Bernard Pras ve Anamorfoz: Kullanılmayan Eşyalarla Sanat Yapmak

Editör:
Canan Avent
spot_img

Sanatçılar bakış açıları bakımından diğer insanlardan ayrılır. Bernard Pras ise uğraştığı sanat ve kullandığı malzemeler ile diğer sanatçılardan ayrılıyor ve sanatımı görmek istiyorsanız benim açımdan bakmalısınız diyor. Anamorfik sanatın öne çıkan ismi “ıvır zıvır”la sanat yapan Bernard Pras ve sanatını incelediğimiz yazımız sizlerle.

Anamorfoz Nedir?

Bernard Pras

Kökeni Yunanca’ya dayanan anamorphic kelimesi “yeniden form” vermek anlamına gelir. Anamorfozun görsel sanatlara yansıması olan ve kendini göstermek için çaba isteyen anamorfik sanat; görme duyusuyla algılanamayan, ilk bakışta biçimsiz gibi duran fotoğraf, çizim veya nesnelerin doğru açıyla bakıldığı zaman algılanabilmesine denir. Bir nevi sanatçının sanatseverleri kendi perspektifine çekmesi olarak tanımlanabilir. İlk örneklerine Leonardo da Vinci’nin defterlerinde rastlanılan anamorfik sanat 16. yüzyıldan itibaren çizim kılavuzlarında rastlanılmaya başlandı. 20.yüzyılda anamorfoz üzerine yapılan çalışmalar hız kazandı ve özellikle Ames odasında kullanılmasıyla birlikte algıyla ilgilenen psikologların da üzerine çalıştığı bir alan haline geldi. Günümüzde bir sinema filminin çekimleri sırasında bir sahneyi sıkıştırmak için anamorfik kamera mercekleri kullanılmaktadır. Projeksiyona yansıtma sırasında da görüntüyü orijinal haline getirmek için anamorfik lens kullanılmaktadır.

Büyük ölçekli anamorfik çalışmalarıyla tanınan İsviçreli sanatçı Felice Varini’nin 2014 yılında Hasselt şehrinde yaptığı “Three Elipses For Three Lock” isimli çalışması insanların anamorfik sanata daha çok ilgi duymasına yol açtı.

Felice Varini’nin Three Elipses For Three Lock isimli çalışması:
Three Elipses For Three Lock by Felice Varini

Türkiye’de ise Çekyalı heykeltıraş Patrik Prosko’nun Rahmi Koç Müzesi’nde sergilenmek için yaptığı Atatürk çalışması büyük dikkat çekmişti. Yapımı yaklaşık 3 ay süren, 93 farklı temadan 539 parçanın bir araya gelmesiyle oluşan esere başlama kararını “Aslında projeyi yapma konusunda çekimserdim; çünkü siyasi kimlikler üzerine çalışmayı çok sevmiyorum. Ancak Atatürk’ü tanıdıktan ve onun ilkelerini okuduktan sonra yapmaya karar verdim.” sözleriyle açıklayan Patrik Prosko, yapım aşamasını ise, “İstanbul’un çeşitli antikacılarını Atatürk’ün hayatına değen eşyaları toplamak için 3 gün boyunca gezdim. Objeleri seçerken bazı önemli maddeler vardı. Öncelikle Atatürk’ün hayatına dokunan eşyalar olmalıydı, keskin bir izlenimi olmalı ve belirli boyutta olmaları.” şeklinde anlatıyor.

Patrik Prosko’nun Atatük temalı anamorfik çalışması:

Anamorfoz tekniğini kullanan sanatçılar eserlerin doğru açıdan incelenebilmesi için eserin karşısına küçük bir ekran yerleştirir. Bu ekran ziyaretçilerin doğru açıdan bakmasını ve eserin doğru formunda incelenmesini sağlar.

Michael Murphy’nin sergi videosunu izleyerek anamorfik sanatı daha iyi anlayabilirsiniz:

Görsel sanatlarda kullanılan bir diğer anamorfoz tekniği ise eserin ortasına silindir ayna konmasıdır. 16. yüzyıldan itibaren kullanılan bu teknikte doğru açıdan bakmanız yeterli değildir. Eser, ortasına konulan silindir ile anlaşılabilir hale gelir ve doğru formda incelenmesi sağlanır.

Silindir ayna ile yapılan anamorfoz çalışmalar:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bernard Pras

Fransız Ressam, fotoğrafçı, heykeltıraş olan Bernard Pras 1952 yılında bisikletçi Jacques Pras’ın oğlu olarak Fransa’da dünyaya geldi. Bir süre mekanik okuyan Pras, içindeki sanat aşkını durduramayarak güzel sanatlar okuluna gitti. 1974 yılında Toulouse güzel sanatlar okulunu bitirdikten sonra bir kaç yıl resim öğretmenliği yaptı. Ardından Paris’te gravür yapmak için bir atölyeye giren Bernard Pras bu süreçte ressamlık yapmaya devam etti. Sonrasında ise onu farklı kılacak olan tutkusuna yaptığı resimlerin içine küçük objeler koyarak başladı. İlk büyük sergisini 1998 yılında yapan Bernard Pras, o günden bu yana anamorfik sanat ve eşyaları sanat eserine çevirmek denince akla gelen isimlerin başında yer alıyor.

İnsanların ıvır zıvır olarak gördüğü, çöpe attığı objeleri toplayarak onları sanat eserlerine çeviren Fransız sanatçı Bernard Pras yaptığı işi, “Babam metali bisiklete çevirdi. Ben ise çöpleri esere çeviriyorum.” diyerek açıklıyor. Objeleri birleştirerek onlardan kimi zaman tanıdık bir sima, kimi zaman ünlü ressamların resimlerini, kimi zaman ise kendine has tablolar çıkaran sanatçı bu tutkusunun başlayış şeklini, “İlk başta sokaktan ve çöpten bulduğum nesnelerle bir şeyler yaparak bu işe başladım. Paris’e neredeyse hiç çöpün olmadığı kırsal bir yerden geldim, Paris’te ise her şeyin çöpe atıldığını görünce şaşırmıştım.” sözleriyle anlatan sanatçı sonrasında ki eşya arayışını ise “Obje bulmak için ikinci el eşyaların satıldığı pazarları gezdim, şimdi ise malzeme bulmak adına tüm dünyayı geziyorum, elden çıkaracak eşyası olan insanlarla tanışıyor ve bu eşyaları sembol olarak kullanıyorum.” sözleriyle anlatıyor. Sanatçı, Salvador Dali, Edvard Munch, Japon gravür sanatçısı Hiroshige ve Guiseppe Archimboldo gibi isimlerin kendisi için en büyük ilham kaynakları olduğunu söylüyor.

Çevre kirliliği ve atık miktarının devasa boyutlara ulaştığı günümüzde Bernard Pras atık eşya kullanma konusunu “Kullanılmış eşyalardan yeni bir şeyler yapma fikri hoşuma gidiyor. Eşyalar için ikinci bir şans gibi, sembolik olarak ilginç.” şeklinde anlatıyor.

Sanatçının Eserleri

Three Elipses For Three Lock by Felice Varini

Bernard Pras ve anamorfik çalışmaları:

Eserlerin yapılış aşamasını gösteren Bernard Pras videosu:

 

Kaynak

TRT 2, Bernard Pras Geri Dönüşen Sanat, Erişim Tarihi: 23/12/2022, Web

Press Haber, 42 Vuruşta Bernard Pras, Erişim Tarihi:24/12/2022, Web

Hayat Ağacı, Anamorfik Ya Da Anamorfoz Nedir?, Erişim Tarihi:23/12/2022, Web

Britannica, Anamorphosis, Erişim Tarihi:25/12/2022, Web

Galerie Jos Depypere, Bernard Pras, Erişim Tarihi:25/12/2022, Web

Matematiksel, Anamorfoz Nedir?, Erişim Tarihi:25/12/2022, Web

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

spot_img

Tüylerinizi Ürpertecek En İkonik 5 Korku Oyunu Müziği

Uzun yıllar geçmesine rağmen içimizi ürperten melodileriyle aklımızdan çıkmayan beş korku oyunu şarkısını birlikte inceliyoruz!

Yazınca Hafifler: Günlük Tutmanın Psikolojik Gücü

Günlük tutmak duygusal yükleri hafifletir, farkındalığı artırır ve iyileşme sürecinde içsel bir dönüşüm sağlar; yazmak ruhu özgürleştirir.

Lady Bird Hangi Albümle Eşleşir?

Hayatta ne istediğimizi, kim olmak istediğimizi bulmak temalarıyla öne çıkan Lady Bird filmi hangi albümle eşleşir?

5 Maddede Cage the Elephant’ı Tanıyalım

Cage the Elephant, farklı türlerde birçok şarkı yaparak büyük beğeni toplamış başarılı bir grup.

İstanbul’un En Güzel Kafeleri: Kitap, Kahve ve Yağmur Keyfi

İstanbul’un sonbahar atmosferine eşlik eden, kitapla kahvenin buluştuğu en güzel kafeleri derledik.

Downtown Girl Estetiği: Şehrin Ruhunu Yansıtan Moda Akımı

Downtown Girl estetiği: Özgürlüğü takip edenlerin ve sonbaharın ruhuyla bağlananların temsilî.

Şirvanşahlar: Demir Kapı’nın Muhafızları

Şirvanşahlar Devleti, Azerbaycan ve Kafkasya’da yüzyıllar boyunca hüküm süren İranî ve Türk etkilerini harmanlayan köklü bir hanedanlık mirasıdır.

Enter the Void Film İncelemesi: Noé’nin Neon Tokyo’su

Tartışmalı yönetmen Gaspar Noé, Enter The Void ile izleyiciyi Tokyo’nun neon ışıkları ve dar sokakları arasında ruhsal bir yolculuğa çıkarır.

Aşk Zamanı Filmi: Hafızanın Yarattığı Geçmiş

Aşk Zamanı; hafızanın, deneyim ve arzular eşliğinde en baştan inşa ettiği geçmişin izini sürüyor. Toplumsal normların dayattığı yaşantının yeni özel alanlarını açığa çıkarıyor.

Ters Yüz Karakterleri Hangi Kitapları Önerirdi?

Riley'in duyguları, Ters Yüz ile ekranlara taşındı. İç dünyamıza rehberlik eden bu karakterlerin sizler için hazırladığı kitap listesini inceleyin!

Editor Picks