Clancy Albüm İncelemesi: Twenty One Pilots Eski Günlerine mi Dönüyor?

Editör:
Ayşe Demir

2009 yılında Tyler JosephNick Thomas ve Chris Salih tarafından kurulan ve 2011 yılında, Thomas ve Salih’in gruptan ayrılması ve yerlerine baterist Josh Dun‘ın geçmesiyle son halini alan müzik ikilisi Twenty One Pilots, merakla beklenen yedinci stüdyo albümleri Clancy‘i 24 Mayıs gece yarısı dinleyicileriyle buluşturdu. Albümdeki bütün şarkılara müzik videosu çeken ikili, 25 Mayıs sabahı, Türkiye saati ile 06.00’da gerçekleştirdiği canlı yayında, müzik videolarının ilk gösterimlerini hayranlarıyla beraber izledi. Clique olarak adlandıran hayran kitlesinin, grubun eski albümlerinden bugüne heyecanla takip ettiği ve Dema isimli hayali bir şehirde geçen hikayenin son bulacağı Clancy’nin derinliklerine beraber inelim.

Overcompensate

”Welcome back to Trench!”

Albümde yer alan ilk single Overcompensate, bir şarkıdan ziyade harika bir açılış. Overcompensate’in ilk yarısında bizi Almanca, Fransızca ve İspanyolca sözler karşılıyor. Ardından ”Welcome back to Trench!’‘ sesini duyuyoruz ve şarkı ”Trench’‘in unutulmaz şarkılarından ”Bandito”nun bridge kısmıyla devam ediyor. Joseph ve Dun bize göz kırpıyor. Clancy’e hoş geldiniz.

Next Semester

”Can’t change what you’ve done.
   Start fresh next semester.”

Next Semester sözlerinin aksine ritmiyle oldukça eğlenceli bir şarkı. İkilinin, ”Scaled and Icy” ile uzaklaştıkları müzik türlerine Next Semester ile tekrar dönmeye başladıklarını görüyoruz. Klibinde okul üniforması giyen Tyler Joseph şarkıda gençlik kaygılarından bahsediyor. Özellikle şarkının ikinci yarısında şarkının yükselip tekrar düşen ritim ile beraber Next Semester, albümün başından itibaren beklentileri yükseltiyor.

Backslide

”I don’t wanna backslide to where’ve I started from.”

”Stressed Out” ile paralellikler içeren klibinin yönetmenliğini Josh Dun’ın üstlendiği Backslide, albümün üçüncü teklisi. Şarkıda, Twenty One Pilots ile özdeşleşen çoğu unsuru görmememize rağmen kısa süresiyle ve sözlerinin kafiyeleriyle dinlemesi keyifli bir şarkı.

Midwest Indigo

”And I want love and sunny days
I’m a bit too old to run away”

Midwest Indigo, baterinin ağırlıkta olduğu klasik bir Twenty One Pilots şarkısı. Ritmi ve müziği fazlasıyla duyuyoruz. Bridge kısımları çok başarılı. Fakat ”Blurryface”den özlenen o elektro müziği yine duymuyoruz. Kıştan ve soğuktan çokça bahseden şarkının klibinde ise Josh ve Tyler’ı donmuş bir gölün üzerinde şarkı söylerken izliyoruz. Aynı zamanda hikaye üzerinde de bir ilerleme içermiyor.

İlk dört şarkı itibariyle Clancy, ”Trench” izlerini taşıyan ve konfor alanından henüz uzaklaşmamış ama fazlasıyla keyifli bir albüm olarak ilerliyor.

Routines In The Night

”So beautiful, the space between
 A painful reminder and a terrible dream”

İşte özlediğimiz Twenty One Pilots! Tyler’ın gecelerinin ve uykunun zorluğundan bahsettiği Routines In The Night bütün elementleriyle çok başarılı. Yine grubun ilk dönemlerinden uzak bir şarkı olsa da son yılların en iyi Twenty One Pilots şarkıları arasında kolayca yer edinebilecek fazlasıyla akılda kalıcı ve eğlenceli bir şarkı.

Vignette

”No-no, not me, it’s for a friend, denial”

Albümün ”Trench” öncesi döneme göz kırpan nadir şarkılarından biri. Vignette, ”Blurryface” albümünde yer alsa gerçekten hiç sırıtmazdı. ”Polarize”a atıfta bulunan sözleriyle şarkının özellikle ikinci yarısının kalitesi bize gerçek Twenty One Pilots’ın tekrardan burada olduğunu göstermeye Routines In The Night‘ın ardından devam ediyor.

The Craving (Jenna’s Version)

”I don’t know why I can’t stop crying
I’m getting old
And I don’t know a lot about you still”

”Blurryface”den itibaren her albümünde eşi Jenna’ya bir aşk şarkısı ithaf eden Tyler Joseph, The Craving‘de de elinde ukulelesiyle beraber eşine saf aşkını iletiyor. Şarkının müzik klibinde ise birbirleriyle geçirdikleri eğlenceli anlardan yapılan kolaj yer alıyor. Şarkının albüm yayınlanmadan bir gün önce paylaşılan tekli versiyonunda ise şarkı, içeriğinin aksine daha hareketli ve arkada bir fon müziği içeriyordu ve albüm versiyonunun içerdiği duygu yoğunluğuna sahip değildi.

Lavish

”Welcome to the style you haven’t seen in a while
It’s lavish”

Albümün 8. ve aynı zamanda en kısa şarkısı Lavish, bütün Twenty One Pilots şarkılarından farklı bir tarza sahip. Müzik videosu ve içerdiği göndermelerle beraber eğlenceli bir şarkı. İkilinin albümlerinin içerisine aşırıya kaçmadan farklı tarzlarda şarkılar yerleştirmesi ise fazlasıyla mutluluk verici.

”My dad just lost his mom, I think everybody leaves
And now I’m tryin’ to hold onto you ’cause everybody leaves”

Navigating‘de albümün hikayeye katkı sağlayan ilk müzik videosuyla karşı karşıyayız. Tyler’ın mental sağlığından bahsettiği şarkının klibinde bandito’lar uzun süre sonra tekrar karşımızda yer alıyor. Josh’u, Tyler’a clancy maskesini verdikten sonra ortalıktan yok olurken gördüğümüz müzik videosuna sahip Navigating, hareketli ve eğlenceli ortalama bir şarkı.

 

Albümün son çeyreğine geçmeden önce geride bıraktığımız şarkılara göz atarsak albümü özetleyebileceğimiz tek kelime şüphesiz ‘eğlenceli’ olurdu. Clancy, ”Trench”e rakip olmaya şimdiden aday.

Snap Back

”It’s a backslide
I commandeered a hot ride
Drove it ’til the engine died
All of that progress lost today”

Snap Back albümün ilerleyen havasından farklı bir şarkı. Tek plan klibe sahip şarkı hareketlilik konusunda ise arada kalmış. Aynı zamanda akılda kalıcılık sorunu da yaşayan şarkı albümün zayıf halkalarından.

Oldies Station

”Make an oath, then make mistakes
Start a streak you’re bound to break”

Tyler’ı tekrar ukulelesiyle gördüğümüz Oldies Station‘da bu sefer şarkının ikinci yarısında Josh Dun da baterisiyle kendisine eşlik ediyor. Albümün oldukça eğlenceli ilerleyen ilk yarısının ardından Oldies Station eğlenceli müzik videosunun aksine büyük bir sıkıcılık sorununa sahip.

At The Risk Of Feeling Dumb

”I don’t want anyone, know me or not
See me at my lowest, you don’t have to drop”

Albümün nispeten düşen temposuna ilaç gibi yetişen ATROFD, adeta Trench ve ”Blurryface”in kombinlenmiş versiyonu. Albümün en eğlenceli ve akılda kalıcı şarkısı. Şüphesiz albümün en başarılı şarkılarından biri.

Paladin Strait

”So few, so proud, so emotional
Hello Clancy”

Albümün merakla beklenen son şarkısına gelirken aslında hikayenin bitişine şahit olmayı bekliyoruz. Fakat hayranlarıyla oyunlar oynamayı çok seven ikili, müzik videosunun tamamını paylaşmayarak klibin haziranda geleceğini duyurdular. Tyler’ın ukulelesiyle beraber seslendirdiği sarkının sözlerinde ise hikayenin ana karakteri Clancy’nin yolculuğunun yeni detaylarını öğreniyoruz. Paladin Strait, adeta bizlere Twenty One Pilots’tan duygusal bir veda.

 

Clancy, albümün açılış cümlesinde de vurgulandığı gibi bizleri ”Trench” evrenine geri götürüyor. Hem yavaş hem de hareketli şarkıları başarıyla kombinleyen albüm hayranları şimdiden çok mutlu etmiş gözükse de ”Trench” ile kıyaslanabilmesi için üzerinden belirli bir sürenin geçmesi gerektiği de bir gerçek.


Kaynakça:

  • Öne çıkan görsel: wall.alphacoders
Adem Yiğit Pehlivan
Adem Yiğit Pehlivan
belongs to reverend mother

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks