Dil İncelemeleri Serisi: Hint Alfabesi Ve Dili

Editör:
Deniz Filiz

Yaşayan en eski dillerden kabul edilen Hint dili, geniş kapsamda Hint-Avrupa dil ailesinin Hint-İran grubuna mensuptur. M.Ö 3.yy’a tarihlenen Brahmi alfabesi Hint yazı sistemlerinin öncüsü, Abiguda ve Arami alfabelerinin türevi olup, Sanskritçe’nin yazımı için kullanılmıştır. Budizm ile Orta Asya’ya yayılan ve zamanla gelişen Brahmik yazı ailesinde; Tibetçe, Toharca, Saka, Orta Asya yazı sistemleri ve bugünkü Hint resmi alfabesi olan Devanagari alfabesi türemiştir. Günümüzde Devanagari alfabesinden türeyen ve çok konuşulan dillerden biri de Bangladeş dilidir.

Hint Alfabesi Ve Dilinin Tarihi Gelişimi

Günümüzde standartlaşmış dil yapısından önce bir çok lehçe ve dil kullanmış olan Hintçe (Hindustani), Praktik dilinden evrilmiş olan Sanskrit dili kökenine dayanmaktadır. Hint-Aryan  dillerinin  merkez koluna mensup ola Hint dili, Pakistan’ın resmi dili olan Urduca ile birlikte Hindustani dilinin iki ayrı standart yazı sisteminden biridir. Pakistan’da kullanılan alfabe Arap alfabesi olup, Hindistan’da kullanılan alfabe Devanagari alfabesidir. İngilizce ise Hindistan’ın iki resmî dilinden biridir.

12. ve 13.yüzyıllarda kullanılan erken dönem lehçe ve dilleri; Braj, Marvari ve Avadhi‘dir.  Bu dönemler yine Hint dili ve edebiyatının örneklerinin yazıldığı erken dönemleri oluşturmaktadır. Günümüzde kullanılan modern Hint lehçesi ise Delhi lehçesi olarak bilinmekte olup, edebi yapısı 18. yüzyıl sonlarında oluşmuştur.

Hindistan ve Güney Asya’nın birçok eyaletinde farklı dil ve lehçeler  kullanılmakta olsa da Hindustani dili özellikle kuzeyde Lingua Franca olarak kullanılmaktadır. Hindistan, bağımsızlığından itibaren günümüze dek  ülke çapında bu dili yaygınlaştırmaya çalışmıştır.

Modern standart Hintçe, Braj, Avadhi ve Maithili gibi lehçeler yerine Delhi’de konuşulan lehçeyi baz almış, 19. yüzyılın sonlarında, Urducadan ayrı olarak Hintçeyi geliştirmek için çalışmalar başlatılmıştır. 1881’de Bihar, Hintçeyi Urduca yerine tek resmi dili olarak kabul ederek Hintçeyi benimseyen ilk Hindistan devleti olmuştur. 1949 yılında ise Devanagari alfabe-hece sistemi ile yazılan Hintçe, Hindistan’ın resmi dili olarak kabul edilmiştir.

Hindustani Dili Ve Tarihi

Hindustani, Khari Boli olarak da bilinen Urduca dilinin eski adıydı. Önceleri Hintçe ağzı konuşan kimselerle, 13. yüzyılda fetihlerle Kuzey Hindistan’a yerleşen ve Türkçe, Farsça veya Arapça konuşan kimselerin anlaşabilmesine olanak sağlayan bir dil olma özelliğine sahipti. Bu alışveriş sayesinde Hindustani diline Türkçe, Farsça  ve Arapça kelimeler girmiş ve zenginliği artmış oldu.

Hindustani dilinin yaygınlaşması ve popülaritesinin artmasına, Akbar saray şairi Rahim(1556-1627), Dadu(1544-1603),Kabir ve Natha geleneğinden gelen şairlerde sanatları ile  yardımcı olmuştur.

Brahmi Alfabesi

Brahmi alfabesinin Sami kökenli ve Hint kökenli bir alfabe sistemine sahip olduğu kabul görmektedir. Hindistan da Sanskritçenin (özellikle Sanskritçe dini metinler) yazımı için kullanılmıştır. Budizm ile birlikte Orta Asya’ya gelmiştir. Hintlilerden Toharlar, Sakalara onlardan da Uygurlara geçmiş bir alfabe/ yazı sistemidir. Uygurlar da Türkçenin ses sistemine göre bu alfabede bazı değişiklikler yapmışlardır.

Maurya Hanedanlığının Hint imparatoru Asokanın yazıtları arasında MÖ 3. yüzyılda Brahmi alfabesiyle yazılmış birkaç rakam bulundu ve bunlar Brahmi rakamları olarak adlandırılmaya başlandı. M.s birinci binyılın ikinci yarısında, Hindistan ve Güneydoğu Asya’da Brahmiden türetilen yazılarla yazılmış bazı yazıtlar, ondalık basamak değeri olan sayıları içeriyordu ve Hindu-Arap sayı sisteminin mevcut en eski maddi örneklerini oluşturuyordu ve şu an dünya çapında hala kullanımdadır.

Devanagari Alfabesi Gelişimi

Aslen Brahmaputra civarlarında doğan Devanagari alfabesi, günümüzde Hindistan ve  Nepal‘de kullanılan bir alfabetik hece yazısıdır. Alfabe etimolojik olarak “deva” (देव) ve “nāgarī” (नागरी) kelimelerinin birleşimi olmakla birlikte ”ilahi, göksel” ve ”İlahi şehir-Tanrılar şehrinin yazısı ” anlamlarında kullanılmaktadır. Hindular tarafından kullanılan Hint diline verilen isim Nagari’dir. Devanagari kelimesi ise tanrıların Nagari’si anlamına gelmektedir. Sanskrit, Nepali, Hintçe ve Nepal Bhasa yazı sistemleri bu alfabeyle yazılır.

Devanagari alfabesi temel olarak 11 ünlü ve 33 ünsüz harften meydana gelmektedir. Alfabe soldan sağa doğru yazmak için kullanılmaktadır. Ülkede ve Devanagari alfabesinin kullanıldığı bölgelerde yaklaşık 150 yıldır Sanskritçe metinler düzenli olarak yayınlanmakta olup, nispeten yeni bir alfabe sayılabilecek olan Devanagari alfabesinin kullanımı tam olarak yaygınlaşmamıştır. Bu nedenlerden dolayı eski dönemlerde kullanılan Nagari alfabesi hala yaygın olarak kullanılan bir alfabedir.

Tarihi Örnekler

Buda’nın yaşamını anlatan M.S.76 tarihli belgede adı geçen bir alfabe olmasa da alfabe listesinde Deva alfabesi ismi geçmektedir. Alfabenin eski hali Nagari alfabesi olarak bilinir ve yaklaşık 8.yüzyıl civarında kullanılmaya başladığı tahmin edilmektedir. Bu alfabenin son haline benzeyen sisteminin kullanılmaya başladığı tarih ise 1000 yılı civarı olarak tahmin edilmektedir. El-Biruni tarafından 11. Yüzyılda kaleme alınmış olan bazı yazılarda Nagara alfabesinden bahsedilmektedir.

Günümüzde Hintçe’yi anadili olarak konuşan kişi sayısının 240 milyon kişi civarında olduğu belirtilmektedir. Bunun yanında ülkede 22 farklı yerel dil de kullanılmaktadır. Bu nedenlerle Hintçenin yaygınlaşması ve kullanımının artması için özel bir çaba gösterilmektedir. Tabi Hint dilinin daha çok kullanılması Devanagari alfabesinin de daha çok kişi tarafından kullanılması anlamına gelecektir. Bu dili ikinci dili olarak konuşan, kullanan kişi sayısının ise 160 milyon kişinin üzerinde olduğu düşünülmektedir. Bu verilere göre Hint dilini ve Devanagari alfabesini kullanan kişi sayısının toplamda 400 milyonun üzerinde olduğunu söylemek muhtemeldir. Bu da Devanagari alfabesini Latin alfabesi gibi dünyanın en eski ve en çok kullanılan alfabelerinin arasına sokmaktadır.


Kaynakça:

  • ”Brahmi Alfabesi” turkdilbilim.Web.
  • ”Devanagari Alfabesi” alfabesi.com. Web. 01.03.2016

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Hal Hal: Barış Manço’nun Neşeli Bir Mirası

Bu yazıda, "Hal Hal" albümünün müzikal yapısını ve yıllar boyu bizlerde bıraktığı etkiyi inceliyoruz.

Pop Rock Türüne Ait En İyi 12 Yabancı Şarkı

Pop rock türüne damga vurmuş 12 muhteşem parça sizlerle.

Stil İkonu Prenses Diana: Moda Tarihine Geçen Görünümler

Kalplerde taht kuran Prenses Diana’nın özgün seçimleri ve zamansız zarafeti…

Sinema ve Renk Psikolojisi: Filmlerde Renk Kullanımı İzleyiciyi Nasıl Etkiliyor?

Sinemada renkler anlatımı derinleştirerek izleyicinin duygu ve düşüncelerini etkiler. Bu, filmle kurulan bağı güçlendirir ve anlamın görsel yolla aktarımını sağlar.

1876 Darbesi’ne Giden Yol: Abdülaziz Neden Tahttan İndirildi?

1876’da Mithat Paşa ve arkadaşlarının darbesiyle Abdülaziz tahttan indirildi, II. Abdülhamid anayasa vaadiyle Osmanlı tahtına çıktı.

Incendies Film İncelemesi: Ateşin İçinden Doğan Direniş

Incendies, yıkımın ortasında kadınların ve çocukların sesiyle yükselen bir ağıt gibi; sizi susturulmuş acıları duymaya çağırıyor.

Tutuklu Öğrenciler Unutuldu mu?: Psikolojik ve Kültürel Evrimsel Bir Analiz

Ekonomik kırılganlık, politik ve hukuki sorunlara dair tepkiler önemli olan Türkiye’de; aile yapısı ve çocuk yetiştirme stilleri, tutuklu yargılanan öğrencilere dair sessizliğe de etki ediyor olabilir mi?

Projeksiyon: Sorun Bizde mi, Karşımızdakinde mi?

Kendimizde bastırdığımızı başkalarında mı görüyoruz? Projeksiyon, içsel çatışmaların dışa yansımasıdır. Belki de sorun bizde, sadece farkında değiliz.

Shrek İzleme Rehberi: Gözden Kaçan Detaylar

Shrek serisinde gözden kaçan parodiler, kültürel göndermeler ve eleştiriler: Disney'den Matrix’e, klasik anlatılara alternatifler sunan katmanlı bir okuma.

Big Fish Film İncelemesi: Hikâyelerin Hatırasında Yaşayanlar

Big Fish, hayal gücüyle örülü yaşam öyküsünde sevgiyi, kaybı ve bağışlamayı masalsı metaforlarla anlatıyor; izleyicisini büyülü bir yolculuğa çağırıyor.

Editor Picks