Ana Sayfa Etiketler Kadın

Etiket: Kadın

Rollerin ve Sıfatların Ötesinde: Kadın Yalnızca Kadındır

Kadınlar, yalnızca kadın kavramı üzerinden mi konumlandırılıyorlar yoksa kadın kavramının üstüne, sağına ve soluna eklenen sıfatlarla mı tanımlanıyorlar? Bu yazıda tüm bu sorulara cevap arayarak kadın kavramını yakından inceleyeceğiz.

İmece Usulünün Modern Hali: Kitle Fonlaması ve Kickstarter!

Kitle fonlama araçlarından Kickstarter: geleneksel imece usulünü yeniden canlandıran özel sistem. Teknoloji ve geleneksel değerlerin yeniden revize edilerek görünür kılınmasıyla ilgili detaylar.

Türk Edebiyatının Özgün Kadın Sesleri

Toplumu, bireyi, kadını keskin sezgileriyle gözlemleyen ve keskin kalemleriyle yazıya döken kadın yazarlarımızı sizler için listeledik!

Cemal Süreya’nın Üvercinka’sı

Bir aşk şiiri Üvercinka, İkinci Yeni şairlerimizden Cemal Süreya'nın satırlarında yaşattığı kadın tasvirleriyle her solukta aşkı hissettirdiği şiirlerinden sadece bir tanesi.

Yabancı Yapımlardan Uyarlanan Türk Dizileri

Türkiye'deki dizi sektörünün süre uygulamalarından dolayı birebir orijinalliğini kaybetse de televizyonda karşımıza çıkan birçok dizinin yabancı yapımlardan uyarlandığını biliyor muydunuz?

Şiirde Feminist Temalar

1980 sonrası değişen siyasal ve sosyal ortamla birlikte edebiyatta daha çok işlenmeye başlanan feminist tema Türkiye'de kadın şairlerin şiirlerinde sıkça görülmektedir.

Antik Roma’da Kadın ve Kadına Yönelik Eğitim

Tarih boyunca ataerkil toplumlar ve bu toplumların kabulleri tarafından baskılanan kadınların kaderi Antik Roma'da da benzerdi. Burada kadına verilen görev "anne" ve "eş" olmaktan ileriye gidememişti.

6 Farklı Sebeple Neden Ece Temelkuran Okumalıyız?

Savaş kamplarından aşka, darbe döneminden inanca kadar birçok temayı işleyen; ulusal ve uluslararası birçok insanı ortak paydada birleştiren yazar Ece Temelkuran'ı neden okumalıyız?

“Korsan Çıkmazı” Eserindeki Modernist Öğeler

O halde doğrusal zaman dediğimiz geçmiş-şimdi-gelecek düzlemi nerede? İşte, Nezihe Meriç'in yaptığı buydu: Doğrusal zamanı yıkmak.

Kadın Yazarlardan Güçlü Kadın Karakterler

İnsanların -özellikle kadınların- en ufak hayata tutunma çabasını güçlülük olarak nitelendirilebildiği bir dünyada yaşıyoruz. Sizin için kadın yazarlar tarafından yazılan eserlerdeki güçlü kadın karakterleri ve hayat buldukları kitapları derledik.

Annie Hall Film İncelemesi: Bir Kısır Döngü

Annie Hall, canlı ve neşeli bir kadın olan Annie Hall (Diane Keaton) ile, kendini ümitsiz bir dramanın içine sıkıştırmış Alvy Singer (Woody Allen) arasındaki aşkı konu alıyor.

Rujun Tarihi

Ruj, ilk zamanlarında sadece bir süslenme aracıyken zamanla değişimler geçirerek kadın-erkek fark etmeksizin duygu durumunu yansıtan, toplumsal sorunlara yanıt veren önemli bir araç olmuştur.

Barbie Perspektifinden Edebiyat

Barbie dünyasında fırlayan bir Barbie, Edebiyat Klasiklerimizden nasıl çıkarımlarda bulunurdu, gelin birlikte bakalım.

Kırmızı Kaplumbağa: Her Şey Göründüğü Gibi midir?

Kısa filmleriyle tanınan Hollandalı-İngiliz Michaël Dudok de Wit'in ilk uzun metrajlı filmi La Tortue Rogue ile 2016'da beyaz perdeyle buluştu. Dilimize Kırmızı Kaplumbağa olarak çevrilen film, içerdiği mesajlar ve konu itibarıyla yetişkin animasyon kategorisinde yer alıyor.

Antik Yunan’da Özgürlük ve Cinsellik

Antik Yunan kültürü, modern Batı toplumunun temellerini oluşturan birçok felsefi ve kültürel fikri barındırır; bu fikirlerden bazıları özgürlük ve cinsellikle ilgilidir.

Antik Yunan’da Kadının Rolü

Kadınlığın öyküsü Pandora mitiyle başlamıştır. Prometheus, tanrılardan ateşi çalıp insanoğluna verdiğinde Zeus, onu cezalandırmak için ilk kadını yaratmıştır.

Leda: Sparta Kraliçesi

Leda, Sparta'nın kraliçesidir. Efsaneye göre, tanrıların kralı Zeus Leda'yı arzulamış ve ona yaklaşmak için kendini bir kuğuya dönüştürmüştür.

Nedir Bu Sanat Terimi? : Mural

Yazı bulunmadan önce insanoğlu varlığını ölümsüz kılmak için gündelik yaşamlarını, duygularını duvarlara aktarmışlardır. Yazının bulunmasından sonra ise insanlar duygularını, hayatını hem resmetmiş hem yazmışlardır. Geçmişi çok eskiye, ilk çağlara kadar dayanan ‘’Mural'' (Duvar) Sanatı şehirlerimizi, sokaklarımızı, binalarımızı renklendirmektedir.

Mary Wollstonecraft: J.J Rousseau Eleştirisi

Mary Wollstonecraft liberal feminizmin öncüsü, ahlakçı bir filozoftur. 1789'da yayınladığı Kadın Haklarının Savunması eserini Jean Jacques Rousseau gibi Aydınlanma dönemi filozoflarına bir yanıt olarak yazdı.

Paramparça: Renk Alanı ve Soyut Dışavurumculuğun Kadınları Sergisi

Hong Kong’da yeni bir sergi! Art Intelligence Global’in 3 Ekim'de düzenleyeceği 'Paramparça: Renk Alanı ve Soyut Dışavurumculuğun Kadınları' sergisinde Soyut Dışavurumcu beş kadın sanatçının eserleri yer alacak .2 Aralık'a kadar devam edecek olan sergi, sanatseverleri bekliyor.

Gelenekselcilik ve Sosyalist Feminizm Bağlamında Tuhaf Bir Kadın Romanı

Leyla Erbil'in Tuhaf Bir Kadın romanından Nermin karakterini, sosyalist feminizm bağlamında değerlendirip toplumun özellikle kadınlar üzerinde kurduğu geleneksel baskıları ise anne karakteri Nuriye Hanım ile ele almaya çalışacağız.

Svetlana Aleksiyeviç: Zamanımızın Izdırabı ve Cesareti için Bir Abide

Yazar Svetlana Svetlana Aleksiyeviç, tarihin acı veren savaşlarını ve felaketlerini tecrübe eden ve savaşın kötü etkilerine maruz kalan insanlarla röportajlar yaparak bu acı tecrübeleri belgeliyor.

Müzikte Kadın Unsuru: Türkçe Şarkılarda Feminist Esintiler

Şarkılar bugüne dek kimine anlamlı kimine anlamsız gelen konular ele almıştır ama bazı şarkılar vardır ki anlamsız bulunması zordur. Eşitlik, iyilik, acı, adalet, özlem gibi temalar bunların arasında yer alır. Bu yazıda birkaç maddeyle kadın-erkek eşitliği görüşüne dayanan feminizmin işlendiği Türkçe şarkılara yer vereceğiz.

Harriet Tubman: Özgürlüğe Adanmış Bir Hayat

Cesur bir kadın aktivist olan Harriet Tubman; köleliğin kollarında doğmuş, döneminin tüm yargılarına karşı çıkarak kaçmış ve yaklaşık 70 insanın kölelikten kurtularak bir hayata sahip olmasını sağlamıştır.

Furuğ Ferruhzad- Bir Başka Doğuş | 20 Alıntı

İran’da yetişmiş ve erkek egemen bir toplumda “kadın” olabilmenin hakkını vermeye çalışmış, bu çabanın bir kısmını da şiirleriyle göstermiş olan bir şairdir Furuğ Ferruhzad. "Bir Başka Doğuş" isimli kitabından alıntıları sizler için derledik. Keyifli okumalar!

Tarihte Önemli Bir İlk: Kadın Hakları Günü

5 Aralık 1934; Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimlerinden biri olan ve tüm dünya ülkelerine öncülük etmiş Kadın Hakları Günü'dür. İşte 87 yıl önce tam da bugün kadınlar, demokratik haklarını elde etmişlerdir.

Tante Rosa: Kadınca Bilmeyişlerin Tek Adı

     "Nerede olursa olsun, kadınları birbirine ortak eden tek bir şey vardır: Hayat!" 1966-1968 yılları arasında Dost dergisinde yayımlanan Tante Rosa, sonraki yıllarda kitap...

Osmanlı Dönemi Kadın Hapishaneleri

XIX. yüzyılın sonları XX. yüzyılın başlarındaki siyasal, sosyal ve ekonomik çalkantılar ciddi sorunları da beraberinde getirmiştir. Özellikle de son dönemdeki yapılan savaşlar, yitirilen topraklar...

Bizans Sanatında Kadın: Şeytan Kadın Havva’dan Kutsal Meryem’e

''Havva, insanlığın geri kalanına sefalet getiren, tüm insanlığın düşüşünden sorumlu günahkar bir kadındır. Kısmen kötülük yaratan Tanrı'yı tanımlamak Hıristiyan ideolojisi için imkansız olduğundan kısmen...

İstanbul Sözleşmesi Neden Yaşatır?

Kadın Hakları ve İnsan Hakları olmak üzere birçok örgütün sosyal medyadan destek alarak tekrar gündeme getirdiği İstanbul Sözleşmesi hakkında ne kadar bilgimiz var?

Selçuk Baran: Bir Hüznün Dışa Vuruşu

  Selçuk Baran, Cumhuriyet Dönemi içerisinde değerlendirilen bireyin iç dünyasını ele alan ve yaşadığı toplumu gözlemleyip psikolojik tahlillerde bulunan başarılı bir isimdir. Selçuk Baran’ın eserlerinde...

Sanatta Güzel Kadın Tiplemeleri

Geçmişten bu yana insan içgüdüsel olarak bir yaratım içinde olmuştur. Tarihin derinliklerine indiğimizde, ilkel yaşamın kuvvet verdiği dönemlerden bu güne miras kalan birçok sanat...

Mine Söğüt’ün Deli Kadınlarından Biri: Naz

Tarihin ilk zamanlarından beri var olan kadın ve erkeğin toplumdaki yerine dair olan tartışmalar birçok olayla birlikte evrilerek günümüze kadar gelmiştir. Gelenekçi kültürlerde de...

8 Mart Nedir?

Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü, her yıl 8 Mart'ta kutlanan uluslararası bir gündür. Peki bu günün anlamını ve nasıl oluştuğunu biliyor muydunuz?

Türkiye’nin İlk “Kadın Oyunları Festivali” Mart’ta Sanatseverlerle Buluşuyor!

Mart ayında sanatseverlerle buluşacak olan Kadın Oyunları Festivali, dört ayrı yerde sergilenecek. Türkiye'de ilk kadın temalı tiyatro festivali olması özelliği ile sanat dünyasında ayrı...

24. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde Onur ve Başarı Ödüllerini...

24.kez gerçekleştirilecek olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nde Onur ve Başarı Ödüllerini alacak isimler açıklandı. 27 Mayıs - 3 Haziran tarihleri arasında 'Araftan...

Kadınlar Cephesinden Cam Tavan Sendromu

Cam Tavan (Glass Ceiling) Nedir? Günümüz iş hayatında, bilhassa özel sektörde karşımıza çıkan cam tavan sendromu en basit haliyle bireyin kendi kendine yarattığı ve yükselmesine...

Emma Goldman | Anarşizmin Doruklarında Bir Yaşam

Anarşist yazar Emma Goldman 20. yüzyılın ilk yarısında ABD ve Avrupa'da anarşist görüşün yayılmasında ve gelişmesinde büyük bir rol oynamıştır. Hatta bu alanda zamanında...

1965’ten Bu Yana Sinema Sektöründeki Başarılı 22 Kadın Yönetmen

Kadınları hep oyuncu olarak tanıdık, öyle görmek istedik, sinema filmlerinde onları sadece güzellikleriyle hatırladık çünkü kadınlar görsellik için kullanılırdı ve biz de onları izlemeyi severdik. Ama kadınlar görsellikten ziyade güçlü bir birey olarak bütün sektörlerde var oldu ve var olmaya devam ediyor.

Kadın Viking Savaşçısının Yüzü Canlandırıldı

İsveç’in güneydoğusunda bulunan Birka kasabası, hem en büyük Viking mezarlarını barındıran bir kazı alanı hem de Vikingler döneminin önemli bir ticaret merkezi olarak biliniyor....

Hep Bir Adım İleriye | Kadın Eserleri Kütüphanesi

Geçmişten günümüze kadınların toplumdaki yeri, önemi ve şahsiyetleri hususunda adım adım ileri giden gelişmeler yaşanmaktadır. Bu gelişmeler çok dar bir kalıptan çıkarak şekillenmiş ve...

Lügat 365 | Efsunlu Kelimeler

Geçmişin hikayelerini, dillerden el ayak çekmiş kelimelerin tekrar saygıyla hatırlanmasını sağlayan bir kitap Lügat 365. Tüm hikayeler güzeldir. Lakin bazıları eşsiz güzelliktedir. Günümüzde cümle içerisinde...

Stefan Zweig – Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat | 15...

1. “İnsanların çoğu sınırlı bir hayal gücüne sahiptir. Duyumlarını uyaracak ölçüde yakınlarında gerçekleşmeyen bir olaya ilgi göstermek pek içlerinden gelmez; ama aynı şey gözlerinin...

Öne Çıkan Yazılar