Ceres: Dünya Tanrıçası

Editör:
Ece Günay

”Toprağınızdan bereket eksik olması

Ambarınız, samanlığınız boş kalmasın.

Salkım salkım üzüm salsın asmaları,

Meyve yüküyle eğilsin ağaç dalları.

En son size uğrasın bahar, acele etmesin;

Hasat mevsiminin son gününü beklesin.

Yoksulluk darlık sizden uzak dursun,

Ceres ’in hayır duası üzerinize olsun.” (Shakespeare, William. Fırtına, s.98)

Ceres, Satürn ve Ops’un kızıdır; Roma mitolojisinde dünya tanrıçası olarak kabul edilir. Roma’nın en önemli tanrıçalarından biri olan Ceres toprağın bereketinden, mahsulün üretiminden sorumludur. Yunan mitolojisindeki bereket tanrıçası Demeter ile özdeşleştirilir.

Etimologlara göre Ceres isminin kökleri Latince crescere ve creare kelimelerinden gelmektedir. Crescere ortaya çıkmak, büyümek, doğmak anlamlarına gelirken; creare üretmek, yapmak, yaratmak veya doğurmak anlamlarına gelir. İngilizce’de tahıl anlamına gelen cereal kelimesinin kökeni de Ceres’den gelmektedir.

Ceres Giovanni Francesco Romanelli Wikimedia Commons

İstediği zaman verimli hasat çıkartabilme gücünü elinde barındıran Ceres için Roma halkı, adak adar ve bol hasat vermesi için ilkbaharda ona dualar ederdi. İyi yürekli Ceres, nazik ve mütevazi bir tanrı olarak biliniyordu; çiftçilerin koruyucusuydu. Antik Romalılar’a buğdayın nasıl yetiştirileceğini öğretmiş ve onları kıtlıktan kurtarmıştı; bu yüzden Romalılar, Ceres’i çok sever ve sayarlardı. Bu sevgilerini göstermek için Ceres’e adanmış tapınaklar kurmuş ve onuruna festivaller düzenlemişlerdir. Genellikle patrici sınıfından ayrılan kesimin katılımıyla gerçekleşen festivallerde at yarışları ve çeşitli oyunlar düzenlenirdi. Bu festivallerden biri olan Cerelia Festivali, her yıl 12 Nisan’da başlayarak sekiz gün süren bir festivaldi. Festivalin amacı doğadaki bereketi artırmak ve Ceres’i onurlandırmaktı.

Ceres ve Doğurganlık

Toprağın bereketinden sorumlu olan Ceres, aynı zamanda doğurganlık ile de ilişkilendirilir. Anlatılara göre kadınların hamile kalmalarını sağlayabilen Ceres, kısır kalmaya da sebep olabiliyordu. Annelik, doğurganlık, beslemek, büyütmek gibi konularla ilişkisini vurgulamak için bazı heykellerde tek memesi açık şekilde resmedilir.

Ceres Gerard de la Vallée Wikimedia Commons

Ceres ve kardeşi Jüpiter ile olan evliliğinden doğan kızı Proserpina arasındaki yakın ilişki de kaynaklarda büyük yer tutmaktadır. Tanrıça ile kızı arasındaki bu yakın ilişki, aslında onun annelik ve doğurganlıkla olan bağının temsilidir.

Ceres ve Proserpina Efsanesi

Ceres‘in mitolojideki bilinen en önemli rolü, kızı Proserpina ile arasında geçen olayın efsanesidir. Proserpina, Ceres’in tanrılar kralı Jüpiter ile evliliğinden olan tek çocuğudur.

Roma mitolojisinde yeraltı tanrısı olarak anlatılan Plüton, Jüpiter’e giderek Proserpina’ya delicesine aşık olduğunu ve onunla evlenmek istediğini söyler. Jüpiter, Proserpina ile evlenmesi için Plüton’a yardım edeceğine söz verir. Bir gün Proserpina, arkadaşlarıyla bir vadide çiçek toplarken, yeraltı dünyasının tanrısı ve ölülerin hükümdarı Plüton onu görür ve yeraltı dünyasına kaçırır.

Jüpiter ve Ceres Antoine Francois Callet Wikimedia Commons

Kızının çığlıklarını duyan Ceres, yardıma koşar fakat kızını kurtaramaz. Ceres her yerde Proserpina’yı arar. En sonunda kızını Plüton’un kaçırdığını öğrenince çok sinirlenir ve hiçbir görevini yerine getirmez; adeta yeryüzünü cezalandırır. Toprak verimsizleşir, ekinler kurur ve dünyada kıtlık başlar. Dünyanın bu halini gören Jüpiter duruma müdahale etmeye karar verir ve Ceres’i yeryüzündeki görevlerini yerine getirmesi için çağırır fakat Ceres kabul etmez; kızına kavuşmadığı sürece kıtlığın süreceğini söyler.

Proserpina da Plüton’un yanında tıpkı annesi gibi çok üzgün ve mutsuzdur. Jüpiter kızlarını geri almak için iletişim tanrısı Merkür‘ü Plüton’un yanına gönderir ve Proserpina’yı yeryüzüne geri göndermesini emreder; fakat Proserpina yeryüzüne geri dönemez çünkü yeraltı dünyasına ait bir nar tanesi yemiştir ve tamamen özgür olması artık mümkün değildir. Bu yüzden bir anlaşma yaparlar: Proserpina, yılın ilk yarısını annesiyle yeryüzünde, ikinci yarısını yeraltı dünyasında Plüton ile geçirecektir.

Mevsimlerin değişimi Proserpina Efsanesi ile açıklanır. Bu efsaneye göre Ceres, Proserpina yeraltı dünyasındayken o kadar üzülür ki dünyadan bereketini çeker; toprak verimsizleşir, bitkiler solar ve kış gelir. Proserpina annesine kavuşunca Ceres yeryüzüne bolluk ve bereket dağıtır, doğa canlanır ve yaz gelir.

The Rape of Proserpina adlı tablo Peter Paul Rubens Wikimedia Commons

Proserpina’nın zorla kaçırılması, annesinin onu araması ve nihayetinde kavuşmaları Rönesans dönemi eserlerine dramatik bir konu olmuştur. Rubens, The Rape of Proserpina isimli tablosunda üç tanrıça Minerva, Venüs ve Diana’nın direnişine rağmen, Plüton’un Proserpina’yı kaçırdığı anı yansıtır; tanrıçalar Plüton’un gücü karşısında hiçbir şey yapamazlar. Tabloda atları kırbaçlayan ve Plüton’un kaçışına yardım eden küçük aşk tanrıları da vardır. Efsanenin bazı versiyonlarında, Proserpina sonunda Plüton’a aşık olur, bu yüzden resimde aşk tanrısı bulunur.

 


Kaynakça

Merve Türk
Merve Türk
that passed away, so may this

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks