Frida Kahlo Hakkında Az Bilinen 7 Bilgi

Günümüzün popüler kültür simgelerinden biri haline gelmiş Frida Kahlo’nun adını az çok hepimiz duymuşuzdur. Peki, sanatın önemli isimlerinden olan Frida Kahlo’yu ne kadar tanıyoruz? Aşkın, acının ve devrimin kadını hakkında az bilinen 7 bilgiyi sizin için derledik.

1 – Kahlo’nun Çocuk Özlemi

Frida Kahlo’nun rahmi ve yumurtalıkları 18 yaşında geçirdiği trafik kazası sonucu parçalanmıştı. Hamile kalması bile riskliyken evliliği boyunca iki kez hamile kalan Frida, geçirdiği kaza sebebiyle çok istese bile çocuk sahibi olamamıştır. 1932 yılında yaptığı bu resminde Frida, ilk bebeğini düşük yaparak kaybedişini anlatmıştır.

2 – Frida Kahlo Biseksüeldi


Frida Kahlo’nun kocasının metresi de dahil olmak üzere hem kadın hem de erkeklerle ilişkileri vardı.

”…Hangi kadınla seviştiysen o kadınla seviştim. Bende bulamadığın ve başka kadınlarda aradığın şeyi keşfetmek için, senin öptüğün kadınları öptüm. Dokunduğun kadınlara dokundum.”

3 – Siyasetle İlgiliydi

Frida Kahlo, 1929’da Meksika Komünist Partisi’ne üye oldu. Komünist Parti ile tanışmasını daha sonra günlüğünde şöyle ifade etti: “13 yaşımda komünist gençliğe katılmamın nedeni ‘Meksika Devrimi’nin açık ve kusursuz heyecanıydı.” Frida Kahlo’nun Rus devriminin önde gelen isimlerinden Lev Troçki ile de birlikteliği olmuştur fakat Troçki’nin eşi bu birlikteliği öğrendiğinde Frida, Troçki’yle ilişkisini sonlandırmıştır.

4 – Bacağı Kesildi

Çocuk felci, tramvay kazası, dinmeyen acılar….Birçok kez sağlık problemleri ve acılarla uğraşmak zorunda kalan Frida, hayatında sık sık zorlu olaylarla karşılaştı. Hayatı boyunca tam 32 kez ameliyat geçiren sanatçının sağ bacağı 1954’te kangren yüzünden kesildi. Sanatı acılarından kaçmak için bir tür araç olarak kullandığı da böylelikle söylenebilir.

5 – Cesedi Yakıldı

1954 yılında 47 yaşında vefat eden Frida Kahlo’nun cesedi yakıldı. Külleri ise hayatında önemli bir yere sahip olan Mavi Ev’de saklanmaktadır. Mavi Ev, Frida’nın doğduğu ve hayata gözlerini yumduğu evdir. 1958 yılında müzeye dönüştürülen evde sanatçının özel eşyaları dahil olmak üzere küllerini taşıyan vazo da sergilenmektedir.

Ölümünden birkaç gün önce, günlüğüne şunları yazdı:

”Umarım çıkış eğlenceli olur ve umarım asla geri dönüş olmaz.”

6 – Egzotik Hayvanları Vardı

Değerli köpeklerinin yanı sıra maymun, vahşi kuşlar, ‘”Yaralı Geyiktablosuna ilham olan Granizo adında evcil bir geyiği vardı.

7 – Gülümsemeyi Sevmezdi

Frida Kahlo’nun 143 tane eseri vardır ve bunlardan 55 tanesi otoportredir. Bu otoportrelerin ortak özelliği ise gülümsemiyor gibi nötr bir surat ifadesine sahip olmalarıdır. Bunun sebebi, sanatçının kendi gülümsemesinden ve dişlerinden nefret etmesidir.

Kaynakça: Frida Kahlo Aşk ve Acı – Rauda Jamis – Everest Yayınları 2002, Wikipedia

Arşiv
Arşiv
Söylenti Dergi'de geçmiş zamanda yazar olan dostlarımızın eserleri bu hesapta arşivlenmektedir. Yazar onayı olduğu sürece kaynak göstererek kullanmak serbesttir.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks