BluTV Özel Yapımı ”Saygı: Bir Ercüment Çözer Dizisi” İncelemesi

" hide_table_content="td_encvalW2dpemxlXQ=="]

Senaryosunu Ercan Mehmet Erdem’in yazdığı, başrollerinde Nejat İşler (Ercüment Çözer), Miray Daner (Helen) ve Boran Kuzum’un (Savaş) yer aldığı, yönetmenlik koltuğunda ise Ali Taner Baltacı’nın oturduğu Saygı: Bir Ercüment Çözer Dizisi bugün BluTV’de 8. bölümüyle birlikte birinci sezonunu tamamladı.

Hepimizin aşina olduğu Ercüment Çözer karakterini, Saygı dizisi ile yakından tanıma fırsatı bulduk. Ercan Mehmet Erdem’in ve Nejat İşler’in açıklamalarına göre Ercüment Çözer karakteri üzerinde bir süprizin olduğunu dile getirmişlerdi. Ercüment Çözer’in, dizinin ilk bölümlerinde bir hayli geri planda kaldığı görülse bile ilerleyen bölümlerde gelenekselleşen ”Bu işi çözse çözse Ercüment Çözer.” sözünü birçok defa tekrarladığımızı söyleyebiliriz.

 

Saygı: Bir Ercüment Çözer Dizisi / BluTV 

Saygı dizisi; Ercüment Çözer, Helen ve Savaş karakterlerinin kurduğu bir üçgen etrafında dönmektedir. Bir karakteri güçlü kılan şey: gösterilen yanlarından çok, gösterilmeyen yanlarının daha fazla olmasıdır. Ercüment Çözer’in tam olarak bu denklemin üzerine kurulu bir karakter olduğunu söyleyebiliriz. Ercüment Çözer profili üzerinde yaratılan gizem, Helen ve Savaş karakterlerinin birbirlerine duydukları aşkı ve işledikleri cinayetleri üzerinden ilerlemektedir.

Helen karakteri, fizik bölümünde okuyan ve tiyatro ile yakından ilgilenen bir üniversite ögrencisi olduğunu görmekteyiz. Ailesinin boşandığını ve anneannesinin Helen’i büyüttüğünü öğreniyoruz. Dizi boyunca annesini görmememize rağmen, babası ve yeni evliliğini görüyoruz. Karışık bir aile yapısından gelen Helen, Savaş karakterinin tam zıttı olduğunu, bu karışıklığın aslında Ercüment Çözer için de geçerli olduğunu görmekteyiz.

Savaş karakteri ise bu zıtlığın tam karşısında yer almaktadır. Baskıcı bir ataerkil ailenin içinde yetiştiğini görüyoruz. Askerden sonra yaşadığı bunalımın ardından, babasının tanıdıkları vasıtasıyla üniversitenin evrak düzenleme bölümünde işe başladığını öğreniyoruz. Her ne kadar farklı dünyaların insanları gibi bir durum söz konusu olsa da tanışmaları tiyatro ile gerçekleşiyor.

Helen ve Savaş’ın işlediği cinayetlerin ardından video çekerek, yerine getirilmeyen adaleti sağladıklarını sosyal medya üzerinden dile getirmelerinin ardından hayatlarındaki değişimleri her bölüm biraz daha görüyoruz. Bu durumun elbette ki Ercüment Çözer ile bağlantısı var. Helen’in içinde yatan suçluları cezalandırma arzusu, Savaş’ın içinde de olduğunu söyleyemeyiz. İkili arasında bu durumdan dolayı, yaşanan tartışmaların boyutları sezon finaline kadar sürmektedir. Bu tartışmanın kenarında duran Ercüment Çözer’in bir seçime zorlayarak, ikili arasındaki köprüyü tercihlere zorladığını söyleyebiliriz.

İşlenilen Cinayetler

Helen ve Savaş’ın tanışmasının ardından evlerine dönmek için taksiye binmeleriyle ilk cinayet gerçekleşiyor. Helen taksiden indikten sonra şoförün, Helen hakkında sapkın düşünceleri ve Savaş’a karşı olan cinsel arzusu aralarında bir tartışmayı başlatıyor. Savaş’ın tartışma esnasında aslında böyle bir şey yapmak istemediğini fakat olay anında birden geliştiğini görüyoruz. Helen ise tiyatro arkadaşı tarafından tecavüze uğrayacağı sıra da yaşanan kargaşanın içinde arkadaşını bıçaklayarak öldürüyor. Savaş ve Helen’in işledikleri ilk cinayetlerin ardından medyada gördükleri ve cezasız bırakıldıklarını düşündükleri insanları öldürerek, medya üzerinden adaleti sağladıklarını dile getiriyorlar. Bu durum bir kesim için kahramanca gelirken, bir diğer kesim için ise adaletin bu yolla sağlanamayacağı kanaatini oluşturuyor. Bu kanaatin başında ise Savcı Halit Mehmet Güçlü’nün katilleri bulmak için yürüttüğü soruşturma ve Hasret Yakar’ın yapmış olduğu televizyon programı  üzerinden iki farklı düşüncenin birbiriyle çarpıştığını görüyoruz. Bu çarpışmanın, Ercüment Çözer usulü çözüldüğünü söyleyebiliriz.

Ercüment Çözer

Dizi her ne kadar Helen ve Savaş karakteri üzerinden ilerliyor olsa da izleyenlerin merak ettiği soruların en başında ”Ercüment Çözer’in” kim olduğu sorusunun geldiğini söyleyebiliriz. Behzat Ç. dizisi ile tanıdığımız Ercüment Çözer, Ercan Mehmet Erdem’in deyimiyle ”Ercüment artık deplasmanda değil, kendi evinde.” açıklaması büyük bir merak konusu olmuştu. Bölümler ilerledikçe Ercüment Çözer’in kim olduğunu ve ailesi hakkındaki bilgilerin şok etkisi yarattığını söyleyebiliriz.

Ercüment Çözer Aslında Kim?

Merakla beklenen konu, dizinin 6.bölümüyle birlikte başlıyor. Dizi, bir anda II.Dünya savaşından görüntüler gösteriyor. Ercüment Çözer’in babannesinin, Adolf Hitler’in sadık bir çalışanı olduğunu öğreniyoruz. Ercüment Çözer’in dedesinin ise Fransa’nın yanında yer aldığını ve Emine Çözer ismiyle Türkiye’ye getirdiğini görüyoruz. Ercüment Çözer’in, aslında gerçek adının Ercüment Çözer olmadığını, babasının adını kullandığını, 18 yaşına geldiğinde şirketin başına geçtiği sıra da bunları söylediğini görüyoruz. Ercan Mehmet Erdem, yaratmış olduğu Ercüment Çözer karakterinin geçmişini bu şekilde aktarıyor.

Saygı dizisinin 1.sezonu açık kapılar ardında bitiyor. Dizinin 2. sezonun geleceğini Ercan Mehmet Erdem katıldığı instagram programında dile getirmişti. Ercan Mehmet Erdem’in yarattığı Ercüment Çözer, tüm bu süprizlere rağmen hala gizeminin çözülemediğini söyleyebiliriz.

”Bu işi sen çözemezsin Ercüment Çözer.”

spot_img
Batuhan Amaç
Batuhan Amaç
İyiler ilk görüşte tanınmaz.

1 Yorum

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Marmaris’te Yaz Rüyası: 5 Günlük Keşif Rotası

Ege ve Akdeniz'in incisi Marmaris için keyifli bir yol rotası.

Feminizmin Gücü: Patriyarka’nın Sosyal Yapılara Etkisi

Patriyarkal sisteme meydan okuyan feminizm, kadını güçlendirip eşitlikçi bir toplum inşasına öncülük eder.

Söylenti Konser Takvimi: Üç Büyükşehirde Kimler Var?

Söylenti müzik ekibi tarafından hazırlanan; İstanbul, Ankara ve İzmir'e müzik coşkusunu tattıracak birbirinden farklı Mayıs ayı konserleri sizlerle!

5 Farklı Sebeple Neden Yaşlı Adam ve Deniz Okumalıyız?

Yaşlı Adam ve Deniz, mücadelenin değerini ve kaybetmenin içinde de bir başarı ve onur olduğunu dile getiren zamansız bir hikayedir.

Türk Mitolojisinde Kartal Figürü

Kartal, Türk mitolojisinde önemli bir yere sahip hayvan figürüdür. Destanlara ve efsanelere konuk olarak hükümdarlık alametine dönüşmüştür.

Geyik: Türk Mitolojisinin Derinliklerindeki Ruhsal Rehber

Türk mitolojisinde geyik, doğa ile insan arasındaki ilişkiyi simgeler. Ruhsal yolculuk, rehberlik ve dönüşüm figürü olarak geçmişten günümüze derin bir anlam taşır.

Alıntının Hikâyesi: Livaneli’den Aşk, Travma ve Unutabilmek Üzerine

“Aşk, bir uçurum kıyısında gözü bağlı yürümektir.”