Bir Haftada Bitirilebilecek 3 Edebiyat Klasiği

Editör:
Öykü Karaderili

Hayatın yoğun temposuna biraz ara verip bir haftada rahatlıkla bitirebileceğiniz; okurken hem eğlendiren hem de düşündüren, uzun süre aklınızda yer edecek üç edebiyat klasiğini ele alacağız.

1. Hüseyin Rahmi Gürpınar – Efsuncu Baba

Hüseyin Rahmi Gürpınar Efsuncu Baba

“Hakikatin büyüklüğünü tanıyıp da onunla dost olamayanlar, o kılığa bürünmüş yalanlarla oyalanırlar.” (s.75)

Romanın baş kahramanı Ebufazl Enveri (Efsuncu Baba), hayatını batıl inançlarla şekillendirmiş, her şeyi büyüye, tılsıma, hurafelere dayandıran biridir. Babası, ünlü Simyacı Nasrullah Efendi öldükten sonra, kütüphanesini ona miras bırakmıştır. Bir gün Enveri’nin eline İstanbul’daki define yerlerini gösteren bir kitap geçer. Kitaba uyarak define şifresini çözmek için Binbirdirek Sarnıcı’na gider. Burada ip eğiren iki Ermeni genç, Agop ve Kikor‘la karşılaşır. Enver onları, kendisine define aramada yardımcı olmak için gönderilmiş Lahur ve Mahur isimli iki melek sanır. Bu iki gence olan biten her şeyi anlatır ve defineyi aramaya başlarlar.

Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın yaşadığı dönem, halkın hurafelerden uzaklaştırılarak gerçeğe yönlendirilmeye çalışıldığı bir zaman dilimidir. Batıl inançların toplum ve birey üzerinde olan etkisinin mizahî bir üslupla ele alındığı bu roman, sade dili ve akıcı yapısıyla bir haftada rahatlıkla okunabilecek eserler arasında yer almaktadır.

2. Peyami Safa – Fatih Harbiye

Peyami Safa Fatih Harbiye

Kendi kendini aldatmak, başkalarını kandırmak kadar basit değildir ve insan kendi içindeki adaletten ürkmeye başlar.(s.21)

Romanın baş kahramanı Neriman, Fatih semtinde babası Faiz Bey’le yaşayan genç ve güzel bir kızdır. Oturduğu semtin eski ve alaturka oluşunu, mekânlarını ve çevresindeki insanların giyim tarzlarını eleştirir. Darülelhan’da beraber eğitim aldığı çocukluk arkadaşı Şinasi‘ye her ders çıkışı çeşitli bahaneler uydurarak Fatih’ten Beyoğlu’na gitmeye başlar. Beyoğlu‘ndaki ihtişamlı mekânlara büyük bir hayranlık duyar. Beyoğlu’na gidip geldikçe Macit‘le tanışır. Macit; arkadaş çevresi, yaşadığı yer ve giyim tarzıyla Batı’yı temsil eden alafranga bir karakterdir. Neriman, onunla tanıştığı andan itibaren kendini bu büyüleyici dünyaya kaptırır.

Doğu ile Batı arasında sıkışıp kalan Neriman’ın iç çatışmaları üzerinden, Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki değişimlere de vurgu yapılır. Karakterler ve mekânlar arasında bu çatışmayı derinlemesine ele alan bu roman, Türk edebiyatında iz bırakan eserlerinden biridir. Sade dili ve ilgi çekici anlatımıyla, kolayca okunabilen bu roman, kısa sürede tamamlanabilecek edebiyat klasikleri arasında yer alır.

3. Sami Paşazade Sezai – Küçük Şeyler

Şemseddin Sami Küçük Şeyler

Ah ne alçak gönüllerimiz var. Nefrete neden olması gereken olayların sevgiyi öldürememesi ne acıdır!(s.63)

Türk hikâyeciliğinin temelini oluşturan bu eser; Bu Büyük Adam Kimdir?, Hiç, Kediler, İki Yüz Kuruşa Bir Asır, Düğün ve Pandomima isimli altı hikâyeden oluşur. Gerçek hayatta kimsenin fark etmediği, ancak hayatımızda derin izler bırakan küçük detayların öneminin anlatıldığı bu eser, hayata bakış açısını değiştiren bir klasik olarak Türk edebiyatında önemli bir yere sahiptir.

Bu Büyük Adam Kimdir? hikâyesinde, toplumun hayranlık duyduğu “büyük adam” figürü sorgulanır; dışarıdan muhteşem görünen hayatların aslında ne kadar sıradan olabileceği anlatılır. Hiç, yaşamı boyunca hiçbir iz bırakmamış bir adamın ölümünden sonra bile sıradan oluşunu, sade bir dille kaleme alınmıştır. Kediler, yaşlı bir adamın evinde beslediği kedileri ve yalnızlığını, hayatla kurduğu duygusal bağı ve insanlardan gördüğü ilgisizliğe karşı gösterdiği tavrı konu alır. İki Yüz Kuruşa Bir Asır, Parasızlık yüzünden zor durumda kalmış bir adamın bir gazete ilanıyla karşılaştıktan sonra hayatını değiştirme hayalini kurması anlatılır. Düğün, Bir Anadolu şehrinde geçen bir düğün töreni üzerinden toplumsal değerler, görgü kuralları ve ikiyüzlülük gibi konulara yer verilir. Pandomima, Sessiz bir tiyatro gösterisi gibi görünen bir pandomim gösterisinin aslında hayatın ta kendisi olduğunu fark etmemizi sağlayan düşündürücü bir öyküdür.

Kaynakça

Gürpınar, Hüseyin Rahmi. Efsuncu Baba. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul, 2025.

Safa, Peyami. Fatih Harbiye. Ötüken Yayınları, İstanbul,1968.

Sezai, Sami Paşazade. Küçük Şeyler. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İsanbul, 2022.

Özer, Fatih. KÜÇÜK ŞEYLER (SAMİPAŞAZÂDE SEZAİ). Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, 2022, Web. Erişim tarihi: 12.07.2025

Törenek, Mehmet. “Hikâyeciliğimize Düşen Cemre: Küçük Şeyler.” Türk Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, no. 9, Ocak 1998, s. 139, Web. Erişim tarihi: 12.07.2025

Eyan, Bilginç. “Peyami Safa’nın Fatih Harbiye Romanında Doğu-Batı İkilemiyle şekillenen mekân çatışması ve toplumsal kümelenme.” Korkut Ata Türkiyat Araştırmaları Dergisi, no. 4, Nisan 2021, s. 188–98, Web. Erişim tarihi: 12.07.2025

Öne Çıkan Görsel Linki.

Nazlıcan Karakuş
Nazlıcan Karakuş
Ytü ~ Türk Dili ve Edebiyatı

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Sosyal Medyada Cinsiyetçi Stereotiplerin Yayılması: Paylaştıkça Büyüyen Kalıplar

Sosyal medya, cinsiyetçi kalıpları yaygınlaştırıyor; kullanıcılar bu normları sorgulamak yerine yeniden üretiyor.

Bitki Yetiştirmek, Mekânı Canlandırmaktan Fazlası mıdır?

Bitki yetiştirmek; estetik bir eylemden öte, politik, etik ve varoluşsal anlamlar taşıyabilir.

Ostrogot Krallığı: Roma Kartalı’nın Küllerinden Doğan İtalya

Hunların gölgesinden çıkarak Roma tahtına oturdular… Ostrogotların yükseliş ve düşüş hikayesini birlikte keşfedelim.

The Notebook Hangi Albümle Eşleşir?

Romantik filmlerin kilometre taşlarından The Notebook ve Jeff Buckley'den Grace albümünü ortak noktada buluşturuyoruz.

Müzik Listenize Eklemeniz Gereken 5 Bağımsız Sanatçı

Bu yaz, ruhunuza dokunacak hafif melankolik ve nostaljik tınılarıyla sizlere eşlik edebilecek indie sanatçılarla tanışmaya ne dersiniz?

Osmanlı’da Kadın Figürü: Validelerin Osmanlı Saltanatına Müdahalesi

Valide sultanların saltanatı, 16.yüzyılın ikinci çeyreğinden başlayarak Osmanlı'nın son dönemlerine kadar süren bir dönemi kapsar.

Beyaz Geceler Festivali: Uyumayan Şehir Saint Petersburg

Beyaz Geceler süresince St. Petersburg; ziyaretçilerine etkinliklerle, doğasıyla, sanatıyla ve sürekli aydınlık havasıyla büyülü ve masalsı bir deneyim yaşatır.

Türler Arası Geçiş Yapan Sanatçılar: Country’den Pop’a Geçen 5 Sanatçı

Country’den pop’a geçen sanatçılar nasıl bir dönüşüm yaşadı? Shania Twain'den Taylor Swift'e türler arası yolculukları bu yazıda inceliyoruz!

Gerçek Kişilerden İlham Alınarak Yaratılan Kitap Karakterleri

Edebiyat, sadece bir hayal ürünü değil, insan ruhunun, yaşanmışlıklarının ve özlemlerinin bir yansıması, bir aynasıdır.

Ziya Osman Saba – Bütün Saadetler Mümkündür | Şiir Tahlili

Ziya Osman Saba, Cumhuriyet dönemi edebiyatının sıcak, sade ve duygulu sesiyle tanınan bir şairdir. Şiirlerinde en çok da insanı derinden etkileyen duygulara yer verir.

Editor Picks