En İyi 10 Gençlik Dizisi

Editör:
Asiye Tuna Deniz

Gençlerin hayatlarını, arkadaşlıklarını, deneyimlerini, yaşadıkları sorunları ve kendilerini keşfetme süreçlerini izlemekten ve duygusal bağ kurmaktan her birimizin keyif aldığına inanıyoruz. Gençlik dizilerini hem gençlerin hem de gençlik dönemine özlem duyanların keyifle izlediğine ve bu özlemi hafiflettiğini göz önüne alarak, farklı dönemlerde bizleri ekrana bağlayan gençlik dizileri derledik!

1. Gossip Girl (2007-2012)

Cecily Von Ziegesar‘ın aynı ismi taşıyan kitabından uyarlanan 6 sezonluk dizi, Manhattan’ın Yukarı Doğu Yakası‘nda yaşayan bir grup gencin entrika ve hareketlilik dolu hayatını konu almaktadır. Onların hayatına eşlik eden, gençlerin ve ailelerin hayatında yaşanan her gelişmeden haberdar olan kimliği gizli bir Gossip Girl figürü olması diziyi şekillendiren temel parça. Aynı zamanda kendisinin kim olduğunu öğrendiğinizde bunun sizi oldukça şaşırtacağını söyleyebiliriz. Yaşlarına karşılık yaşadıkları deneyimlere ve yaşam şekillerine göre gerçekçi olmayan bir bakış açısı sunsa da bizce son derece keyifli bir dizi. İyi bir prodüksiyona sahip olması, toplumsal statü meselesini başarılı yansıtması, moda sektörüne olan etkisi, karakterler arası dinamiklerin ve entrikaların asla azalmaması, dönemin popüler kültürünü büyük oranda etkilemesi noktasında Gossip Girl, bizce en iyi gençlik dizilerinden bir tanesi.

IMDb: 7.5

2. Glee (2009-2015)

Amerika yapımı bir komedi ve müzikal dizisi olan Glee, William McKinley Lisesi‘nde eğitim gören müziğe tutkulu bir grup gencin etrafında seyretmektedir. Aynı zamanda danslarla ve sevdiğimiz müziklerle dolu olması özelliğiyle oldukça eğlenceli ve keyifli bir izleme deneyimi sunmaktadır. Uzun soluklu dizi severler, Glee ve 6 dolu dolu sezonu ile uzun bir serüvene başlayabilirler. İşitsel ve görsel manada başarılı bir yapım oluşu, karakterlerin farklı ve incelikli özelliklerle izleyiciye sunulması, toplumsal konuları çekincesizce ele alması gibi özellikleri bizce yapımı en iyi gençlik dizileri arasına sokmaktadır.

IMDb: 6.8

3. Pretty Little Liars (2000-2017)

Sara Shepard‘ın aynı ismi taşıyan romanından uyarlanan Pretty Little Liars, 7 sezondan oluşmaktadır. 5 kişilik bir kız arkadaş grubunun etrafında filizlenen dizi, bir pijama partisinde gruptan Alison isimli karakterin kaybolmasıyla şekillenir. 1 yıl sonra Alison’ın cesedi bulunur ve beraberinde “A” kişisinden mesajlar almaya başlarlar. Dizi, gizem ve macera dolu her bir bölümünün ardından yeni bir bölüme geçmenizi sağlayacak kadar sürükleyici. Detaylarla ve gizemlerle çevrili oluşu, seyirciyi bu özelliği ile ekrana bağlayışı, toplumsal konuların da aktif olarak işlenmesi, döneminin popüler kültürüne olan etkisi ve karakter gelişimi gibi konularda iyi bir duruş sergileyen dizi bu tür içerisindeki konumunu yıllardır korumaktadır.

IMDb: 7.4

4. Freaks and Geeks (1999-2000)

1999-2000 yıllarında yayımlanan 1 sezon 18 bölümden oluşan Freaks and Geeks, kardeşler Lindsay Weir ve Sam Weir‘in lise ve aile hayatını konu almaktadır. Gençlik dizilerinde var olan klişelerden uzak bir profil çizen dizi yalın ve gerçekçidir. Dizinin isminden de anlayabileceğimiz gibi iki grup öğrenci üzerinde şekillenen dizi bu gruplar arasındaki dinamikleri ortaya çıkarır. Günümüzde halihazırda tanıdığımız ünlü oyuncuları yetiştirmesi, doğal ve gerçek bir imaj çizmesi, 80’lerin ruhunu iyi yansıtması ve iyi bir güldürü kapasitesine sahip olması dolayısıyla Freaks and Geeks en iyi gençlik dizileri arasında yer alır. 1 sezondan oluşmasına rağmen bu kadar popüler ve sevilen bir dizi olması en iyi dizilerden biri olduğu iddiamızı bizce kanıtlar nitelikte.

IMDb: 8.8

5. Skam (2015-2017)

Skam, Norveç’te yaşamlarının sürdüren bir grup lise öğrencisinin gençlik dramlarını konu alır. 4 sezondan oluşan dizi her sezonda farklı bir karakteri başrol alır ve din, eşcinsellik, cinsel taciz gibi daha birçok konuda toplumsal mesajlar verir. Oldukça fazla beğeni toplayan dizinin çeşitli ülkelerde uyarlamaları da olmuştur ve yıllardır üzerindeki ilgiyi kaybetmemiştir. Sizi Norveç sokaklarına götüren dizi, aynı zamanda sıcak arkadaşlık ilişkileri de izletecek. Çeşitli dezavantajlı durumları ve bireyleri başarılı bir şekilde işleyişi, müzik seçimlerinin dizinin ve gençlerin ruhunu çok iyi yansıtması, Norveç’i ve kültürünü  seyirciye detaylı olarak iletmesi Skam’ı gençlik dizileri arasında başarılı kılmış ve öne çıkarmıştır.

IMDb: 8.6

6. That 70’s Show (1998-2006)

1998 ile 2006 yılları arasında ekranlarda boy gösteren komedi dizisi That 70’s Show, Wisconsin’ın Point Place kasabasında geçmektedir. 70’lerin durumunu ve dönemin gençlerinden oluşan bir grubun, aileleriyle ve birbirleriyle olan ilişkilerini konu almaktadır. Keyifli bir gençlik dizisi olmasını yanında 70’leri çok iyi yansıtan bir atmosfere de sahiptir. 8 sezondan oluşan dizi; absürtlükleriyle, esprili diyaloglarıyla da ilgi çekmektedir. Dizi; döneminin ruhunu ve kültürel göstergelerini çok iyi yansıtması, oyuncuların başarılı performansları ve dönemini aşan bir mizaha sahip olmasıyla listemizde yerini alacak kadar iyi bir iştir.

IMDb: 8.1

7. Gilmore Girls (2000-2007)

Aslında bir aile draması olarak nitelemek daha doğru olacaktır fakat Gilmore Girls gençlik dizisi özelliği de göstermektedir. Dizi, genç anne Lorelai Gilmore ve kızı Rory Gilmore etrafında şekillenmektedir. 7 sezondan oluşan dizi küçük bir kasabada geçmektedir. Dizinin başladığı sıralarda Rory, üniversite hayalleri olan bir lise öğrencisidir. 16 yaşında anne olan Lorelai; güçlü, esprili bir kadındır. Anne kızın birbirleriyle, kasaba sakinleriyle olan ilişkilerini ve gelişen bu dinamiklerin etrafında şekillenen hayatlarını izlemek size sıcacık bir izleme deneyimi yaşatacaktır. Eşsiz bir anne-kız ilişkisi sunuşunun yanında karakter gelişimini oldukça iyi aktarması, edebiyat göndermeleri ve dönemin Amerikan toplumunu yansıtması bakımından gençlik dizileri arasında en önemlilerden biridir.

IMDb: 8.2

8. The 100 (2014-2020)

The 100, Kass Morgan‘ın aynı isimli kitabından uyarlanan bir bilim kurgu dizisidir. 7 sezondan oluşan dizi nükleer bir felaket sonrasında dünya üzerinin büyük düzeyde hasar almasının sonucunda uzayda mevcut birkaç yerleşim bölgesine iltica eden insanların, 97 yıl sonra dünya yüzeyindeki radyoaktivite düzeylerinin azaldığına ilişkin bir inançla bir grup genç mahkumun Dünya’ya geri gönderilmesi ile gelişen olayları konu edinmektedir. Diziden bilim kurgu olarak bahsetmiştik, karamsar bir havaya sahip olmasıyla distopya türü içerisine dahil edebiliriz. Bölümler ve sezonlar ilerledikçe iyileşen ve kalitesi artan bir yapımdır, macera dolu oluşu ve beklenmedik olayların gelişimiyle sizi kendine bağlayacaktır. Yeni bir dünya düzeni, karakterlerin büyümelerine tanıklık etmek, her sezonda gelişen ve yoğunlaşan macera gibi etkenler The 100’ı listemizde görmemizi sağlamaktadır.

IMDb: 7.6

9. Skins (2007-2013)

Skins, İngiltere yapımı 7 sezondan oluşan bir gençlik dramasıdır. Her sezonda farklı karaktere odaklanan dizi, karakterlerin bireysel hikayelerini ön plana çıkarır. Gençlik döneminin duygusal karışıklığını, aile meselelerini, arkadaşlık bağlarının önemini, aşkı ve toplumun baskıları gibi gençler için oldukça önemli konuları cesur ve özgün bir şekilde ele alarak bize sunmaktadır. Dönemine ve türüne göre oldukça öncü, cesur, karakterlerin gelişimine ve derinlemesine işlenmesine önem veren, derin hikayeler anlatmaktan çekinmeyen bir yapım olması onu bizim için en iyiler arasına sokmaktadır.

IMDb: 8.2

10. Anne With an E (2017-2019)

Anne With an E, Lucy Maud Montgomery‘nin “Anne of Green Gables” isimli romanından uyarlanmıştır. Dizi, Anne Shirley isimli yetim bir kızın yanlışlıkla Marilla ve Matthew Cuthbert isimli kardeşler tarafından evlatlık edinmesiyle başlar. Anne farklı, konuşkan ve heyecanlı bir çocuktur. Onun çevresiyle ilişkilerini, yeni hayatına alışma sürecini izlediğimiz dizide; Anne’in şiirsel ve alıntılarla dolu konuşmalarıyla, bizi müthiş bir görsel doyuma ulaştıracak kasaba ortamıyla sıcacık bir deneyim sunmaktadır. O, yetim oluşundan kaynaklı, hayatındaki eksikliklerle doğmuş bir çocuk; onun bu eksiklikleri dolduruşunu ve bunlara kıymet verişini izlemek kalbinizi ısındıracak. Dönemine göre Anne’in başka bir çocuk olduğunu da söylemek gerekir; duygularını dolu dolu yaşayan, çok okuyan ve okuduklarını da -özellikle Jane Eyre- sürekli dilinden düşürmeyen ve oldukça feminist bir duruş sergileyen bir çocuk. Anne With an E; bize hayatın her şeye rağmen yaşamaya değer olduğunu, sevginin her şeyin üstesinden gelebilecek potansiyelde olduğunu kendine has ve sıcak bir şekilde bize gösterir. Aynı zamanda tüm bunlar listemizde onu kalıcı haline getiren etmenlerden.

IMDb: 8.6

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks