Bordo Kelimesinin Kökeni Nedir?

Editör:
Deniz Filiz

Bordo’yu sevenler ve çok kullanırım diyenler burada mı? Bugün sizlere bordo renginin kelime geçmişinden, ve rengin tarihi gelişiminden bahsedeceğiz. Daha fazla merak ettirmeden hemen yazımıza geçelim! Bakalım bordo dilimize nereden gelmiştir?

Kelime Kökeni

iStockphotocomtr

Bordo kelimesinin kökeni, Fransızca’dan gelmektedir. Fransa’da şarap üretilen kentin adı olan Bordeaux kelimesinden gelen bordo, üretilen şarabın renginden dolayı Türkçe’ye bordo olarak geçmiştir. Bordeaux kelimesi “şarabına özgü koyu kırmızı renk” anlamında alıntı olarak kullanılmıştır. Bu kelime “Fransa’da bir kent” adlı özel isimden türemiştir. Bu özel isim aynı zamanda Latince’de Burdigala özel isminden dönüşmüştür.

Tarihte Bordo Kelimesi

Luxuriacomtr Bordo Rengi Orkide

Tarih boyunca bordo kelimesinin en eski kullanımı Cumhuriyet yıllarına kadar dayanmaktadır. 1945’te Cumhuriyet Gazetesinde şöyle bir cümle kullanılmıştır: “Onun bordo rengindeki spor mantosunu…” Bu cümle Cumhuriyet gazetesinde yazılı olarak kayıtlara geçmiş ve bordo kelimesinin kullanıldığı ilk yazılı kaynaktır. Fakat kelimenin kullanımı bundan daha öncesinde sözlü olarak veya gündelik hayatta da kullanılmış olabilir.

Osmanlıca Kökeni

PixabaycomtrphotosBordo Zambak Çiçeği

Osmanlı Türkçesinde Arapçadan geçen “būrak” kelimesinin şekli kullanılmıştır. 20. yüzyıl başlarında Fransızca hali tercih edilmeye başlamıştır. Batı dillerinde ise 9. yüzyıldan beri görülmektedir. Kelimenin Farsçadan Arapçaya geçtiği düşüncesi hakkında ise tam net bir bilgi yoktur. Kelimenin Türkçe anlamı ise “kızıl ateş rengi, mora çalan kırmızı, şarap tortusu rengi” şeklindedir.

İtalyanca Kökeni

Freepikcom

Tarih sayfalarında biraz daha geriye gitmek gerekirse, bordo kelimesi daha öncesinde İtalya’da da görülmüştür. İtalyanca’da “borda” olarak görülen kelime, 1680’lerde “geminin yanı” sözcük anlamından alıntıdır. Bu sözcük, Germence yazılı örneği olmayan “bordhaz” yani kenar kıyı sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcükte yine Germence olan “bordham” biçilmiş tahta, kereste kelimesi ile aynı kökten türemiştir. Germence sözcük Hint Avrupa ana dilinde yazılı örneği olmayan “bherdh” yani kesmek biçmek şeklinden dönüşmüştür.

Bordo Renginin İnsanlar Üzerindeki Etkisi

Saatologcomtr

Aynı zamanda “tutku, zenginlik” anlamına da gelen bordonun, insan psikolojisi ve duygusu üzerinde farklı etkileri vardır. Bordo’nun etkisi, derinlik ve yoğunluğundan gelir. Aşkın ve tutkunun rengidir. Bu nedenle kişinin duygu yoğunluğunu artırır. Güçlü bir renk olmasıyla, dikkat çekmek için çok tercih edilir. Bu renk, insan zihninde güçlü ve iz bırakan bir etki bırakır. Bordo, tutku, enerji, güç gibi duyguları temsil eder diyebiliriz. Birçok alanda yaygın olarak tercih edilir, özellikle kadınların çok severek kullandığı bir renktir. Renk anlamını zenginlik ve derinlik göstergesinden alır. Asil bir renktir ve havalı bir duruşu vardır. Kaliteli bir görünüm katan renk, moda, iç dekorasyon, grafik tasarım gibi bir sürü farklı alanda sıkça kullanılmaya devam etmektedir. Renklerin anlamı kültüre göre değişiklik gösterebilir. Bordo’nun da her kültürde farklı bir anlamı vardır, ancak rengin güçlü ve etkileyici doğası her kültürde kabul edilir ve evrensel bir bilgidir. Özetlemek gerekirse bordo rengi, geçmişten bugüne modern hayatta ve insanların üzerinde, lüksü ve zarafeti temsil etmektedir.

Türk Edebiyatında Bordo

sortirapariscomtr

Son olarak edebiyatımızda ”bordo” kelimesiyle ilgili şöyle bir şiir bırakmak isterim.

Bir renk daha olmalı
Bir renk daha
Bordo gibi güzel
Mavi kadar saf ve temiz
Bir renk daha olmalı
İçinde seni bulduğum
Benim de olduğum

Emre Çakmak

Şiirde bordo kelimesi güzellik olarak nitelendirilir. Daha önce de söylediğim gibi bordo, asillik ve zarafetin sembolü bir renktir. Bu nedenle şiirde de güzellik ve derinlik anlamında kullanılmıştır. Ayrıca yine üstte yazdığım gibi, aşkın ve tutkunun rengi bordo, şiirde de yine aşkla ilişkilendirilmiştir. Kişinin kendini ve sevdiğini bulması da yine renklerin özel olması, her birinin kendi anlamı olması ve en çok da bordonun derinliğiyle ilişkilendirilir diyebilirim. Şiirin yazarı Emre Çakmak ile ilgili pek bir bilgi yoktur. Ancak kaynakça bölümünden giderek dikkate değer şiirlerini inceleyebilirsiniz. Okumanızı ve ziyaret etmenizi öneririm.


Kaynakça:

  1. ”Bordo”. Çağdaş Türkçenin Etimolojisi. Nişanyan Sözlük. Web. 29 Ekim 2024.

2. ”Bordo Kelime Kökeni”. Etimoloji Türkçe. Web. 29 Ekim 2024.

3. ”Bordo Renginin Anlamı”. Cemil Baskı Çözümleri. Web. 29 Ekim 2024.

4. Çakmak, Emre. ”Bordo Şiiri”. Antoloji.com. Web. 29 Ekim 2024.

Gamze Şahin
Gamze Şahin
"Ben tam kendime göre, ben tam dünyaya göre."

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Tuvalden Haute Couture’a: Sanatın Moda Koleksiyonlarına Aktarımı

Sanatın Pop Art'tan, Barok'a moda dünyasındaki uzun yolculuğu...

Zamanın Renk Paleti: Anderson Sinemasında Mekân ve Nostalji

İnsan bazen bir filme yalnızca hikâyesi için değil, o hikâyeyi taşıyan duvarlar, yürünmüş koridorlar, manzarası bir tren penceresinden sızan kent silüetleri için âşık olur.

Jane Eyre Hangi Şarkıları Dinlerdi?

Gelin, hep birlikte Jane'in muhtemelen profilinde herkese açık paylaşmayacağı, yalnızca kendisinin erişebileceği müzik listesine ulaşmaya çalışalım!

Epik Fantastik Türüne Giriş ve Kralkatili Güncesi Evreni

Epik fantastik türüne derinlemesine bir bakış ve Kralkatili Güncesi ekseninde modern mit yaratımının izleri...

Söylenti Sinema Şeridi: Direniş ve Özgürlük Ayı

Hayatın içinden beyaz perdeye taşınan zorluklar, yaşam mücadelesi ve daha nicesinin işlendiği film önerilerimiz.

Yerel ve Evrenselin Birlikteliği: Çağdaş Moda Tasarımlarında Anadolu İzleri

Moda dünyasında sürdürülebilirlik ve özgünlük arayışı giderek daha fazla tasarımcıyı yerel ve kültürel unsurlara bakmaya yönlendiriyor.

Met Gala 2025: Moda Dünyasında Dikkat Çeken Kültürel Tema

Met Gala 2025, kültürel teması ve "Black dandyism" vurgusuyla moda dünyasında kimlik ve stil hakkında güçlü mesajlar verdi.

Ölü Ozanlar Derneği Hangi Albümle Eşleşir?

Sistemin duvarlarını şiirle yıkan bir film ve notalarla öfkesini haykıran bir albüm: Ölü Ozanlar Derneği ve The Wall’u birlikte inceliyoruz.

Terapide Kaybolmak: “Beyaz Psikoloji”den Kültürel Uyum Arayışına

Batı merkezli terapi yaklaşımlarının kolektivist kültürlerde neden uyumsuzluk gösterdiğini "beyaz psikoloji" kavramı üzerinden inceledik.

Orta Çağ Avrupası’nda Moda, Sağlık ve Hijyen

İnsanın kendini eğitmesi, araştırması ve en önemlisi sorgulaması kadar güzel bir şeyin olmadığı dersini veren Orta Çağ Avrupası'ndan bir soru: “Siz hangi çağda yaşıyorsunuz?”

Editor Picks