Bilim Kurgu Filmlerinin Tamamlayıcı Unsuru: Müzik

" hide_table_content="td_encvalW2dpemxlXQ=="]

Müzik, sinema dünyasında her zaman önemli bir yere sahip olmuştur. Zamansız diyebileceğimiz sinema filmlerinin hafızalarımızda yer edinmesinin en önemli sebeplerinden birisi de müziktir.

Dram, aksiyon, romantik, komedi ve daha birçok türde müziğin önemi inkar edilemez fakat söz konusu bilim kurgu ise müziğin bambaşka bir yeri ve önemi vardır.

Distopik bir evrende yaşam mücadelesi veriyorsanız veyahut zaman makinesini icat edip zamanlar arasında seyahat ediyorsanız, arka planda zihninize işleyecek bir müziğe mutlaka ihtiyacınız vardır. Nasıl ki gerilim filmlerinde gerilimi artırmak için ortam sessizleşir, daha sonrasında giderek artan bir gerilim müziği çalınır kulağınıza; işte bilim kurgu filmlerinde de o an oynatılan sahnenin etkisinin artırılması için müzik gereklidir.

Oldukça beğendiğiniz bir film izlemiş fakat üzerinden yıllar geçtikçe unutmuşsunuzdur. Bir gün bir mekanda o izlediğiniz filmin müziği çalmaya başladığında ise dikkatiniz birden o müziğe kesilir. Çünkü filmi unutsanız bile müziği unutamazsınız.

Müzik dünyasında elde ettiği başarılar ile kendini kanıtlayan sanatçılarımızın ortaya çıkardığı ve hafızalarımızdan silinmeyen bazı film müziklerini sizler için listeledik!

Inception

Dilimize Başlangıç şeklinde geçen filmin senaryosu ve yönetmenliği Christopher Nolan‘a aittir. Rüya içerisinde rüyaya sürüklendiğimiz filmin müzikleri ise Hans Zimmer‘a aittir.

Inception film müziği “Time” ise bilim kurgu evrenini aşarak genel olarak en akılda kalıcı sinema film müziklerinden birisi haline gelmiştir.

2001: A Space Odyssey

Dilimize 2001: Uzay Yolu Macerası şeklinde geçen 1968 yapımı filmin yönetmeni Stanley Kubrick‘tir.

Kubrick ve Arthur C. Clarke ortaklığında hazırlanan 2001: A Space Odyssey, eleştirmenler, sanatçılar ve izleyiciler tarafından sıklıkla en başarılı bilim kurgu filmi olarak anılır. Kubrick senaryo üzerinde çalışırken eş zamanlı olarak C. Clarke da aynı ismi taşıyan kitabı yazmıştır. Kitap, Kubrick’in isteği üzerine film gösterime girdikten sonra yayınlanmıştır.

Besteci Richard Strauss’un “Also Sprach Zarathustra” isimli parçası, 2001: A Space Odyssey filmi ile bütünleşerek hafızalarımıza kazınmıştır.

Interstellar

Karşımızda Christopher Nolan ve Hans Zimmer ile zamansız hale gelen bir film daha.

Nolan ve Zimmer işbirliğinden ortaya çıkan filmden akılda en kalıcı müzik şüphesiz ki “No Time For Cauthon” olmuştur.

Star Wars: A New Hope

Zamansız film serilerden birisi olan Star Wars, ismini bile duydukları zaman her yaştan ve her kesimden insanı heyecanlandırabilmektedir. Bu heyecanın önemli etkenlerinden birisi de kuşkusuz müzikleridir.

A New Hope, serinin ilk filmi olması ile ayrı bir yere sahiptir. İlk film ile bizlerle buluşan ve klasikleşen John Williams imzalı “Main Theme of Star Warsserinin diğer filmlerinde de kullanılmıştır.

Mr. Nobody

Son olarak tüm zamanların en başarılı bilim kurgu filmlerinden biri olarak kabul edilen 2009 yapımı Mr. Nobody filmine değinelim. Film, sadece giriş müziği ile değil film içerisinde çalan kült şarkılarıyla da filme ayrı bir hava katmaktadır. Yönetmenliğini Jaco Van Dormael‘in yaptığı Mr. Nobody filminin bestecisi, yönetmenin abisi Pierre Van Dormael‘dir.

Filmde çalan “Sandman“, “Daydream“, “Everyday” ve “Undercover” gibi şarkılar izleyicinin filmin dünyasına girmesini ve oyucunun soluduğu havayı solumasını sağlamaktadır.

Kaynakça: Bilim kurgu kulübü

Beyazperde

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Marmaris’te Yaz Rüyası: 5 Günlük Keşif Rotası

Ege ve Akdeniz'in incisi Marmaris için keyifli bir yol rotası.

Feminizmin Gücü: Patriyarka’nın Sosyal Yapılara Etkisi

Patriyarkal sisteme meydan okuyan feminizm, kadını güçlendirip eşitlikçi bir toplum inşasına öncülük eder.