Chiharu Shiota‘nın İstanbul’dan ilham alarak oluşturduğu “Chiharu Shiota: Dünyalar Arasında” isimli sergisi 6 Eylül’de İstanbul Modern‘deki yerini aldı! Büyük bir ilgiyle karşılanan sergi insanı temele alarak bir anlam sunuyor. Biz de sergiyi ziyaret ederek bir bakış açısı oluşturmayı amaçladık.
Chiharu Shiota Eserlerine Kısa Bir Bakış

Japon sanatçının geçmiş yıllardaki eserlerine bir bakış oluşturduğumuzda, kullandığı ve ön plana çıkan materyallerin genelde ip ve yün olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda buna eşlik eden kağıt, sandalye, elbise ve bavul gibi nesnelerle eserlerinde bütünlük sağladığını gözlemleyebiliyoruz. Sanatçı bunun beraberinde eserlerinde sıklıkla zıtlıklara yer veriyor. Varlık ve yokluk, ölüm ve yaşam, anılar, travmalar yani insanı oluşturan ortak duygu ve temalar oluşturulan eserlerinin bir parçası haline geliyor. Bu bilgilere dayanarak sanatçının ortak tema ve materyallerle farklı çalışmalar oluşturduğunu söyleyebilirim. “Dünyalar Arasında” sergisini ziyaret etmeden sanatçıyı incelemeniz bence sanatçıya ve esere daha derin bir bakış açısı oluşturabilmenize neden olacaktır.
“Dünyalar Arasında” Sembolik Bir Anlatı

İstanbul Modern’in ev sahipliği yapığı eserde ön plana çıkan nesneler kırmızı iplikler ve bavullar. Sanatçı eserini oluştururken iplikleri damardaki kan ve hayatın akışı ile özdeşleştirmiş. Bavullar ise eserde her bir insanı temsil ediyor. Ben eserin sanatçının vermek istediğini anlamın beraberinde, her insanın kendisi için bir anlam yarattığına inanan taraftayım. Sergi salonunda dolaşmaya başladığımda kendimi bir kozanın içinde gibi hissettim. Eser sizi kendinize biraz daha yaklaştırıcı bir atmosfere bürünüyor ve ipliklerin arasına karışıyorsunuz. Tüm bunlar birleştiğinde ise kendi hikayeniz ile eser bütünleşmeye başlıyor. Sergi bir noktada parçadan bütüne ulaşarak neden İstanbul Modern’de yer aldığına cevaplar sunuyor.
Dünyalar Arasında adını taşıyan serginin İstanbul Modern’le bir bütünlük oluşturması benim en çok etkilendiğim noktalardan bir tanesiydi. Sanatçının zıtlıklardan ilham aldığını göz önünde bulundurursak, Asya ve Avrupa’nın kesiştiği bölge olan İstanbul Modern’de konumlanması eseri tamamlayan bir etmen oluyor.

Sergi salonunun içindeyken kendime eseri incelemek için bir nokta belirledim. Kendim haricinde odadaki insanların da aslında farklı konumlarda olduğunu fark ettiğimde eser benim için daha da sembolik bir duruma geldi. Sürekli dolaşanlar, birkaç kere gezme ihtiyacı duyanlar ve sadece bekleyenler olarak aslında her birimiz eseri tamamlayıcı bir konumdaydık. Eminim ki eseri incelemek için seçtiğiniz nokta bile size farklı bir hikaye yaratıyor olacak. Bu noktada önerim ipleri biraz daha yakından incelemeniz. Esere daha yakın bir bakış sunduğumuzda geniş açıyla baktığımız ipliklerin bazılarının birbirine dolandığını, düğüm olduğunu ve bazı noktalarda sıkken bazılarının çok gevşek kaldığını görüyoruz, yani aslında göründüğü kadar mükemmel olmadığını. Sanatçı birbirine dolanan iplerle sıkışmışlık ve karmaşıklığı yansıtmayı amaçlamış.

Bir bütün oluşturan ipliklerin arasında bavullar gözümüze çarpıyor. Yine aynı şekilde bavulları incelediğimizde her bir bavulun birbirinden farklı olduğunu görüyoruz tıpkı her birimizin parmak izi gibi. İpliklerin arasına yerleştirilen bavullar; çok eski, yıpranmış, büyük, küçük olma özelliklerini taşıyor ve her biri bir insanı sembolize ediyor. Serginin bir çember şeklinde oluşturulması bence aynı zamanda hayatı yansıtan bir döngü yaratıyor. Eserin bana yarattığı kozanın içinden her birimizin hikayesinin farklı olduğunu, bazılarımızın kesişen hikayelerini, beraberinde ortak paylaştığımız hislerimiz ve duygularımız olduğunu hatırlamak beni kendime yaklaştıran bir deneyimdi.
Chiharu Shiota eseriyle bütünden parçaya insanlık, duygular ve hisler üzerine bir bakış sunuyor. Dünyalar Arasında; İstanbul Modern ve ziyaretçileriyle vermek istediği anlamın tam da üzerinde durarak bir bütünlüğe imza atıyor. Sergiyi 20 Nisan 2025 tarihine karar ziyaret edebilirsiniz.
Kaynakça
- İstanbul Modern. “İstanbul Modern’de Chiharu Shiota ile Dünyalar Arasında”. Son Erişim Tarihi: 11.09.2024
- Shiota, Chiharu. “Everyone, A Universe”. Son Erişim Tarihi: 11.09.2024
Kapak Görseli: İstanbul Modern