Festivaller Toplumu Nasıl Bir Araya Getiriyor?

Editör:
Zeynep Alara Karagöz, Sibel Sancaklı

Sosyal bir varlık olan insan; her zaman bir arada, belli bir hanenin, grubun, toplumun ve devlet yapısının altında, belirli sosyal normlar ve değerler çerçevesinde yaşamıştır. Bu sosyal olma hali kolektif yaşamı beraberinde getirirken kişi modern dünyada çeşitli engellerle de karşıya karşıya kalmıştır. Günümüz şartlarında bireylerin özellikle sosyoekonomik sebepler çerçevesinde izole yaşama itilmesi söz konusu olsa da festivaller gibi büyük grupların bir araya gelmesini sağlayan etkinlikler, hâlâ ruhumuzu besleyen aktiviteler arasında. Peki, festivaller bunu nasıl başarıyor? Toplumlar festivaller aracılığıyla nasıl bir bütün olduklarını tekrardan hatırlayabiliyor?

Festivaller ve Toplumsallık Bilinci

Boomtown Fair Winchester Hampshire Ingiltere Kaynak XCeed

Birlik içinde hareket eden toplulukları her defasında coşkuyla bir araya getiren festivaller, bir toplumun kenetlenmesinde ve fonksiyonel bir şekilde var olmasında önemli rol oynayan organizasyonlardır. Bununla beraber festivaller, bireyin kişisel dünyasında yaşanan olumlu gelişmelere sebep olmaları bakımından toplumsal açıdan ileriye dönük fayda sağlayan etkinliklerdir.

Oktoberfest Münih Kaynak Portland Monthly

Toplumsallık bilinci festivaller gibi kalabalık toplanmaların başrolüdür diyebiliriz. Bu bilinç, günlük ve dünyevi hayatımızın ötesinde gelişen bir bilinçtir. Herhangi bir kalabalık ortamda hissettiğiniz o yoğun duyguları düşünün mesela. Futbol maçına gittiğinizde dopdolu stadyumda göz gezdirirken, eylemde binlerce kişiyle beraber yürürken ve konserde solist mikrofonu size doğru uzattığında şarkıya eşlik ederken hissettiklerinizin hepsi kolektif bilincinizi besleyen ve her toplumun sürekliliği için, “toplum” olunabilmesi için gerekli olan hislerdir. Festivaller gibi ritüel sayılan etkinliklerde de durum aynıdır. Bir yanda geleneksel müzik yapan insanlar, bir yanda topluca dans edenler ve standlarda sokak lezzetleriyle ortama sıcak dokunuşlar katan esnaflar… Örneğin; böyle bir ortamda yalnız başına fotoğraf çeken insanların sayısı, topluca fotoğraf karesi yakalamaya çalışan gruplardan daha azdır.

Toplumsal Normlar, Değerler ve Festivaller

Hyde Park Winter Wonderland Londra Kaynak Whichcouk

Her festivalin tadı, hissi ve yarattığı değişim havası aynı olmasa da hepsinin ortak özelliği içinde organize edildikleri toplumların kendi norm ve değer yargılarına uygun düzenlenmiş olmalarıdır. İnsanın içini ısıtan bir ortam örneği olarak Noel Pazarları, Londra’da yarattığı kadar büyük bir etkiyi Türkiye’de yaratmaz mesela. Bunun sebeplerinden biri, Noel Pazarlarında satılan ürünlerin, yiyeceklerin ve pazarların kurulma düzeninin Türk toplumlarına hitap etmeyişidir. Bir sonraki aralık ayında en yakınınızda kurulan Noel Pazarına gidip bir araştırmacıymış gibi gözlem yapmanızı tavsiye ederim. Türkiye’de kurulan Noel Pazarlarına gidenlerin, eşe dosta Noel veya yılbaşı hediyesi almaktansa, hafta sonlarını değerlendirmek için sadece iç ısıtan bir ortamda dolaşmaktan ve zanaatkârların oluşturduğu nimetleri deneyimlemekten zevk aldıklarını görebilirsiniz.

Kentler ve Festivaller

Rio Karnavalı Rio Brezilya Kaynak Riocom

Festival başlığı altında Noel Pazarlarından bahsetmemin sebebi kalabalık ortamların yarattığı, içinizi ısıtan ve kendinizi iyi hissettiren havasını net bir şekilde yansıtmaktı. Kent merkezlerinde düzenlenen büyük festivalleri düşünecek olursak festivallerin kent yaşamını zenginleştirdiğini ve kültürel mirasın değerini hatırlattığını söyleyebiliriz. Şehrin dokusuyla iç içe geçmiş kocaman bir etkinlik, bireylerin hem geçmişiyle olan bağını hem de günümüzle olan ilişkisini, artı geleceğe olan umutlarını ve düşüncelerini şekillendiren güçlü bir organizasyon olarak kabul edilebilir.

Brezilya’daki Rio Karnavalı’na bakacak olursak Brezilya kültürünün vazgeçilmez müzikleri eşliğinde gerçekleşen dev kortejler, renkli kıyafetler, renkli yüzler ve sokak partileri kent dokusu içinde düzenlenen en büyük festival örneklerinden biridir. Dünyanın en büyük bira festivali olan Oktoberfest, Almanların köklü bira tarihlerini yansıtır buna bağlı olarak Alman kültürel ortamında ve Alman değer yargılarıyla düzenlenmiş bir festivaldir. Festivalin bu kadar ünlü olmasının kültürel sebeplerinden biri, Almanların günlük yeme-içme alışkanlıklarını hem kolektif bir biçimde hem de tarihsel bir bağlamda ele alarak toplumun bilincini güçlendirecek şekilde düzenleniyor olmasıdır.

Uzun lafın kısası, festivaller bireyin yalnızlığa sürüklendiği günümüz dünyasında toplumsal hafızayı tazeleyerek ortak değerleri hatırlatan, insanları bir araya getirmesiyle ruhu besleyen ve güçlü bağların oluştuğu etkinliklerdir. Şüphesiz ki festivallerin varlığı bizler için her zaman çok önemli olacaktır çünkü bireyler ancak bir arada hissettiğinde toplumu oluşturabilir.


Kaynakça

”Inside Rio Carnival Parades – A Breakdown of Parade Types.” RioCarnaval.org. Web. 4.03.2025

Quinn, Bernadette. “Arts Festivals and the City.” Culture-Led Urban Regeneration, 2020, pp. 85-101.

Sansó de Ramírez, Beatrice. “Festivals: A Collective Experience of Cultural Cohesion for the Generation of Identity Values.” Medium. 08.10.2024. Web. 04.03.2025

Kapak görseli yapay zeka ile oluşturulmuştur.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Rembrandt’ın Gölgesinde Bir Portre: Girl in a Blue Dress

Rijksmuseum’da Rembrandt’ın gölgesinde kalan Girl in a Blue Dress tablosu ve Johannes Verspronck’un detaylarla örülü sanatına kısa bir yolculuk.

Aristaeus: Kırsalın Yetenekli Tanrısı

Yunan mitolojisinde Aristaeus kır, tarım, arıcılık, bağcılık tanrısı ve çoban olarak bilinir.

Asch’in Uyum Deneyi: Göz Göre Göre Yanlışı Seçer miydin?

Solomon Asch'in uyum deneyi, bireylerin grup karşısında özgür düşünebilme yeteneğini sorgulayarak sosyal baskının gücünü gözler önüne sermektedir.

Oidipus Sendromu ile Psikoseksüel Bir Yolculuk: Kader mi Arzu mu?

Oidipus sendromu, yasak arzular ile kimlik oluşumu arasındaki ilişkiyi Freud’dan Lacan’a uzanan bilinçdışı bir yolculukla açıklar.

Single White Female(1992) Film İncelemesi: Kadın Kimliği ve Psikolojik Gerilim

Schroeder'in filmi; kadın kimliğinin inşası, ideal benlik, aitlik kavramı, bastırılmış duygulaların saldırganlığı ve en sonunda gölgeyle yüzleşme gibi temalar üzerinden ilerleyen çarpıcı bir psikolojik portre sunar.

İstanbul Mimarisi: Frej Apartmanı

Art Nouveau mimarisi, zengin tarihi ve trajik hikayesiyle Pera’nın çok kültürlü dokusunu yansıtan ve yaşatan Frej Apartmanı’nı keşfe çıkıyoruz.

Kültürlerden Esintiler: Peru’nun Dokuma Mirası

And Dağları’nın etekleri Peru’da sürdürülen dokumacılık geleneği ve yıllar içinde gelişimi.

Wings of Desire: Tarihin Nabzının Attığı Yer Berlin

Wings of Desire filminde Berlin, sahnelerin yaşandığı bir ortam olmaktan ziyade hareket eden, neredeyse ekranlardan izleyiciye fısıldayan bir baş karakterdir.

Kültürlerden Esintiler: Hindistan’dan Sari Kültürü

Sari, geçmişten günümüze Hint kadınların kimliğini, zevkini ve zarafetini tek bir kumaşta buluşturan kültürün canlı bir temsilidir.

Sosyal Medyada Cinsiyetçi Stereotiplerin Yayılması: Paylaştıkça Büyüyen Kalıplar

Sosyal medya, cinsiyetçi kalıpları yaygınlaştırıyor; kullanıcılar bu normları sorgulamak yerine yeniden üretiyor.

Editor Picks