Eurovision 2023’e Damga Vuran 10 Şarkı

Editör:
Zeynep Kezer

13 Mayıs itibarıyla bir Eurovision’u daha geride bıraktık. Her zaman olduğu gibi birbirinden renkli, absürt ve tabii bir de politik performanslarıyla Eurovision 2023, ülkemizin yoğun gündemi içinde dahi “Ah o gemide biz de olsaydık” dedirtti.

Geçen sene Ukraynalı grup Kalush Orchestra’nın Stefania” şarkısı ile birinciliğe ulaşmasına rağmen yarışma, halen Rusya işgali altında olan Ukrayna’da yapılamadı. Eurovision 2023, geçtiğimiz yıl ikinci olan ve yarışmanın kurucu ülkelerinden İngiltere’nin Liverpool şehrinde gerçekleşti. Ukrayna’daki işgali seyircisine yer yer hatırlatan şovda, artık alışılmış siyaset-eğlence sentezleri, eski yüzler, Graham Norton ve Hannah Waddingham gibi sevilen sunucular ve belki de bu zamana dek stadyumu en çok dolduran Eurovision hayranlarının coşkusu milyonları ekrana kilitledi.

Eurovision 2023’ün en çok öne çıkan şarkılarını sizin için derledik. İyi dinlemeler!

10- Ukrayna, Tvorchi – Heart of Steel (243 puan, 6. sıra)

eurovisiontv

Tvorchi, Heart of Steel ile Måns Zelmerlöw’ün 2015’te İsveç’e birincilik getiren Heroes performansından beri her yıl karşımıza çıkan, teknik kapasitesi yüksek görsel şovlara yenisini ekledi. İlham verici sözleri ve yüksek temposuyla öne çıkan parça seyircileri heyecanlandırmayı başarırken, elbet Ukrayna’daki işgalin ağırlığı da performansın enerjisine benzersiz bir duygu yoğunluğu kattı.

Heart of Steel’ın geçtiğimiz senenin zaferinin gölgesinde kalması çok şaşırtmadı. Canlı performansı da bekleneni veremeyince, yarışmayı ilk 3’te bitireceği tahmin edilen şarkı altıncılıkla yetindi.

9- Avustralya, Voyager – Promise (151 puan, 9. sıra)

eurovisiontv

İkinci yarı finale damga vuran muhteşem canlı performanslarıyla progresif metal grubu Voyager, sanki “Avustralya’nın Eurovision’da ne işi var yahu?” diyenlere nispet yaptı. Akılda kalıcı sözleri, yükselen temposu ve Voyager’ın hem sempatik hem karizmatik tavırlarıyla Promise, Eurovision seyircilerinin evlerine adeta bir rock konseri getirdi.

Voyager, finaldeki daha düşük enerjili performanslarıyla yarışmayı dokuzunculukla tamamlasalar da, Lordi, Manga ve Måneskin gibi Eurovision’da fark yaratan rock-metal gruplarını aratmadı.

8- Çekya, Vesna – My Sister’s Crown (129 puan, 10. sıra)

eurovisiontv

Vesna, ikonik müzik videolarıyla beklentiyi öyle yükseltmişlerdi ki, potansiyelleri aleyhlerine işledi denebilir. Folk-pop grubu, Eurovision’da son yıllarda daha fazla yer alan ve yarışmaya adeta yeni hayat üfleyen etnik halk müziği ezgileri ve modern tekno-pop tınılarını harmanlayan şarkılara harika bir tanesini ekledi.

İngilizce, Ukraynaca, Bulgarca ve Çekçe sözler içeren My Sister’s Crown, kadın dayanışmasını ön plana alırken, her türlü sömürü ve baskıcılığa kafa tutuyor. Canlı performansları da gayet başarılı olan Vesna, metaforik sinematografisiyle sinir bozduğu kadar etkileyen kliplerine yaklaşamayan sade şovlarıyla yarışmayı onuncu bitirdiler.

7- Belçika, Gustaph – Because of You (182 puan, 7. sıra)

eurovisiontv

Eurovision’un LGBTQ+ topluluğuyla Conchita Wurst’ün 2014 zaferi sonrası iyice alevlenen bir aşk hikayesi olduğunu söylemek abartı olmayacaktır. Hemen her sene birkaç şarkı, hoşgörü ve onur mesajlarıyla birer LGBT marşı olarak bağırlara basılıyor. 2023’ün marşı da Gustaph’ın Because of You parçası oldu.

Gustaph’ın enerjik performansı ve üst düzey vokalleri, Eurovision hayranlarının çeşitlilik temalı parçalara olan ilgisiyle birleşince, öne çıkmayı başarıp yarışmayı yedincilikle bitirdi.

6- İsrail, Noa Kirel – Unicorn (362 puan, 3. sıra)

eurovisiontv

Kabul etmek gerek; Unicorn, gerek sözleriyle, gerek klibinde Noa Kirel’in şaşkınlığa düşüren CGI harikası tek boynuzlu at görüntüsüyle, biraz absürt duruyordu. Ancak Noa yarışma boyunca herkesi kendine öylesine hayran bıraktı ki, Unicorn birdenbire favorilerden biri haline geldi.

Güçlü vokalleriyle şaşırtan Noa Kirel, bu seneki birçok şarkıda karşımıza çıkan “dans arasını” da şovuna düzgünce entegre etti; kusursuza yakın Eurovision performansıyla seneyi üçüncü sırada bitirdi.

5- Norveç, Alessandra – Queen of Kings (268 paun, 5. sıra)

eurovisiontv

Alessandra, yarışmayı kazanmasa da öz güvenli kişiliği ve bir savaş narası edasıyla dinleyeni motive eden Queen of Kings şarkısıyla Eurovision’un kraliçeleri arasında yer edindi. Queen of Kings, senenin en özgün şarkılarından biri. Yer yer İskandinav halk müziğine benzer motifler de içeren parça, Alessandra’nın güçlü duruşuyla birleşince feminist bir pop gösterisine dönüştü.

Alessandra, finalde çok başarılı ve yüksek enerjili bir performansla kendisine yakıştırılan kraliyet unvanını hak ettiğini gösterip yarışmayı beşinci sırada bitirdi.

4- Avusturya, Teya & Salena – Who the Hell is Edgar? (120 puan, 15. sıra)

eurovisiontv

Teya ve Salena, bu sene bizlere Eurovision’da görmeye maalesef pek alışkın olmadığımız bir kadın temsili sundular. Çok sevilen eğlenceli ve absürt şarkıları Who the Hell is Edgar? ile başarı şansları yüksek görünüyordu. Fakat, gerek ilk yarı finaldeki düşük performansları, gerekse finalde sahneye çıkan ilk müzisyenler olmaları Teya ve Salena’nın yarışmayı 15. sırada bitirmelerine yol açtı.

Eril bakışa hitap etmeyi hiç umursamayıp saçmalamaktan korkmayan Teya ve Salena ikilisi, şarkılarıyla kadın müzisyenlerin yaşadıkları eşitsizliklere imada bulundular. Aldıkları sonuçtan bağımsız olarak, yarışma tarihinde kendilerine eşsiz bir yer yarattılar.

3- Hırvatistan, Let 3 – Mama SC! (123 puan, 13. sıra)

eurovisiontv

İlginç şekilde, 2023’ün en politik şarkısı aynı zamanda en absürt şarkısıydı. Şahsına münhasır çılgın grup Let 3, inanılmaz şovlarıyla bu senenin en dikkat çeken performansına imza attı. Parodi ve hiciv kullanarak savaş karşıtlığı haykıran şarkılarında Rus lider Vladimir Putin’i yerden yere vurdular.

Popüler medya ile ilerici görüşleri sunma konusunda benzersiz bir başarı elde eden Let 3, Mama ŠČ! ile belki de Eurovision’da her zaman yapılması gerekeni yaptı. 13. olmakla yetinseler de, Let 3’nin Eurovision efsaneleri arasına girdiğini söylemek yanlış olmaz.

2- İsveç, Loreen – Tattoo (583 puan, 1. sıra)

eurovisiontv

Eurovision tarihinin en sevilen kazananlarından biri olan Loreen’in bu sene de yarışmayı kazanması kimseyi pek şaşırtmadı. Ancak Loreen, Eurovision sahnesinde herkesi öylesine büyüledi ki, kazanması tahmin edilebilir olsa dahi birinciliği hak etmediğini söylemek imkansız.

Euphoria’nın yeri elbet başka; fakat Tattoo da hem duygu dolu sözleri, hem de Loreen’in tüyleri diken diken eden şovuyla herkesin gönlünü kazandı. Adeta bir performans sanatı icra eden Loreen, hakkıyla Eurovision tarihinde ikinci kez yarışmayı kazanan ilk kadın müzisyen oldu.

1- Finlandiya, Käärijä – Cha Cha Cha (526 puan, 2. sıra)

eurovisiontv

Finlandiya bu sene yarışmada birinci olmadı; ancak Käärijä kesinlikle Cha Cha Cha ile Eurovision 2023’ü kazandı. Käärijä, kelimenin tam anlamıyla Liverpool’da Avrupa’yı fethetti. Parlak kostümleri, rengarenk kişiliği ve enerjinin tavan yaptığı absürt fakat keyifli şarkısıyla bu senenin tartışmasız en dikkat çeken müzisyeni oldu.

Cha Cha Cha’yı belirli bir türe yerleştirmek çok güç; zira içinde rap de, hiperpop da, metal tınıları da bulunduruyor. Benzersiz enerjisiyle seyircileri mest eden parça, Eurovision’un en popüler şarkıları arasında yerini aldı bile. Käärijä ve şarkısı, oyların açıklandığı sırada arenadaki seyircilerin durmak bilmeyen “Cha Cha Cha” sesleriyle hem yarışma tarihine, hem de Eurovision hayranlarının kalplerine altın harflerle işlendi.


Kaynakça

  • eurovision.tv
  • Savage, Mark (9 Mayıs 2023) “Eurovision Q&A: Kaarija is Finland’s Cha Cha Charmer”. BBC News. Web
  • Tudor, Ruxandra (16 Şubat 2023). “Gustaph ‘Because of You’ lyrics – Belgium Eurovision 2023”. Wiwibloggs. Web
  • Granger, Anthony (7 Mart 2023). “Austria: First Comments Ahead of ‘Who the hell is Edgar?’ Release Tomorrow”. Eurovoix. Web
  • L., G. (12 Şubat 2023). “The professor explained the meaning of the winning song by Let 3: Here is what SC is, who is their mother, and what the tractor means!. Jutarnji list. Web
  • Juhasz, Ervin (31 Ocak 2023). “Vesna: ‘Our group is all about Slavic themes and motives'”. ESCBubble. Web
Ece İstemi
Ece İstemi
The great work begins

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks