Fihrist Kitap bünyesinde yeni bir dizi doğuyor. Feminist yazının kökenine inmeyi amaçlayan Feminist Ütopyalar Dizisi, 19.yüzyıl döneminin kadın hareketlerine ışık tutmaktadır. İdealize edilmiş, mükemmele yakın bir dünya düzenini ifade eden ütopya türünün feminist bir bakış açısıyla şekillendiği bu anlatılar, bilimkurgu ile birleşerek kadının siyasi ve sosyal hak arayışını, çok sesli bir şekilde gözler önüne sermektedir. İlk kez Fihrist Kitap tarafından Türkçeye kazandırılan bu eserler sırasıyla; Mizora, Yeni Amazonya, Erkek Hakları ve Geleceğin Cumhuriyeti.
Mizora
Güçlü kurgusuyla dikkat çeken Mizora, tarihin ilk tam feminist ütopyası olarak bilinmektedir. Eser daha önce denenmiş feminist ütopya metinlerine kıyasla daha çarpıcıdır. Mary Bradley Lane, erkeklerin olmadığı bir coğrafyanın hayalini kurmuş ve kadınların kendi kendilerine yetebildiği bir medeniyet inşa etmiştir. Siyasi bir suça karıştığı için kaçan Vera kendini Mizora’da bulur. Erkeklerin olmadığı, soruların sorarak cevap bulamadığı Mizora’da. Paranın bir hükmünün olmadığı, kadınların hastalanmadığı, anneliğin tam anlamıyla yüce olduğu başka bir dünyadır Mizora.
Yeni Amazonya
19.yüzyılın sonlarında sesini yükselten feminist ütopyalar arasında Yeni Amazonya öne çıkmaktadır. 1889 yılından uzak geleceğe bir bakış olarak nitelendirilebilecek olan kitap, ana karakterin 2472 yılının kadınlar dünyasına uyanışını anlatmaktadır. Feminist düşüncenin çerçevesi içinde gelişen geleceğin gizemli dünyası, okuyucuyu keyifli bir yolculuğa çıkarmaktadır. Bu yolculuk geçmişten geleceğe uzanırken bugünün de bir yansımasıdır.
Erkek Hakları
Annie Denton Cridge imzalı Erkek Hakları, tarihin ilk feminist ütopya denemesi olarak kabul edilmektedir. Bir kadının gördüğü dokuz rüyayı merkezine alan eserde kadın haklarının farklı bir bakış açısıyla değerlendirildiğini görmek mümkündür. Rollerin değiştiği, eşitsizliğe maruz kalanın erkekler olduğu ve bu köklü değişimin zirvesinde kadınların yer aldığı bir evrenin kapılarını açmaktadır Cridge okuyucuya.
Geleceğin Cumhuriyeti
Geleceğin Cumhuriyeti, sorduğu sorularla insanı düşündüren ve yeni sorgulamalara sevk eden bir eserdir. Anna Bowman Dodd tarafından kaleme alınan ve feminist ütopya dizisinin değerli eserlerinden biri olan Geleceğin Cumhuriyeti, Mizora’nın aksine anneliğin kutsallığını dahi sorgulamakta ve onun kadınlar için bir pranga olup olmadığına dair de okuyucuyu düşündürmektedir. Kadının sıfatlarından sıyrıldığında bir erkek için ne ifade edecek olduğu üzerine düşünen Dodd, kadın-erkek eşitliğine karşı yeni bir ses olmuştur.
Ütopyanın ideolojik bir kimlik kazandığı feminist ütopyalar dizisi ile Fihrist Kitap, yeni düşüncelerin okunabilir hale gelmesini sağlamaktadır. Görünen o ki Fihrist Kitap, bu heyecan verici dizi altında yeni kitapları okuyucuyla buluşturmaya devam edecek.