Cemal Demir’in ‘Arada Burada’ Sergisi Gru Sanat Galeride

Farklı disiplinlerde yer alan, farklı estetik kaygılara sahip sanatçıları tek bir çatı altında toplamayı amaç edinen “Gru Sanat Galerisi” Şubat 2021’de açıldı.

Kendi deyimleriyle “Sanatta bağımsızlığı, çok sesliliği, paylaşılabilirliği destekleyen bir çağdaş sanat galerisi” olarak “intro” adını verdikleri ilk sergilerini Mart ayında açtılar. Seçkide birçok sanatçının resim, kolaj, fotoğraf ve dijital illüstrasyon gibi farklı tekniklerle oluşturulmuş elliden fazla eserini bir araya getirdiler.

Mayıs ayında, kağıt üzerindeki çalışmaları bir araya getiren kolektif sergi “Kağıttan Kaplan”ı düzenlediler. Kağıttan Kaplan sergisi ismini “güçlü görünen ama aslında zararsız olan objeler” anlamına gelen, tehdit gibi duran ama özünde etkisiz olan ve direnemeyen yapıları tanımlamakta kullanılan bir Çin deyiminden almış. Yapılan çalışmalar kağıt üzerinde olduğunda sanat tarihinde daha arka planda kalırken, sanatçıyla kimi zaman daha samimi bir ilişki kurdukları da yadsınamaz.

Sergi de şu sorudan yola çıkmış: “Kağıttan Kaplan’ın kim olduğuna zaman karar versin, dijitalleşen sanat mı, analog sanat mı? Ya da her ikisi birlikte mi yaşayacak?”

Başak Özocak, 'İsimsiz', 2016, Kağıt üzerine suluboya, 18x24 cm
Başak Özocak, ‘İsimsiz’, 2016, Kağıt üzerine suluboya, 18×24 cm

Temmuz’da Ekinakis’in toplumun bir parçası olmasına rağmen nasıl iletişim kurulacağını bilmeyen bireyi ele alan “Commune – Community – Communication” sergisi, Eylül’de Lepedibo’nun güzellik kavramını sorgularken hissedilen duyguyu ve ruhu ele alan “Hepimiz” sergisi sanatseverlerle buluştu.

Lepedibo, ‘Büyüdüğüm Ev’, 2021, Tuval üzerine akrilik boya ve mürekkep, 50x35 cm
Lepedibo, ‘Büyüdüğüm Ev’, 2021, Tuval üzerine akrilik boya ve mürekkep, 50×35 cm

İzmir Urla’da lokal taş ev mimarisinden esinlenen galerilerinin kapılarını şimdi de Cemal Demir‘in “Arada Burada” isimli kişisel sergisi için açtılar. Sergi Demir’in 1993 – 2019 yılları arasında ürettiği soyut ve figüratif çalışmalarının derlemesinden oluşuyor.

Figüratif çalışmalarında sinematik ve teatral bir anlatı ortaya koyarken, bir hikayeden alınan anlarla birleşerek seyircinin hayal gücünü harekete geçirir, meraklanan izleyicilerin merak duygusunu kamçılarken onlara parçaları birleştirme olanağı sunar.

Cemal Demir, ‘Yumurtam Sıcak’, 2017, Kağıt üzerine yağlı boya, 68×51 cm
Cemal Demir, ‘Yumurtam Sıcak’, 2017, Kağıt üzerine yağlı boya, 68×51 cm

Çoğunlukla monokrom bir palet kullanarak ürettiği soyut çalışmalarında daha doğaçlama bir akış içerisinde olduğu, figüratif çalışmalarında kullandığı kurgusal dilden uzak kaldığı gözlemlenmektedir.

Ekim ayında açılan sergi, 19 Aralık Pazar gününe kadar Gru Sanat Galerisinde sanatseverlerle buluşmaya devam edecek.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks