Coverları Orijinalinden Daha Ünlü Olan Şarkılar

Editör:
Damla Satıroğlu

Her ne kadar fikirler kişiden kişiye değişse de kimi şarkılar vardır ki coverlanmış hali orijinalinden çok daha aşina gelir kulağa. Orijinalini icra eden sanatçılara saygımız sonsuz tabii ki ama bu orijinalinden bile daha çok nam salan, oldukça başarılı coverlar da takdire şayan doğrusu. Sizler için hem yabancı hem de yerli şarkılardan oluşan bir seçki hazırladık. Keyifli dinlemeler!

1- Whitney Houston – I Will Always Love You

“And I hope that you have all that you ever dreamed of

(Ve umarım hayalini kurdukların gerçekleşir)”

Orijinali: Dolly Parton – I will always love you 

“Bu şarkı zaten Whitney’in değil miydi?” dediğinizi duyar gibiyim. Bunu böyle sanmamızın birçok sebebi olabilir tabii. İlk olarak Dolly Parton‘un 1974 yılında kaydettiği ve hepimizin aşina olduğu bu şarkıyı 1992 yılında Whitney Houston yorumluyor ve şarkıyı öyle bir seviyeye çıkarıyor ki, belki de birçoğumuz orijinalini Houston‘un versiyonu sanıyoruz yıllar boyu. Her bir notayı kullanışı gerçekten üst seviyede. Böylelikle Dolly Parton versiyonundan daha fazla ün kazanıyor seneler içinde.

2- Guns N’ Roses – Knockin’ On Heaven’s Door

“It’s gettin’ dark, too dark to see

(Karanlık oluyor, göremeyecek kadar karanlık)”

Orijinali: Bob Dylan – Knockin’ on Heavens Door

Bu şarkı için yalnızca Guns N’ Roses’un yorumu biraz daha nam salmış diyebiliriz. Bir tarafta Bob Dylan gibi bir efsanevi şarkıcı, diğer tarafta ise orijinalini geçmiş bir Guns N’ Roses uyarlaması varken karşılaştırma yaparak bir karara varmak hayli zor. İkisini de dinleyip cover versiyonu mu yoksa orijinali mi daha çok hoşunuza gidiyor, karar vermek size kalmış.

3- The White Buffalo – House of the Rising Sun

I’m staying here to end my life

(Hayatıma son vermek için burada kalıyorum)

Down in the Rising Sun

(Yükselen güneşin altında)

Orijinali: The Animals – House of the Rising Sun 

Yine ilk olarak The Animals‘dan dinlediğimiz House of the Rising Sun, The White Buffalo tarafından öyle başarılı yorumlanıyor ki, orijinalini gölgede bırakıyor. Tabii The Animals versiyonuna da diyecek söz yok.

4- Müslüm Gürses – Sigara

“Aslında ben de isterim emeklemeden koşmayı

Dünyanın her yolunda yürüyüp kaybolmayı”

Orijinali: Şebnem Ferah – Sigara 

Yerli şarkılarımıza geçiş yaptığımızda arabeskin büyük ustası Müslüm Gürses‘ten bir coverla karşılaşıyoruz. Özgün şarkılarında ulaştığı başarıların yanı sıra Şebnem Ferah‘tan yorumladığı Sigara şarkısını da alıp başka diyarlara götürmüş hakikaten.

5- Teoman – Uykusuz Her Gece

“Azalır acılar da belki gitgide”

Orijinali: Ajda Pekkan – Uykusuz Her Gece

Teoman‘ın kendi şarkılarının yanında birçok başarılı covera da imza attığını biliyoruz. Ajda Pekkan‘dan yorumladığı Uykusuz Her Gece de bu başarılı coverlardan sadece biri. Şarkı Teoman’ın stiliyle öyle bütünleşmiş ki, yine belki de birçoğumuz şarkı sahibini Teoman sandık bir süre.

6- Sezen Aksu – Melankoli

“Beni en güzel günümde sebepsiz bir keder alır”

Orijinali: Nükhet Duru – Melankoli 

Şarkıya ismini de veren melankoli ruhunu iliklerimize kadar hissetmemizin mimarı Sezen Aksu bu defa. Kendisinin cover yapması pek sık rastladığımız bir durum olmasa da böyle bir işe kalkıştığı zamanlarda da yine eline su dökülmez bir yorum çıkardığını bir kere daha kanıtlıyor bizlere Minik Serçe.

7- Duman – Her Şeyi Yak

“Dilediğin kadar acıt canımı

Varlığın da yokluğun da yetmiyor”

Orijinali: Sezen Aksu – Her Şeyi Yak 

Bu defa cover yapan yerine yorumlanan şarkının sahibi olarak karşımıza çıkıyor Sezen Aksu. Onun şarkılarını yorumlamak ne kadar cesaret istese de sanıyoruz ki bunu böylesine başarılı yürütebilme meselesini Duman‘dan başka yapacak çok az grup vardır.

8- Murat Göğebakan – Ay Yüzlüm

“Kurumuş yaprak gibi düşerken dalından

Bir ah gibi uzun sesli koptun dudaklarımdan”

Orijinali: Bora Ayanoğlu – Yunus 

Bora Ayanoğlu‘nun Yunus adlı eseri üzerine Ömer Faruk Güney‘in yazdığı sözlerle ortaya çıkan Ay Yüzlüm, Murat Göğebakan‘ın kariyerinin en önemli çalışmalarından biri oldu. Şarkıdaki hüzün temasını misliyle yansıtıyor sanatçımız.

9- Mor ve Ötesi – Yaz Yaz Yaz

“Belki zamanla teker teker silinirler aklından

Anlarsın ki boşuna geçmiş bunca zaman”

Orijinali: Ajda Pekkan – Yaz Yaz Yaz 

İlk olarak 1990 yılında Ajda Pekkan‘dan dinlediğimiz Yaz Yaz Yaz şarkısı, 2016 yılında Mor ve Ötesi tarafından yorumlanınca, özellikle 90’lar sonrası dünyaya gelen neslin ilk duyduğu versiyon Mor ve Ötesi‘ninki oluyor genellikle. Yine başarıları tartışılamayacak bir grup ve eşsiz bir yorumlamayla karşı karşıyayız.

10- Feridun Düzağaç – Düşler Sokağı

“Aklım kaçıverdi elimden bir gece vaktiydi”

Orijinali: Ezginin Günlüğü – Düşler Sokağı 

Yaptığı her işle adından söz ettiren, yediden yetmişe herkesin müzik zevkinde bir şekilde yer edinebilen başarılı sanatçı Feridun Düzağaç‘ın Düşler Sokağı yorumunun da bizi alıp götürmemesi şaşılacak bir şey olurdu herhalde. Bir Ezginin Günlüğü şarkısını alıp yukarılara taşıyabilmek çok kolay bir iş olmasa gerek. Büyük övgüler hak ediyor yine Düzağaç.

Simge Demiralp
Simge Demiralp
ab imo pectore

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Dostoyevski’nin Rus Edebiyatı Üzerindeki Etkisi

Dostoyevski, Rus edebiyatında sadece bir isim değil aynı zamanda döneminin edebiyat anlayışına da yön veren önemli bir yazardır.

Söylenti Radarında Bu Ay: Isaac Winemiller

Isaac Winemiller, sakin melodileri ve içe dönük sözleriyle müzikal yalnızlığı estetik bir deneyime dönüştürüyor. Bu ay Söylenti Radar'ında onunla tanışın!

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Editor Picks