Distopik Sinema: Geleceği Karamsar Gösteren 10 Film

Editör:
Günsu Akçatepe

Ütopyanın tam tersi olan distopi sinemaları, genellikle geleceği kullanarak vatandaşların bugüne kıyasen hayatlarının daha kötü gelişmesini konu alır. Halkın öz düşüncesinin kısıtlanması ve ayrımcılık gibi konuların işlendiği distopik dünyaları konu alan 10 filmi sizler için derledik.

10) Zamana Karşı (In Time)

IMDb: 6.7 || Yapım Yılı: 2011 

“Buralardan değilsin değil mi? Her şeyi çok hızlı yapıyorsun.”

2169 yılında yaşayan insanların, 25 yaşından sonra fiziksel yaşlanmaları durmaktadır. Bunun yerine insanlar yaşam kavramını bileklerindeki kendilerine ait saat sayaçları ile ölçmeye başlarlar. Para ve gücün zamanla ölçüldüğü bu distopik dünyada Will Salas, bu düzeni değiştirmek için bütün zamanını ortaya koyararak, sisteme karşı baş kaldırır.

9) Ada (The Island)

IMDb: 6.8 || Yapım Yılı: 2005

“Ateş etme! O benim klonum!”

Dışarıya kapalı bir yer altı tesisinde hayatını sürdüren Lincoln Six-Echo, orada yaşayan yüzlerce kişiden biridir. Bu 21.yüzyıl distopik geleceğinde onlara söylenene göre ekolojik bir faaliyet dolayısıyla burada kapana kısılmışlardır. Ama bu tesis dışında hayatlarını sürdürebilecekleri ve herkesin gitmek istediği bir yer daha bulunmaktadır; sayısız güzellikler barındıran bir ada. Her hafta açıklanan çekilişle buraya gönderilen kişilerden hiçbir şekilde haber alınamaz ve Lincoln Six-Echo’da önceki yaşamı ile alakalı garip rüyalar görmeye başlar. Tesisi araştırmaya başladığında herkesin ölüsünün aslında dirisinden daha değerli olduğunu öğrenecektir.

8) Yedinci Hayat (What Happened to Monday?)

IMDb: 6.8 || Yapım Yılı: 2017 

“Birinize ne olursa, hepinize o olur.”

Dünyadaki aşırı nüfus artışıyla beraber bu gidişatın önüne geçmek için, distopik bir gelecekte, yeni bir yasa devreye girer. Artık her ailenin birden fazla çocuğu olamayacaktır. Ancak birbirlerinin aynısı yedi kız kardeş doğduğunda, devlet tarafından yakalanmamak için tek bir kimlik altında yaşamaya başlarlar. Günün birinde kardeşlerden biri eve dönmeyince onu aramak ve aynı zamanda yakalanmamaya devam etmek kalan kardeşleri de tehlikeye sürükler.

7) Ben, Robot (I, Robot)

IMDb: 7.1 || Yapım Yılı: 2004 

“Bu bir güven işaretidir. Bu insani bir şey. Anlayamazsın.”

2035 yılında robotların insan hayatında büyük rol oynamasıyla beraber Chicago Polis Departmanı’ndan Del Spooner‘in hayatı da zorlaşmaktadır. Keza kendisi bu yeni düzene ayak uydurmakta zorlandığı gibi robotları da sevmemektedir. Bunun üzerine davasını üstlendiği bir cinayet vakasında katilin bir robot olmasından şüphelenmeye başlar.

6) Yargıç Dredd (Dredd)

IMDb: 7.1 || Yapım Yılı: 2012

“Unuttuysanız, bu blok şehrin geri kalanıyla aynı kurallara göre çalışır. Ma-Ma kanun değildir. Ben kanunum.”

Karanlık bir gelecekte küçük şehirler yıkılmış ve yerlerine tüm insanların bir arada yaşadığı megapoller kurulmuştur. Bu büyük megapollerin düzenini de yeri geldiğinde infaz memuru, jüri, kanun koruyucu gibi farklı unvanlarda çalışabilen yargıç kurumları sağlamaktadır. Bir gün Baş Yargıç Dredd, yeni bir yargıcı sınamak için eğitim adı altında onunla bir bölgeye gider. İşlenen bir cinayeti araştırmaya başladıklarında ise oradaki çete bölgeyi kapatır ve yargıçlar için bu araştırma, ölüm-kalım meselesine dönüşür.

5) Kar Küreyici (Snowpiercer)

IMDb: 7.1 || Yapım Yılı: 2013

“Ön ve kuyruğun birlikte çalışması gerekiyor.”

79 ülke tarafından ortak alınan bir karar ile küresel ısınmaya karşı kimyasal silahlarla ısınma dengelenmeye çalışılır. Fakat ısıyı dengelemesi gereken maddeler bir felakete neden olur ve dünyayı buz çağına sokar. Bu felaket nedeniyle 2031 yılında yalnızca bin kadar insan hayatta kalır. Bu insanlar kar küreyici adlı devridaim makinesi ile çalışan bir trende birlikte yaşamaktadırlar. Trendeki şartlar vagonlar arası ağır bir sınıf ayrımına ve davranış değişikliklerine sebebiyet verir. Curtis ise trenin en ön vagonuna gitmenin hayalini kurmaya başlar.

4) Değişen Dünya İnsanları (Fahrenheit 451) 

IMDb: 7.2 || Yapım Yılı: 1966 

“Pazartesi Miller yakarız; Salı Tolstoy; Çarşamba Walt Whitman…”

Devlet, bütünlüğünü sürdürebilmek için kitapları büyük bir tehdit olarak görmektedir. Bu nedenle de kitapların olmadığı bir dünya oluşturabilmek için harekete geçerler. Kitapları yakma görevi ise itfaiye birimlerine verilir. İtfaiyecilerden birisi olan Guy Montag, kitap yakmanın monotonlaştığı günlerde kitaplara karşı ilgi duymaya başlar ve yaptığı işe karşın şüpheleri de gittikçe artmaktadır. Aynı zamanda sisteme muhalif Clarisse ile aşk yaşamaya başladığında durum gittikçe tehlikeli bir hal alır.

3) Gattaca 

IMDb: 7.8 || Yapım Yılı: 1997

“Kader için bir gen yok.”

21. yüzyıl distopyası olan Gattaca filminde, genetik mühendisliği alanında yapılan çalışmalar hız kesmeden devam etmektedir. Gelişen teknolojiyle beraber bilimsel olarak kusursuz insanlar yaratılmaya çalışılmaktadır. Özel görevler için yetiştirilen bu süper ırk yüzünden normal yollardan dünyaya gelmiş insanlar iş bulamamaya ve ikinci plana itilmeye başlar.

2) Ölüm Takibi 2049: Bıçak Sırtı (Blade Runner 2049)

IMDb: 8.0 || Yapım Yılı: 2017

“Doğru neden için ölmek… Yapabileceğimiz en insani şey.”

Los Angeles Polis Departmanı’nda görev yapan Memur K, bir polis memuru ve Blade Runner olarak tabir edilen bir android avcısıdır. Nexus 8 android modellerinden bazılarının firar etmesiyle beraber Memur K, firar eden androidlerden Sapper‘ı infaz ettikten sonra bazı sırları açığa çıkaracak ve dünyayı kaosa sürükleyecek bazı bilgiler öğrenir. Bu büyük kaosu önlemek için ünlü ödül avcısı Richard Deckard‘la görüşüp bazı soruların cevaplarını bulmak zorunda kalır.

1) Çılgın Max: Öfkeli Yollar (Mad Max: Fury Road)

IMDb: 8.1 || Yapım Yılı: 2015 

“Ben senin kurtarıcınım. Bu dünyanın küllerinden benim elimde doğacaksın.”

Nükleer savaşın ardından çöllerin yaygınlaştığı ve su sıkıntısı çekilen distopik bir dünyada medeniyet çöküşe sürüklenmiştir. Eşini ve çocuğunu kaybeden Max, yalnız kalmak isterken “Savaş Çocukları” tarafından esir alınır. Tam bu sırada yolu Ölümsüz Joe‘dan kaçan Furiosa ile kesişir. Bu beklenmedik karşılaşma sonucu Max ve Furiosa’nın sisteme karşı ortak mücadelesi başlar.

Ayça
Ayça
Whenever you are waiting for the right time, remember the childhood stickers

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks