıp yurtdışına duyurmuş oldular. Grubun 2019’da yayınlanan, 10 şarkılık, ikinci albümleri Gece, En İyi Dünya Müziği Albümü dalında Grammy adayı oldu. Şimdiye kadar yayınlanan albüm ve singleları ile Altın Gün sizi “eski güzel günlere” götürürken, aynı zamanda büyülü bir dünyanın içinde bulutların üstündeymişsiniz gibi hissettirecek.

2. Gökçe Kılınçer

Gökçe Kılınçer Habertürk

Gökçe Kılınçer, müzik dünyasına ilk single çalışması Aşk Beni Bulunca ile giriş yapmış daha sonra 2016 yılında, cover’larının ve kendi şarkılarının bulunduğu, 10 şarkıdan oluşan ilk solo albümü Kalbimde İzi Var’ı yayınlamıştır. 2022 yılında çıkan Sen Yaşamaya Bak filmi için Road To Stoke Newington Music adlı parçayı yapmıştır. Gökçe, retro tarzını hem müziğine hem stiline yansıttığı gibi; kendine özgü, bambaşka sesiyle dinlerken sizi gün batımını izler gibi huzurlu hissettirecek.

3. Lalalar

Lalalar Artful Living

Yepyeni, kendi deyimleriyle “fresh” müzik grubu Lalalar; Çilekeş ve Bubituzak gruplarının da kurucusu olan Ali Güçlü Şimşek, Barlas Tan Özemek, Mehmet Alican İpek üçlüsü tarafından kuruldu. 2019 yılında, Gaye Su Akyol ve Ali Güçlü Şimşek’in kurmuş olduğu Dunganga Müzik Şirketi çatısı altında, art arda yayınladıkları İsyanlar, Mecnun’dan Beter Haldeyim, Hata Benim Göbek Adım ve Yalnız Ölü Balıklar Akıntıyı Takip Eder single’ları ile dinleyiciyle anında samimiyeti yakaladılar. 2022’de, 15 şarkılarının içerisinde bulunduğu, ilk albümleri “Bi Cinnete Bakar”ı yayınladılar. Lalalar, saykodelik ve Anadolu referanslı melodileri ile elektronik, funk ve rock tarzlarını benimsiyor. Olağandan sıkıldıysanız: Lalalar, olağandışı tarzıyla sizleri içine çekmeye hazır.

4. Ari Barokas

Ari Barokas İstanbulnettr

Söz yazarı, müzisyen, Duman grubunun bas gitaristi Ari Barokas, yıllar içinde biriken ve hayata geçirmek istediği şarkılarını dinleyiciyle buluşturmak niyetiyle ilk solo albümü Lafıma Gücenme’yi 2018 yılında yayınladı. Duman grubunun, Aman Aman, Yürek, Sor Bana Pişman mıyım? gibi popüler şarkılarının da yaratıcısı kendisi. Ari Barokas’ın solo albümlerine attığı bu adım, onu sadece Duman’ın basçısı olarak bilenler için de iyi bir tanışma fırsatı oldu. Şarkılarında aynı zamanda politik bir tavra sahip olan Ari Barokas’ın söz yazarlığı o kadar güzel ki, önemli bir proje veya sunum yapacaksınız arkada çalması için açmayın derim çünkü bir anda kendinizi “hiç kaçma boş yere bağrı yanık,
dert senindir çek babam çek” gibi sözlerini yazarken bulabilirsiniz. 2022 yılında çıkan ikinci albümü “Bu Toprak Senin” çalışmasının ilk teklisi, en sevilen ve popüler şarkısı Felekten Saadet Çalınmaz’ın yazarı Hüseyin Talat, şarkının ilk bestekarı ise Dramalı Hasan Hasgüler.  Nesimi Çimen, Özdemir Erdoğan, Fikret Kızılok, Neşet Ertaş, Tayfun Karatekin, Mahsuni Şerif ve Aşık Veysel gibi usta isimlerin eserlerine de, Ari Barokas’ın yorumuyla, bu albümde rastlıyoruz. Şimdilik iki solo albüme sahip olan Ari Barokas, şarkılarıyla her duygu durumunuza eşlik edecek. Umuyoruz ki solo çalışmalarına hız kesmeden devam eder.


Kaynakça

  • Altın Gün, “About.” 16 Mar. 2023, Web. 18.03.2025
  • Biletino Blog, “Gaye Su Akyol Kimdir? Müzik Hayatı ve Yaşamı.” Web. 18.03 2025
  • Dergy, “Ari Barokas: ‘Üzerine Eğilmediğim Bazı Şarkılarımı Hayata Geçirmek ISTEDIM.’: Dergy: Müzik · Sinema · Etkinlik · Lifestyle.” Web. 28.03.2025
  •  Dergy, “Lalalar: ‘Pek Çok Anlamda Özgürlük Peşindeyiz ve Temel Hak Standartlarından Çok Uzağız Maalesef’: Dergy: Müzik · Sinema · Etkinlik · Lifestyle.” Web. 18.03.2025
  • Kılınçer, Gökçe. Gökçe Kılınçer Resmi Websitesi. Web. 18.03.2025
  • Sonat, Gürkan. “Altın Gün: Türk Müziğini Dünyaya Tanıtan Grup Themagger.” theMagger. Web. 18.03.2025
Nilsu Karagöz
Nilsu Karagöz
umut, korkudan güçlü tek duygudur

4 YORUM

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks