Cüneyt Arkın: Yeşilçam’ın Unutulmaz Kahramanı

Editör:
Günsu Akçatepe

7 Eylül 1937 yılında Eskişehir’de dünyaya gelen Cüneyt Arkın‘ın asıl ismi Fahrettin Cüreklibatır’dır. Yapımcı, oyuncu, senarist ve doktor olan Arkın’ın babası Türk Kurtuluş Savaşına katılmış Hacı Yakup Cüreklibatır’dır. Lise yıllarından itibaren sanatla ilgilenen sanatçı, çeşitli kültür-sanat dergilerine yazılar göndermiştir. Yazmaya olan tutkusu üniversite yıllarına kadar devam etmiş, 1961 yılında ise İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur.

İlerleyen dönemlerde arkadaşları ile Erek dergisini çıkartan Arkın, 1963’te Artist dergisinin düzenlediği oyunculuk yarışmasına katılır. Bu yarışmada birinci olduktan sonra Halit Repiğ‘in teklifi ile oyunculuğa adım atar. Halit Repiğ’in yönetmenliğini yaptığı Şafak Bekçileri, Cüneyt Arkın’ın ilk filmidir. Repiğ ile çalışmaya başladıktan sonra kısa sürede tanınan sanatçı iki yıl içerisinde otuza yakın filmde rol almıştır. Cüneyt Gökçer’den, Cüneyt ismini, Ramazan Arkın’dan Arkın soyadını ilham alarak Yeşilçam’da bu isim ile anılmıştır.

Cüneyt arkın 28 Haziran 2022 yılında hayata gözlerini yumar. Kendi dönemindeki insanları değil, filmlerini çevrimiçi olarak izleyen genç seyircilerini de derinden üzerek, Türk sinemasına adını altın harflerle yazdırmıştır.

Cüneyt Arkın’ın ilk filmlerinde çoğunlukla romantik rollerde oynamıştır. Kariyerinde asıl kırılma noktası 1964 yılında oynadığı Gurbet Kuşları filminin finalindeki kavga sahnesinde, aksiyon filmlerine yönelmesi gerektiğini anlayan Halit Refiğ, Cüneyt Arkın’ı aksiyon filmlerine yönlendirmiştir. Gurbet Kuşları, ülkemizdeki köyden kente göçü konu edinen ilk filmler arasındadır.

Gurbet Kuşları (1964)

Gurbet Kuşları, ülkemizdeki köyden kente göçü konu edinen ilk filmler arasındadır. Ülkemizdeki batılılaşma dönemini sosyo-ekonomik sorunlar ile birlikte ele almıştır. Dram türündeki filmde Cüneyt Arkın, Selim rolünü canlandırmaktadır. Selim karakteri ailenin ortanca çocuğudur. Sosyal çevresinde birlik ve beraberlikten bahseden ama ailesi bağları zayıf olan bir karakterdir. Karşı tamirhanenin sahibinin karısı ile yasak aşk yaşamaktadır.

Gurbet Kuşları filminin final sahnesinden sonra Arkın, aksiyon ve milli unsurları barındıran filmlerin aranan jönü olmuştur. Malkoçoğlu ile başlayan filmlerde Türk ve Müslüman öğelerinin yer aldığı filmler Türk siyasetinin sarsıntılı dönenenine damgasını vurmuş halk tarafından oldukça beğenilmiştir. Dönemin ekonomik anlamda bunalımlı olduğu yıllarda halk bir kahramana ihtiyaç duymuştur. Halka bu kahraman sinema ile sunulmuş ve bu filmleri izleyerek büyüyen nesiller yıllarca onun canlandırdığı karakterleri unutmamışlardır.

Battal Gazi (1971)

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DdOlaiLLZAIk&psig=AOvVaw0QwfNSa7bfuhaDr8ZZzPDw&ust=1687193277085000&source=images&cd=vfe&ved=0CBIQjhxqFwoTCOjvh_Kizf8CFQAAAAAdAAAAABAE

Hafızalardan silinmeyen bir diğer filmi ise Battal Gazi filmidir, 1971-1974 yılları arasında çekilen bu film, bir film serisi halini almıştır. 8. yüzyılda Emevîlerin Anadolu’ya fetihler yaparak İslamiyet’i yaymaları konu edinen filmde Cüneyt Arkın Cafer rolündedir. Malatya serdarı olan babasının intikamı için girdiği, Bizans ile verdiği mücadeleler anlatılmıştır.

Cüneyt Arkın burada Cafer karakterine hayat vermiştir. Babasının eski Bizanslı dostu Hammer ile yolları kesişen Cafer Bizans’a doğru hareket eder. Yolculuk sırasında pek çok engel ile karşılaşır. Yapılan savaşların gölgesinde yeşeren aşkları görürüz. Yönetmenliğini Atıf Yılmaz’ın yaptığı filme sonradan Battal Gazi’nin İntikamı, Battal Gazi Geliyor ve Battal Gazin’in Oğlu filmleri seriye eklenmiştir. Battal gazi destanı filmi ve bu filmleri takip eden seri filmleri Battalname destanına uygun bir şekilde izleyicisi ile buluşmuştur.

Hakanlar Çarpışıyor (1977)

Natuk Baytan’ın yönetmenliğini yaptığı Hakanlar Çarpışıyor isimli filmin başrol karakteri olan Olcayto rolünü  Cüneyt arkın oynamaktadır. Film konu olarak Dede Korkut hikayelerinden etkilenilmiştir. Bir hükümdar ile babasının intikamını almak isteyen Olcayto’nun yollarının kesişmesini anlatan filmde, Çinlilerin obalarına baskın yaptığı bir gün Olcayto’nun babası öldürülür. Olcayto bir çoban sayesinde kurtulur ve bir çoban sayesinde büyür. Büyüdüğünde babasının intikamını almak için yemin etmiştir.

Kuruluş Osman (2021)

300’ü aşkın filmde rol alan Cüneyt Arkın, son olarak ATV’nin sevilen dizisi Kuruluş Osman‘da rol almıştır. Dizide Cüneyt Arkın, Aksakallıların reisi rolünü canlandırdı. Türklerin en eski teşkilatlarından olan Aksakallılar, Türklerin kaderini belirlemede önemli bir rol oynamıştır. Cüneyt Arkın 82 yaşında Kuruluş Osman dizisine dahil olarak sevilen diziye yeni bir soluk getirmiştir. Usta oyuncu 2014 yıllında oyunculuğu bırakmıştır ancak 2021 yılında Kuruluş: Osman dizisi tekrar seyirci ile buluşarak vefatından önce adeta seyircisi ile vedalaşmıştır

İzleyicisini ekrana bağlayan bu filmler halkı geçmişe götürmüş ve Cüneyt Arkın’ın Yeşilçam’ın unutulmaz jönlerinden bir tanesi olarak anılmasına vesile olmuştur.

KAYNAKÇA

Akbaş, E. (2018). Yeşilçam Sinemasında Dinsel ve Tarihsel İmge Kullanımı. Etkileşim , (1) , 172-202 . DOI: 10.32739/etkilesim.2018.1.16

Akdaş, C. (2017). Bir Star Olarak Cüneyt Arkın’ın Reklam Filmlerine Yansıyan İmajı. MedeniyetSanatDergisi,3(1)04131.Erişim:https://dergipark.org.tr/tr/pub/medeniyetsanat/issue/31689/347433

Akbaş, E. (2018). Yeşilçam Sinemasında Dinsel ve Tarihsel İmge Kullanımı . Etkileşim , (1) , 172-202 . DOI: 10.32739/etkilesim.2018.1.16

Yılmaz, M. M. (2022). Türk Sinemasının Kahramanı: Cüneyt Arkın. Türkiye Film Araştırmaları Dergisi, 2 (1), 59-59. Erişim: https://dergipark.org.tr/tr/pub/film/issue/70713/1138983

https://acikbilim.yok.gov.tr/bitstream/handle/20.500.12812/711398/yokAcikBilim_10087556.pdf?sequence=-1

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks