İlk yapay zekâ sistemli eve hoş geldiniz! Benjamin Gutsche tarafından yazılıp yönetilen, Netflix orijinal mini dizisi olan Cassandra, 6 Şubat’ta platformda yerini aldı ve çoğu ülkede birkaç hafta boyunca top 10’da yer aldı. Dizi her ne kadar klişelerle dolu olsa da bu klişeleri çok güzel kullanıp kendi bazında bir tür yaratmayı başarıyor. Dizinin oyuncu kadrosunda ise Mina Tander (Samira), Michael Klammer (David), Lavinia Wilson (Cassandra), Franz Hartwig (Horst), Joshua Kantara (Fynn), Filip Schnack (Steve) var.
Yapay zekânın bir aileye musallat olduğu yapımlar bugüne kadar bolca karşımıza çıktı. Cassandra, yapay zekânın gelecekte oluşturabileceği tehditleri başarılı bir şekilde işliyor. Bu dizide de ebeveynlerden birine musallat olması, diğerinin güvenini kazanması ve ailenin en küçük çocuğunun güvenini kazanması gibi klişeler olsa da Benjamin Gutsche bu klişeleri çok güzel kullanmış. Şahsen ben dizinin ilk bölümüne başlamaya karar verdiğimde benzer yapımlarla aynı şekilde ilerleyeceğini düşünmüştüm. Fakat diğer yapımların aksine Cassandra dizisinde yapay zekâ asistanının ortaya çıkış sürecini öğreniyoruz yani onun geçmişini öğreniyoruz.
Dizinin Konusu ve Zaman Geçişleri

Dizi, 4 kişilik bir ailenin etrafında dönüyor. Kız kardeşini kaybettikten sonra hayatı altüst olan Samira, ailesiyle birlikte yeni bir hayata başlamak için yeni bir yere taşınıyorlar. Fakat burada hayatlarının daha da kötü olacağından habersizdirler. Yapay zekâ ev robotu olan Cassandra, ilk hedefini çocukların annesi olan Samira’dan yana kullanıyor. Samira hariç diğer aile üyelerine sevimli bir tavır takınarak Samira’nın psikolojisini altüst etmeye çalışıyor. Bunu yapmasının sebebinin sonradan Samira’nın yerine geçmek istemesi olduğunu öğreniyoruz. Fakat neden bunu istediğini anlamak için Cassandra’nın geçmişini öğrenmemiz gerekiyor. Bu yüzden dizi boyunca hem günümüze hem de 1970’lere gidiyoruz. Zaman geçişinin olduğu dizilerde başarıyı yakalamanın zor olduğunu düşünüyorum. Çünkü iki farklı zaman işleniyor ve bu zamanların birbiriyle bir şekilde bağlantısının olması gerekiyor. Fakat Cassandra’nın bir robotun içine nasıl girdiğini ve neden böyle davrandığını öğrenmeye öyle heves ediyoruz ki onun yaşadıklarını izlerken bir an bile sıkılmıyoruz. Benjamin Gutsche bilim kurguyu ve gerilimi, psikolojik alt yapılarla birleştirerek türü farklı bir yere taşımış.
Dizinin Adı Neden Cassandra?

Dizinin de adını aldığı Yunan mitolojisinden gelen Cassandra Etkisi, doğru bir tahminin ya da uyarının göz ardı edilmesini ifade eder. Bu terim, kötü olayları önceden görebilen ancak kimseyi inandıramayan Cassandra adındaki bir kâhine dayanıyor. Dizide de Cassandra adlı yapay zekâ robotumuz, insanları uyarmaya çalışıyor. Bölümler ilerledikçe her şeyin daha da karanlık bir hâle geldiğini görüyoruz. Cassandra, haddini iyice aşıyor ve çocuk işkencesine, rehin almaya, silahlı saldırılara ve manipülasyona kadar birçok eyleme başvuruyor. Cassandra’nın gerçek niyetini Samira dışında kimse fark edemiyor. Diğerleri fark ettiğindeyse her şey için çok geç oluyor.
Toplumsal Görüşlerin Zaman İçindeki Değişimi

Cassandra sadece bir bilim kurgu dizisi değil aynı zamanda dönemin toplumsal gerçeklerini de zamana göre karşılaştırıyor. Fynn‘in bir eşcinsel olarak kimliğini açıkça yaşayabilmesi, açık fikirli bir aileye sahip olması günümüzdeki Alman toplumunun düşüncelerinin bir yansıması. Fakat Cassandra’nın yaşadığı zamana yani 1970’lere geldiğimizde aynı şeyi göremiyoruz. Eşi Horst‘un oğluna davranış şekilleriyle birlikte dönemin ataerkil yapısına şahit oluyoruz. Horst’un oğlunu futbol oynamaya zorlaması, “kız gibi” olduğuna dair cümleler savurması dönemin acımasız gerçeklerine birkaç örnek.
Bunun dışında Steve‘in başlarda kimliğini kabullenememesi, bu yüzden psikolojik bunalımlar yaşaması ve bir karar verip ailesine kimliğini açıklamasından sonra yaşadığı durumlardan dolayı Alman toplumu da olsa kırsal yerlerde hâlâ muhafazakâr yapıların barındığını görüyoruz. Ben Fynn ve Steve çiftini çok sevdim eğer 2.sezon çıkarsa bu çiftin geleceği hakkında da detaylar göreceğimize eminim. Sezon sonunda bu çift aralarındaki sorunları halletse de bence Steve’in dizinin konusuna biraz daha dahil edilmesi güzel olabilirdi. Cassandra ile bağlantılı olduğu sahneler olsaydı çok iyi olurdu. Yani evde Fynn’in ailesiyle birlikte daha fazla zaman geçirebilseydi daha etkileyici sahneler izleyebilirdik ve böylece hikâyenin ana konusuyla daha çok bağlantısı olmuş olurdu.
Anneliğe Dair Atıflar

Cassandra dizisi aynı zamanda anneliğe dair de çok güzel atıflarda bulunuyor. Özellikle Cassandra’nın geçmişini öğrenirken bunlara çokça şahit oluyoruz. Cassandra’nın oğluna olan düşkünlüğü ve onun için yaptığı fedakârlıklarla birlikte eşinin aksine onu ne kadar sevdiğini görüyoruz. Cassandra’nın bir sisteme bilincini aktarmasındaki sebep bile annelik içgüdüsü. Oğlunu o kadar çok seviyor ki onu yalnız bırakmamak için bu teknolojiden yararlanıyor. Samira’nın ailesini çalmaya çalışmasının sebebi de annelik içgüdüsü ve kendi ailesiyle karşılaştırdığında tam istediği gibi bir aile ortamını bulabileceği düşüncesiydi. İşte Cassandra’nın diğer yapay zekâ konulu yapımlarından farkı burada ortaya çıkıyor. Çünkü her ne kadar Cassandra’nın yaptığı eylemler insanlık dışı olsa da dizi bizi onun geçmişine götürerek anneliğe dair onunla empati kurmamızı sağlıyor.
Yönetmenle Röportaj

Bir röportajda Benjamin Gutsche‘ye neden yapımların çoğunda robotların veya yapay zekâların kadın olduğu sorusu soruldu. Benjamin Gutsche bu soruya şöyle bir cevap verdi: “İnsanların kafasında hâlâ ev işinin kadın işi olduğu düşüncesinin var olduğunu görebiliyorsunuz. Eşitsizlik sorununu tamamen ortadan kaldırdığımızı söyleyemeyiz. İşte bu yüzden bu iki zaman dilimini karşılaştırıp bazı şeylerin 50 yıl sonra hâlâ geçerli olduğunu göstermek istedim. Henüz olmamız gereken yerde değiliz. Toplumsal ve siyasal sarkacın tekrar geriye doğru sallandığını göze aldığımzıda bu konuyu ele almamızın daha da önemli olduğu ortaya çıkıyor.” Benjamin Gutsche’nin bu cümlelerinden anlıyoruz ki Cassandra sadece bir bilim kurgu-gerilim dizisi değil aynı zamanda dönemin toplumsal gerçeklerini de yüzümüze çarparak bazı şeylerin hâlâ değişmediğini veya daha çok fazla yol katetmemiz gerektiğini vurgulayan bir dizi.
Final Bölümü Nasıldı?

Her ne kadar bu diziyi genel olarak beğensem de final bölümünde bence oturmamış kısımlar var. İlk olarak final bölümü çok ağır ilerliyor. Öyle ki bölüm boyunca hiçbir şey olmayıp her şey son dakikalara bırakılmış. Her ne kadar aile Cassandra’dan kurtulsa da Samira ve kocası David‘in arası da sonlara doğru iyice bozuluyor. Bundan sonra ne oluyor göremiyoruz çünkü dizi bitiyor. Belki de 2.sezon için alan açmak amacıyla böyle yapılmıştır. Fakat bence bu dizi 1 sezonda anlatabilecek bir diziydi. Cassandra’nın ölüp ölmediği de tam belli değildi. Yani ucu açık bırakılmış bir finaldi. Muhtemelen izleyicilerin diziyi beğenip beğenmemesine göre 2.sezonu yapacaklar.
Fragmanı izlemek isteyenler için:
Kaynakça:
Kapak görseli: Movie Database
Armknecht. Oliver. “Benjamin Gutsche [Interview]”. “film-rezensionen.de” 06.02.2025 Web. Erişim: 01.03.2025
Vin. “‘Cassandra’ Series Review: Netflix’s Bleak AI Horror Show”. “thecosmiccircus” 10.02.2025 Web. Erişim: 01.03.2025
“Cassandra Dizisi Neden İzlenmeli? Konusu Ne, Kaç Bölüm, Oyuncuları Kimler?”. “gazetebirlik” 14.02.2025 Web. Erişim: 01.03.2025