Cesare Pavese: Bir Yazarın Yaşama Uğraşı

Editör:
Guşef Alhas

Cesare Pavese, 20. Yüzyıl İtalyan Edebiyatı‘nın önde gelen isimlerinden biridir. Şair, yazar ve aynı zamanda çevirmendir. Yalnızlık yabancılaşma ve dışlanma gibi konuları işleyen roman, öykü ve şiirleriyle tanınır.

Cesare Pavese’in Hayatı

Cesare Pavese, 9 Eylül 1908 yılında İtalya’da dünyaya gelmiştir. Erken yaşta okumaya, yazmaya ve edebiyata ilgi duymaya başlar ve Torino Üniversitesi’nde Edebiyat bölümünü bitirir. Üniversitedeyken siyasetçi Antonio Gramsci ile tanışır ve onun düşünceleri Pavese‘in dünya görüşünü büyük ölçüde etkiler. İkinci Dünya Savaşı sırasında İtalya’da, 1935 yılında tutuklanır ardından da Calabria’ya sürgüne gönderilir ve 1936’da serbest bırakılır. 1948 yılında yaşadığı bu dönemin izlerini taşıyan Hapishane isimli kitabını yayınlar. Sürgündeyken yaşadığı ev bugün hala turizm amaçlı kullanılır.

Dimora del confino di Cesare Pavese | Turismo Reggio Calabria
Dimora del confino di Cesare Pavese

Cesare Pavese’in yaşama uğraşı, onun hayatı boyunca süren depresyon ve yalnızlık hissi ile mücadelesidir. Pavese, erken yaşta siyasi mücadeleler vermiş ve İtalya’nın İkinci Dünya Savaşı’na girmesiyle birlikte savaşın yıkıcı etkilerine tanık olmuştur. Bu süreçte, hem savaşın acımasızlığı hem de savaştan sonra İtalya’da yaşanan toplumsal ve politik sıkıntılar, Pavese’in ruh halini etkilemiştir.

Öte yandan Pavese hayatı boyunca süren bir iç savaş yaşamaktadır. Özellikle günlüklerinde derin bir yalnızlık içerisinde olduğu görülür. Cesare Pavese, 1950 yılında yaşam için verdiği mücadeleyi sonlandırır. 42 yaşında, Torino’daki otel odasında intihar eder.

“En büyük mutsuzluk yalnızlıktır. Bu o kadar doğrudur ki, en eksiksiz avuntu olan din, seni hayal kırıklığına uğratmayacak bir arkadaş -Tanrı- bulmaktan başka bir şey değildir.”

69 anni fa il suicidio di Cesare Pavese, su un biglietto scrisse: Non fate  pettegolezzi

Pavese’in Edebiyat Dünyası

İtalyan edebiyatında yeni gerçekçilik akımının kurucusu olarak kabul edilen Cesare Pavese‘in eserlerinde, insanı saran büyük yalnızlığın ve hüznün etkileri vardır. Roman, şiir ve deneme türlerinde eserler vermiş ve eserlerinde yalnızlık, umutsuzluk ve varoluş mücadelesini işlemiştir. Ayrıca Amerikan ve İngiliz Edebiyatına ilgi duymuş, İtalyan diline çeviriler yapmıştır. Pavese’in en önemli eserleri arasında Yaşama Uğraşı, Yalnız Kadınlar Arasında ve Ay ve Şenlik Ateşleri yer almaktadır.

Cesare Pavese‘in eserlerinde kadın karakterler sıkça yer alır. Karekterler genellikle erkek karakterlerin duygusal bağımlılıklarıyla mücadele eden, yalnızlık, çaresizlik ve umutsuzluğu deneyimleyen ve yaşamlarını yönlendirmeye çalışan kadınlardır. Pavese’in ilişkilerinde yaşadığı sorunlar, eserlerinde işlediği yalnızlık, çaresizlik ve umutsuzluk temalarının da kaynağı olmuştur. Bir kısım eleştirmene göre; romanlarındaki kadın karakterler yazarın kendi hayatındaki kadınlarla olan ilişkilerinin yansımasıdır.

Pavese İtalyan Edebiyatı ve Dünya Edebiyatı üzerinde önemli yer edinmiş, eserleri ve yaşamı birçok yazarı etkilemiştir. Farklı dillere çevrilmiş eserleri birçok ülkede okunmuştur. Edebiyatımızın önemli kalemlerinden Tezer Özlü, Cesare Pavese’in yaşamından ve eserlerinden etkilenen yazarlardan biridir. Tezer’in Yaşamın Ucuna Yolculuk isimli kitabının merkezinde çok sevdiği yazar Cesare Pavese bulunur. Romandaki kadın kahraman, Pavese’in hayat hikâyesi üzerinden kendi varoluş serüvenini sorgular. Aynı zamanda yazar, kitapta Pavese’den aldığı alıntılara da yer vermiştir.

Pavese’in Bazı Eserleri

Yalnız Kadınlar Arasında

 

 

Yalnız Kadınlar Arasında - Cesare Pavese Kitabı ve Fiyatı

Cesare Pavese‘in 1949 yılında yayınlanan ve edebi tarzını yansıtan en önemli romanıdır. Kitap; yalnızlık, yabancılaşma, cinsellik, özlem ve umutsuzluk gibi konuları işler. Romanın baş kahramanı Clelia, uzun zaman sonra İtalya’ya döner ve hayatındaki boşluğu doldurmak için bir süreliğine bir moda evinde çalışmaya başlar. Burada çalışan diğer kadınların hayatlarına yakından tanık olur. Clelia, yalnızlık, özlem duyguları içinde ve mutluluk arayışında olan bu kadınlar arasında kendine bir yer bulmaya çalışır. Kitap, yalnız kadınların duygusal, cinsel ve sosyal hayatlarına dair bir portre çizerken, İtalya’nın savaş sonrası dönemdeki toplumsal ve politik değişimlere ve kadının toplumdaki yerine değinir. Yalnız Kadınlar Arasında romanı, 1950’de İtalya’nın önemli edebiyat ödüllerinden Strega Ödülü’ne layık görülür.

Yaşama Uğraşı

Yaşama Uğraşı - Cesare Pavese Kitabı ve Fiyatı - Hepsiburada

Eser İtalyan edebiyatının en önemli otobiyografik çalışmalarından biri olarak kabul edilir. Pavese‘in kişisel hayatının ve yazarlık kariyerinin anlatıldığı bu kitap, okurlara yazarın yaşamına dair detayları görmesini sağlar. Kitap, Pavese’in 1935-1950 yılları arasında tuttuğu günlüklerden oluşur, kişisel yaşamı ve düşüncelerini içerir. Aynı zamanda Pavese’in topluma dair gözlemleri ve aşk, ölüm, yalnızlık gibi konulara dair düşünceleri yer alır. Günlüklerinde, yazma sürecini ve yazarken yaşadığı duygusal ve zihinsel süreçleri de paylaşır. Yaşama Uğraşı, Pavese’in ölümünden sonra yayınlanmış ve büyük bir ilgi görmüştür.


web

web

Merve Türk
Merve Türk
that passed away, so may this

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Dostoyevski’nin Rus Edebiyatı Üzerindeki Etkisi

Dostoyevski, Rus edebiyatında sadece bir isim değil aynı zamanda döneminin edebiyat anlayışına da yön veren önemli bir yazardır.

Söylenti Radarında Bu Ay: Isaac Winemiller

Isaac Winemiller, sakin melodileri ve içe dönük sözleriyle müzikal yalnızlığı estetik bir deneyime dönüştürüyor. Bu ay Söylenti Radar'ında onunla tanışın!

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Editor Picks