Fotoğraf Sanatına Genç Bir Soluk; Hakan Sorar

Fotoğraf Sanatına Genç Bir Soluk; Hakan Sorar ile Dönüşen Kentlerde Bellek ve İnsan; Recolor Sergisi

İstanbul başta olmak üzere kentlerde dönüşüm halihazırda devam ederken, bu dönüşümün insan-mekan ilişkisi ve zihin üzerindeki etkilerine fotoğraf çalışmalarıyla farklı bir bakış açısı getiren genç fotoğraf sanatçısı Hakan Sorar’ı gelin birlikte tanıyalım.

1991’de doğan Hakan Sorar, mühendislik gibi farklı bir disiplinden gelmekle birlikte fotoğraf sanatına çeşitli atölyelerde resim ve fotoğrafçılık eğitimleri alarak adım attı. Kullandığı instant (şipşak) filmler ile sanatsal çalışmalarında kent, insan ve bellek kavramlarına odaklanan genç sanatçı İnsan-mekân ilişkisi, kentsel dönüşüm, değişen mimari gibi konulara özel bir ilgi duymaktadır. İnsan figürüyle mimari ögeleri birleştirdiği grafik kompozisyonlarında insan ile değişen çevresi arasındaki ilişkiyi araştıran Sorar, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Fen Bilimleri Fakültesi yüksek lisans programını tamamlamış, İstanbul Üniversitesi Kültürel Miras ve Turizm Bölümü’nde ön lisans, Beykoz Üniversitesi Tasarım Fakültesi İletişim Tasarımı ve Göstergebilim Bölümü’nde de yüksek lisans eğitimine devam etmektedir.

Bir yandan mesleğini icra ederken bir yandan da sanat çalışmaları için arayışlarını sürdürmekte olan Sorar için mühendislikten sanata tam bir geçiş söz konusu değilse de ilgi ve yeteneğiyle fotoğraf sanatı dünyasında adından daha çok söz ettireceğe benziyor. Halihazırda mesleğini yapmaya devam ederken, daha sanata geçiş sürecinde yer almış olduğu grup sergiler ve solo sergilerine bakacak olursak haksız da sayılmayız.

Sanata olan ilgisi çocuk yaşlarda başlayan genç sanatçı, annesinin portrelerini çizmeye çalışarak kendindekini keşfetme yoluna girmiştir. İlgi ve yeteneği zaman içerisinde evrilirken, genel anlamda görsel sanatlara duyduğu hazın yanı sıra daha çok zevk aldığını fark etmiş ve fotoğrafa odaklanmıştır. Çalışmalarını bu yönde sürdürürken kendini de bu alanda geliştirme yoluna gitmiştir.

Recolor adlı son kişisel sergisinde de görüldüğü üzere sanatında şu sıralar zaten gündemde olan kent ve insan, kentsel dönüşüm ve bellek gibi konulara odaklanan sanatçının asıl çıkış noktası insan ve mekan ilişkisidir. Bu ilişkiye olan ilgisi zamanla onu farklı sorgulamalara götürmüş, insan ile mekan arasındaki bağ üzerine çalışırken zamanla bellek kavramına; bellekten yola çıkarak bedensel ve mimari parçalanma, şehrin belleği ve kentsel dönüşüm konularına yönelmiştir. Hayatının son 10 yılını geniş çaplı kentsel dönüşüme tanıklık ettiği bölgelerde geçiren ve sadece bina değişiminin kentsel dönüşüm olarak adlandırılmasından da rahatsızlık duyduğunu dile getiren sanatçı, kentin kendisinin neye dönüştüğü üzerine de düşünmek gerektiğini ve buna dair sorularının cevaplarını aramaya devam ettiğini de söylüyor.

Aynı zamanda Artisans dergisinin fotoğraf çekimlerini gerçekleştiren sanatçının etkilendiği ve ilgiyle takip ettiği sanatçılar arasında ise David Hockney ve Şahin Kaygun var. Dijital çağ ile birlikte sanatın dönüşümüne tanık olduğumuz bir dönemden geçtiğimizi, özellikle fotoğraf sanatının teknoloji ile paralel olan hızlı gelişimi ve çok disiplinli işbirliklerinin kendisi için de son derece ilham verici olduğunu da vurgulayan sanatçının şu günlerde, yakın bir zamanda kaybolacağından emin olduğu bölgeler üzerine bir çalışma gerçekleştirmeye hazırlandığı haberini de buradan duyuralım.

Artisans Dergi Hakan Sorar

Sanatçının Seçilmiş Sergileri;

2020 Solo Sergisi, Recolor, TAG Art Gallery
2019 Grup Sergisi, Genetic Codes of Turkish Design, İGA İstanbul Airport
2019 Grup Sergisi, Artisans Dergi, GlobalArt Karaköy
2019 Grup Sergisi, Comma Art Project
2019 10th Edition of International Photography Exhibiton ‘Fokus Award’, City Art Gallery, Albania
2019 All In One 01, GaleriBu Pavilion
2019 World Art Day, İzmir’19 Exhibition
2018 World Art Day, İzmir’18 Exhibition
2018 Design on Tomtom Street, Arthouse IV
2018 Antonina Art Gallery, Collection Exhibition
2017 Design on Tomtom Street, Arthouse III

Recolor (Kuştepe, Dolapdere, Beyoğlu), Dijital Kolaj, Fine Art Baskı & Instant Print, 2018-2019

Fotoğraf ve yarattığı illüzyonun üzerine deneyler sunan Hakan Sorar “Recolor” serisi ile sürekli değişen ve geride izler bırakan kentsel dönüşüm alanlarının fotoğraflarını yeni bir dil ile kurguluyor. Yeniden renklendirdiği, parçalara ayırdığı karelerinde dönüşen ve dönüştükçe parçalanan belleği izleyiciye yapay- doğal ikiliği üzerinden aktarıyor. Fotoğraflarında kent, kentsel dönüşüm, beden, beden-mekan ilişkisi kavramlarını irdeleyen sanatçı fotoğrafın doğası ile oynayarak kurgusal gerçeklikler sunuyor. Fotoğraflarında kent dışında objelere de yer veren sanatçı, tüketim ve hızlı değişen kent insanı ihtiyaçlarına da vurgu yapıyor. Dijital baskının yanı sıra instant film kullanan sanatçı fotoğraf üzeri müdahaleler ile fotoğraf ve resim arasındaki ince çizgide dolaşıyor. Görmek isteyenler için sergi Trump Art Gallery’nin ev sahipliğinde 31 Ocak 2020 tarihine kadar ziyarete açık olacak.

Göz atmak isteyenler için bir kaç görsel ve bir de link bırakıyorum:

Hakan Sorar, Recolor:

Recolor

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks