Edebiyatseverler İçin Podcast Önerileri

Bu yazı Seda Görüroğlu & Deniz Ulu ortak yazısıdır.

Görünen o ki podcast son yıllarda bir hayli popüler dönemini yaşıyor ve gerek program gerekse dinleyici sayısı her geçen gün artıyor.

İş dünyasından, pazarlamaya, seyahatten kişisel gelişime kadar birçok kategorideki içerikler, dijital ortamda yayınlanıyor. Onu bu kadar ünlü yapan şeyler ise günlük hayatta takip ettiğiniz kişileri dinlemek, yayını dinlerken başka bir iş yapma özgürlüğü ve oturduğunuz yerde yeni bilgi edinme lüksü.

Bizler de boş zamanlarınızda keyifle dinleyebileceğiniz Edebiyat kategorisindeki podcastleri derledik. Kulaklıklarla geçen hayatımızı renklendiren podcast yayınları içerisinden; kitaplara, şiirlere ve edebiyata dair dikkat çeken bu listeyi umarız keyifle dinlersiniz!

1. Ben Okurum

Deneyimli isim Deniz Yüce Başarır’ın sesinden “Ben Okurum”un her bölümünde, farklı kitaplar ele alınıyor; kitaplarda yazılanların ötesinde, kitapların hissettirdikleri üzerinde de duruluyor. Yayının ilk bölümü itibariyle kendinden de söz eden Başarır, okur olarak çok küçük yaşlardan itibaren deneyimli olduğunun altını çiziyor. Televizyonculuk döneminde, yazarlara soru sormak için okuduğu zamanlardan; kitap yayıncılığı döneminde kitapların sürecine dair sorulara kadar nasıl bir “okur” olduğundan bahsediyor. Oscar Wilde’dan Dorian Gray’in Portresi; Umberto Eco’dan Gülün Adı; Albert Camus’dan Veba; Jane Austen’dan Gurur ve Önyargı gibi daha nice başyapıtı ele alan Başarır, kitaplardan paylaştığı alıntılar ve dostlarıyla üzerine konuştuğu konularla bölümlerine renk katarken; dinleyenlerin de ilgisini çekiyor.

Deniz Yüce Başarır’ın “Ben Okurum” yayınının her bölümünü Storytel ve Spotify  üzerinden buraya tıklayarak keyifle dinleyebilirsiniz.

2. İlk Sayfası 

Şu an aktif olmayan; final bölümü 2019’da yayınlanan ancak eski yayınlara şans vermek isteyen dinleyiciler için “İlk Sayfası” oldukça renkli bir program. Mirgün Cabas ve Can Kozanoğlu, bu podcast serisinde yazarlarla bir araya geliyor; yazarların nasıl yazdıkları üzerine sordukları sorulara yanıt arıyorlar. Kendi ifadelerine göre bir nevi sesli yazı atölyesi olan İlk Sayfası’nda, konuşmacılar tarafından seçilen bir kitabın ilk sayfasından yola çıkılarak kitapların yazım öyküsü üzerine konuşuluyor. Ahmet Ümit’ten “İstanbul Hatırası”; Hakan Günday’dan “Az” ve daha birçok yazarın önemli eserlerinin ilk sayfalarından başlayan yolculukları, edebiyat severlerin dikkatini oldukça çekecek keyifli bir seri olarak çıkıyor karşımıza.

Mirgün Cabas ve Can Kozanoğlu’nun “İlk Sayfası” programını Storytel ve Spotify üzerinden buradan keyifle dinleyebilirsiniz.

3. Klasik Okumaları 

Ferit Burak Aydar, “Klasik Okumaları” adlı programında kısa süreli yayınlarıyla, temel eserleri okuyan kişiler için metne girmelerini sağlayacak yönergeler sunuyor. Sayısız dile çevrilen ve büyük bir başarı yakalayan Don Quijote bölümüyle başlayan programda, Hamlet’ten, Robinson Crusoe’a, Frankenstein’dan, Goriot Baba ve Dönüşüm’e kadar edebiyat tarihinin önemli noktalarına temas eden bir yolculuğa dahil oluyoruz.

Ferit Burak Aydar’ın “Klasik Okumaları” adlı programını Spotify ve Apple Podcast üzerinden keyifle dinleyebilirsiniz.

4. Sesli Kitap Dünyası

Zeynep ve Burak Aşkın’ın seslendirmesiyle “Sesli Kitap Dünyası” dinleyenler tarafından ilgiyle karşılanan bir diğer program. Birçok yerli ve yabancı yazara ait romanlar, öyküler ve şiirlerin okunduğu bu programı YouTube’da bulabilir; istek ve eleştirilerinizi de yapabilirsiniz.

Sezen Özyıldız’ın çizimleri, Zeynep ve Burak Aşkın’ın seslendirmesiyle “Sesli Kitap Dünyası”YouTube dışında, Spotify üzerinden buraya tıklayarak keyifle dinleyebilirsiniz.

5. Edebiyat Kılavuzu 

Son bölümü 2 Mayıs’ta yayınlanan; Yazım Kılavuzu edebiyat ajansı tarafından hazırlanan “Edebiyat Kılavuzu” adlı programda, her hafta, Şeniz Baş ve Pınar Akseki ile birlikte edebiyata dair birçok konu üzerine konuşuluyor. Yazarlardan, yazarların hayatlarından ve karakterlerinden konuşulan bu programda aynı zamanda, Yazım Kılavuzu’nun ana işlerinden biri olan; yazmaya dair ipuçları üzerinde de duruluyor.

Konuşmacılar; Şeniz Baş ve Pınar Akseki’den “Edebiyat Kılavuzu” adlı programı, Spotify üzerinden keyifle dinleyebilirsiniz.

6. Kitap, Kaşık ve Diğer Gerekli Şeyler 

Programın son bölümünü 13 Ağustos 2020 tarihinde yayınlayan; Umberto Eco’ya ait “Kitap, tıpkı kaşık, çekiç, tekerlek veya makas gibidir; bir kere icat ettikten sonra daha iyisini yapamazsınız. Bir kaşıktan daha iyi olacak bir kaşık yapamazsınız.” sözden ilham alarak yola çıkan Sanem Sirer, “Kitap, Kaşık ve Diğer Gerekli Şeyler” adlı programında yazarlar, editörler, çevirmenler ve gazetecilerle edebiyat ekseninde, edebiyat severlerin dikkatini çekecek sohbetler gerçekleştiriyor.

Sanem Sirer’in “Kitap, Kaşık ve Diğer Gerekli Şeyler” adlı programını Spotify üzerinden keyifle dinleyebilirsiniz.

7. Satır Arası 

Son yayını Mayıs ayında yapan; bir arkadaş grubu tarafından kurulan “Satır Arası” adlı programda konuşmacılar, her ay iki kitap okuyarak bu kitaplar üzerine düşüncelerini ve yorumlarını dinleyicilerle paylaşıyor. “Sineklerin Tanrısı”; “Yeraltından Notlar”; “Prens” ve “Aylaklığa Övgü” gibi daha nice önemli eser üzerine konuşan bu arkadaş grubunun kimi zaman filmlere de yer verdikleri yayınları oldukça renkli.

Edebiyatla ilgilenen herkesin keyifle dinleyebileceği “Satır Arası”nı sizler de Spotify üzerinden buradan dinleyebilirsiniz.

8. Günün ve Güncelin Edebiyatı

Seval Şahin’in sunduğu “Günün ve Güncelin Edebiyatı”  ünlü yazarlarla söyleşilerden kitap yorumlamalarına edebiyatın neredeyse her detayına ustalıkla değinen, adından da anlaşılabildiği gibi gerçekten hem günün hem güncelin hem de geçmişin edebiyatını bölümlerinde işleyen bir podcast kanalı Oya Baydar, Ülkü Oktay, Şehnaz Tahir Gürçağlar, Türker Armaner ve Behçet Çelik gibi birçok ismin ağırlandığı bu programda güncel edebiyatın ve eserlerin önemli noktalarına değiniliyor. Edebiyata ilgisi olan herkesin dinlemeden duramayacağının garantisini veriyoruz.

Açık Radyo (95.0)‘da  yapılan bu programı Spotify ve Apple üzerinden de keyifle dinleyebilirsiniz.

9. Radyo Edebiyat 

Gazete Sanat Radyo’nun Edebiyat Kanalı olan Radyo Edebiyat’ta ünlü yazarların biyografileri hikayeleştirilerek anlatılmış. Sadece biyografi de değil. Nazım Hikmet ile Cahide Sonku’yu Buluşturan Suikast Planı’ndan Divan Şiirine, Küllük Kahvesi’nden Stefan Zweig ile Hitler’i karşı karşıya getiren Opera’ya kadar kültür-sanat ve özellikle edebiyat alanlarından birçok konuyu bu kanalda bulabilirsiniz. Buraya tıklayarak kanala erişebilirsiniz.

10. Anlatsam Roman Olur

Anlatsam Roman Olur kısaca bir kültür-sanat söyleşileri podcasti. Fakat ele aldıkları konular edebiyatın, kültür-sanatın da ilerisinde! Gündelik yaşamın içine sızan, ekonomiyle, politikayla dönüşen kültürü, edebiyatı, sanat dünyasından çarpıcı haberleri keyifle dinleyebileceğiniz bir kanal. 7/24 podcast dinleyen biri olarak vazgeçilmezlerimden biri, listenize ekleyin derim. Buradan podcaste ulaşabilirsiniz.


11. Ahbab-ı Literatür

Andaç Üzel ve Berna Ece Gündüz öyle keyifli öyle güzel bir podcast kanalı açmış ki bir bölüm daha bir bölüm daha derken kulaklığımla telefonumu elimden düşüremez oldum. Edebiyatı mizah ile harmanlayıp harika bir kanal ortaya çıkarmışlar. Edebiyatın sıkıcı olduğunu düşünen tüm arkadaşlarınıza bu kanalı dinlemelerini önerip olumsuz düşüncelerini baştan aşağıya değiştirebilirsiniz. Kanala ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

  

12. Şiirlerle Şarkılarla

NTVRadyo’da Köşedeki Kitapçı programını yapan Adnan Bostancıoğlu’nun hazırladığı Şiirlerle Şarkılarla podcast Türk edebiyatının şarkılara söz olmuş şiirlerini ve şairlerini konu alıyor ve toplam 21 bölümden oluşuyor.

Bir yandan şiirlerin söz olduğu şarkıları dinlediğiniz, dinlerken vaktin nasıl geçtiğini anlayamayacağınız bir seri. Ses kalitesiyle, seçilen konularla çok özgün bir içeriğe sahip olan Şiirlerle Şarkılarla bu listedeki en iyi podcast kanallarının başında geliyor bana göre. Vakit kaybetmeden buradan dinlemeye başlayabilirsiniz.

13. Poetika 

Edebiyat severler tarafından ilgiyle karşılanacak bir program da Söylenti Dergi podcast yayınları arasında yer alan ve derginin genel yayın yönetmeni Nazlı Yaren Atabey tarafından hazırlanan “Poetika” adlı seridir. Bu programda Atabey her hafta, bir şairin hayatından belli kesitlerden söz ederek, şairlerin hayata karşı duruşları ve şiirlerini ele almaktadır. Didem Madak, Turgut Uyar, Fürûğ Ferruhzad ve edebiyatın birçok önemli ismi, bu programla birlikte dinleyenlerini bekliyor.

Nazlı Yaren Atabey’in “Poetika” adlı programını Spotify ve Apple Podcast üzerinden keyifle dinleyebilirsiniz.

14. Türk Edebiyatında Polemikler 

Söylenti Dergi ekibinin editör şeflerinden Kader Gürcüoğlu, “Türk Edebiyatında Polemikler” adlı programı ile Türk edebiyatında önemli isimler arasında gerçekleşen polemikler üzerinde durmaktadır. Sabahattin Ali ve Hüseyin Nihal Atsız arasında yaşanan polemikten, “Attilâ İlhan’ın İkinci Yeni ile Savaşı” na kadar önemli konulara değinilen bu program, edebiyat severlerin heyecan ve merakla dinleyeceği serilerden biridir.

Kader Gürcüoğlu’nun “Türk Edebiyatında Polemikler” adlı programını Spotify ve Apple Podcast üzerinden keyifle dinleyebilirsiniz.

15. Söylenti Podcast

Biliyorum gözleriniz aradı, en güzel, en kaliteli podcast kanalı neden bu listede yok dediniz. Merak etmeyin, unutmadım!

Kültür sanat, sinema, edebiyat ve sosyal bilimler başta olmak üzere birçok kategoride özenle hazırlanan podcastlerimizden özellikle edebiyat serileri arayanlar için Kader Gürcüoğlu’nun Türk edebiyatı polemiklerinden yola çıkarak hazırladığı Türk Edebiyatında Polemikler Serisini ve dergimizin Genel Yayın Yönetmeni Nazlı Yaren Atabey’in her hafta bir şairin hayatından belli kesitler ve olaylardan bahsettiği  “poetika” serisini şiddetle tavsiye ediyorum.

Dinlediğinizde çok seveceğinizden, bir sonraki bölüm gelene kadar gün sayacağınızdan eminim!

Hatta hazırlanan podcast programlarımızı seven dinleyicilerimiz dinlemekle kalmayıp aramıza katılıp kendi programını hazırlayabilirler! Podcast kanalımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Bu da bir Söylenti Dergi ayrıcalığı tabii.

 

Soylenti
Soylenti
Söylenti Dergi'deki kurumsal, sponsorlu ve ortak yazarlı yazıların yayınlandığı profil.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Jane Eyre Hangi Şarkıları Dinlerdi?

Gelin, hep birlikte Jane'in muhtemelen profilinde herkese açık paylaşmayacağı, yalnızca kendisinin erişebileceği müzik listesine ulaşmaya çalışalım!

Epik Fantastik Türüne Giriş ve Kralkatili Güncesi Evreni

Epik fantastik türüne derinlemesine bir bakış ve Kralkatili Güncesi ekseninde modern mit yaratımının izleri...

Söylenti Sinema Şeridi: Direniş ve Özgürlük Ayı

Hayatın içinden beyaz perdeye taşınan zorluklar, yaşam mücadelesi ve daha nicesinin işlendiği film önerilerimiz.

Yerel ve Evrenselin Birlikteliği: Çağdaş Moda Tasarımlarında Anadolu İzleri

Moda dünyasında sürdürülebilirlik ve özgünlük arayışı giderek daha fazla tasarımcıyı yerel ve kültürel unsurlara bakmaya yönlendiriyor.

Met Gala 2025: Moda Dünyasında Dikkat Çeken Kültürel Tema

Met Gala 2025, kültürel teması ve "Black dandyism" vurgusuyla moda dünyasında kimlik ve stil hakkında güçlü mesajlar verdi.

Ölü Ozanlar Derneği Hangi Albümle Eşleşir?

Sistemin duvarlarını şiirle yıkan bir film ve notalarla öfkesini haykıran bir albüm: Ölü Ozanlar Derneği ve The Wall’u birlikte inceliyoruz.

Terapide Kaybolmak: “Beyaz Psikoloji”den Kültürel Uyum Arayışına

Batı merkezli terapi yaklaşımlarının kolektivist kültürlerde neden uyumsuzluk gösterdiğini "beyaz psikoloji" kavramı üzerinden inceledik.

Orta Çağ Avrupası’nda Moda, Sağlık ve Hijyen

İnsanın kendini eğitmesi, araştırması ve en önemlisi sorgulaması kadar güzel bir şeyin olmadığı dersini veren Orta Çağ Avrupası'ndan bir soru: “Siz hangi çağda yaşıyorsunuz?”

Crash (1996) Film İncelemesi: Bedenin Arzuyla Çarpışması

Cronenberg’in Crash filminde beden, arzu ve makina birleşir; kaza, hem haz hem dönüşüm alanına dönüşür. Film, gerçekliğin simülakra evrildiği bir evren çizer.

Söylenti Aylık Frekans

Mayıs ayını taçlandıracak müzik önerileriyle karşıladığımız Söylenti Frekansı sizlerle!

Editor Picks