Ana SayfaEdebiyatÇocuk KitaplarıÇocuk Edebiyatında İşlenen "Şiddet"...

Çocuk Edebiyatında İşlenen “Şiddet” Konusu

Çocuk edebiyatı kapsamında oluşturulan eserlerde dikkat edilmesi gereken bazı ilkeler vardır. Bunların en önemlileri –üniversitede derslerde öğrendiğim kadarıyla-  “çocuk gerçekliği” ve “çocuğa görelik” kavramları.

Çocuk gerçekliği, çocukların dünyayı algılayış biçiminin yetişkinlerden farklı olmasıyla ilgileniyor. Bir yetişkin için nesnel olarak imkansız olan durumlar, çocukların gerçeklik algısında hatrı sayılır derecede gerçekleşme imkanı bulabilir. Çocuğa görelik ise çocuklar için oluşturulan eserlerde farklı bir yol izlenmesi gerektiğini savunuyor. Her ikisinin de ortak noktası çocuğu yetişkinden bağımsız olarak ele alması ve onun kendi dünyası içinde var olmasına izin vermesi.

Çocuk gerçekliği ve çocuğa görelik gözetilerek hazırlanan kitaplarda yaşamın bir gerçeği olan “şiddet” ögesi, çocuk dünyasına uygun biçimde kurgulanmak zorundadır.  Çocuğun uykularını kaçıracak ve ruhunda yaralar açacak denli korkutucu bir çocuk kitabı istemeyiz. Öte yandan yaşamda kötülüklerle karşılaşacağını, iyi niyetli olmayan kimseler tarafından zarar görme ihtimalinin olduğunu da bilmeli. Peki nasıl her ortayı bulacağız?

Roald Dahl’a ait “İrikıyım Timsah” isimli bir kitap okumuştum. Bu kitapta canı o gün çocuk yemek isteyen bir timsahtan bahsediliyordu.  Kulağa çok korkunç gelmesine rağmen kitabın devamında bütün hayvanların yardımlaşarak timsahı etkisiz hale getirmeye çalışması durumu normalleştiriyordu. Kitabın sonunda  da kötü timsah hayvanlar tarafından uzaya fırlatılıyor ve çocuklara zarar vermesi engelleniyordu.  Ölüm yok ama ceza var. Uzun işkence sahneleri, ürkütücü ifadeler, kan vs. kullanmadan da aslında çocuklar için tehlikeli olan bir hayvan hakkında uyarı yapmış yazar. Korku filmleri ve kimi belgesellerden daha masum.

Arşiv
Arşiv
Söylenti Dergi'de geçmiş zamanda yazar olan dostlarımızın eserleri bu hesapta arşivlenmektedir. Yazar onayı olduğu sürece kaynak göstererek kullanmak serbesttir.

Yazarın Popüler Yazıları

Yazarın Son Yazıları

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

İlginizi Çekebilir

Çocuk Kitaplarının Gözde İsmi Julia Donaldson’ın Okunması Gereken 5 Kitabı

Hepimiz aynı dünyada yaşıyor olsak da aynı şekilde bakmayız. Çocukların dünyaya bakışı ise yetişkinlerden çok farklı, çok daha özeldir. Çocukları ve dünyalarını daha iyi anlayabilmek için her yetişkinin, mutlaka çocuk kitapları ile tanışması gerekir.

“Where The Wild Things Are” Üzerinden Çocuk Olmaya Bir Bakış

Çocuk hikayeleri sadece çocukları uyutmak için mi uydurulmuştur? İçsel kaçışlardan arınarak yeni maceralara yelken açmak her yaştan bireyin hakkıdır. Bize eşsiz bir macera sunan ve Maurice Sendak tarafından kaleme alınan "Where The Wild Things Are", benzersiz deneyimlerde yaş sınır olmadığını okuyucuyla buluşturuyor.

Percy Jackson ve Yunan Mitolojisi

Yunan mitolojisindeki Olimpos’un kapılarını açan Percy Jackson, tanrıların dünyasına okuyucuyu davet ediyor.

İlham Veren Çocuk Kitapları

Okyanusların altını, bir tilki ile arkadaşlığı, bir tavşanın cebindeki saatti, küçük kara bir balığın seyahatini okumak isteyen okuyucularımız için derlediğimiz bu listeye gelin birlikte bakalım!

Son Yazılar

Sonsuz Korku: En İyi 10 Sonsuz Döngü Filmi

Bir gün dünyanız tersine dönerse ve zaman hayatınızın geçmiş dönemlerine akmaya başlarsa ne yaparsınız? Bu film listesi tam da geriye akan zaman döngüsüne sıkışmışların senaryosunu öneriyor.

Düşünme Üzerine Düşünme: Metakognisyon

Metakognisyon, "düşünceyi düşünme" olarak tanımlanabilir ve bilişsel süreçleri izleme ve kontrol etme yeteneğidir. Bu yazıda metakognisyon kavramına gelin yakından bakalım.

İdeallerin Manifestosu: Rock Müziğin Politikayla İlişkisi

Yeniden bir seçim haftasına girmişken rock müziğin politikayla olan ilişkisini, insanlar üzerindeki etkisini ve nasıl bir muhalefet aracı haline geldiğini ele aldık.

Yaratık Külliyatı: Anadolu’nun Korkulan Varlığı Gulyabani

Anadolu'da korku salan bazı efsaneler vardır. Çoğunlukla çocukları kötü davranışlardan uzaklaştırmak için anlatılan bu efsanelerden en ilginci Gulyabani'dir.