Bahar Dizisinde Geçen Şiirler

Editör:
Deniz Filiz, Eylül Ezgi Türker

Bahar dizisi bu sene televizyon tarihine damga vuran ve sosyal medyada ses uyandıran bir dizi oldu. Yönetmenliğini Neslihan Yeşilyurt‘un üstlendiği dizi, bölümler içinde Bahar’ın seslendirdiği şiir ve alıntılarla inanılmaz bir beğeni topladı. Bahar başından geçen olayları, içinde yaşadığı duyguları seslendirdiği şiirlerle seyircilerde duygu dolu anlar yaşattı. Gelin bu duygu dolu şiirlere beraber bakalım. Keyifli okumalar.

Turgut Uyar – Denge

Bahar

“Aşkım da değişebilir gerçeklerim de
Pırıl pırıl dalgalı bir denize karşı
Yangelmişim diz boyu sulara
Hepinize iyi niyetle gülümsüyorum
Hiçbirinizle dövüşemem
Benim bir gizli bildiğim var
Sizin alınız al inandım
Morunuz mor inandım
Ben tam kendime göre
Ben tam dünyaya göre
Ama sizin adınız ne
Benim dengemi bozmayınız”

Bahar’ın ikinci bölümde seslendirilen şiir Turgut Uyar‘ın kalemindendir. Bahar bu bölümde hastalığını geride bırakıp yeni hayatına ilk adımlarını atmaya başlar. Yaptığı fedakarlıkların sonucunda kendinden eksildiğini anlayan Bahar artık kendi için yaşamaya karar verir. Baharın yaşadığı bu uyanış Timur ve Nevra‘nın korkmasına sebep olur. Bahar’a düzenlenen geçmiş olsun partisinin ardından Bahar bizlere Denge şiirini seslendirir. Şiiri okurken karakterin her şeyi içine atmaktan yorulduğunu ve bu yorgunluğunu kimseyle paylaşamadığını görüyoruz. Hep güçlü olmak zorunda olan, içinde kötü bir niyet barındırmayan karakterimiz artık değişmeye başladığını bize bu dizelerle anlattı. Şiirin detaylı incelemesini Demet Evgar’ın Seslendirmesiyle; Tel Cambazının Tel Üstündeki Durumunu Anlatır Şiirdir yazısından okuyabilirsiniz.

Mevlana

Bahar

“Bir gün gelir,                                                                                                          Açmaz dediğin çiçekler açar.                                                                             Gitmez dediğin dertler gider.                                                                            Bitmez dediğin zaman geçer.                                                                                Hayat öyle bir sır ki;                                                                                      Önce şükür,                                                                                                    Sonra sabır,                                                                                                     Sonra da inanmak gerek.”

Dizinin dördüncü bölümünde seslendirilen bu alıntı Mevlana‘dandır. Bahar bu bölümde yeni hayatına adımlarını atarken beklenmedik bir şekilde Umay‘ın hastaneye kaldırılmasıyla büyük bir boşluğa düşer. Bu sırada hastaneye gelen önemli iş adamı Cihan Taşkeski Timur ve Evren‘i karşı karşıya getirir. Beşinci bölümde devam eden olay Cihan’ın sert duruşunun üstesinden gelebilen Bahar’ın hastane için çok büyük bir gelişme göstermesi ile son bulur. Yıllar sonra doktorluk işinin altından kalkamayacağını ve işi bırakmayı düşünen Bahar için bu gelişme aslında Bir gün gelir, açmaz dediğin çiçekler açar… demesine sebep olur.

Birhan Keskin – Penguen 2

Bahar

“O büyük ve muazzam zamanda unuttum
Kanatlarım çok oldu üşüyor benim
Bu beyaz ıssızlıkta göğsüme düşüyor
Bu yüzden eğik boynum.

Dürtme içimdeki narı
Üstümde beyaz gömlek var.”

Bahar dizisinin en çok ses getiren şiirlerinden olan Penguen 2″ Birhan Keskin‘in kalemindendir. Beşinci bölümde yayımlanan bu şiir bize Bahar’ın aslında ailesi uğruna feda ettiği gençliğini anlatıyor. Kendi hayatı olduğunu unutan Bahar gençliğinde ve şimdilerde omzuna yüklenen ağırlığın altında can çekişiyor. İçinde taşıdığı acıyı gün yüzüne çıkarmak istemeyen karakterimiz bize “Dürtme içimdeki narı, üstümde beyaz gömlek var” diyerek yakarıyor.

Şükrü Erbaş – Aynı Yürek Lekesi

Bahar

“Siyah-beyaz bir fotoğraf gibi gelirdi babam.
Ben o zamanlar bütün babaları susar sanırdım.
Yalnızca gaz lambasıyla konuşan bir diş gıcırtısıydı babam.
Kapılar titreyerek açılır, titreyerek kapanırdı.
Babamdan yapılmış bir korkuydu dünya.
Ben o zamanlar yalnızlığı gece sanırdım.
Babam en çok kışa yakışırdı.
Ey penceresi dışarıya açık, içeriye kapalı evler…
Babam neden yalnızca içince güzeldi.”

Dizinin altıncı bölümünde Timur’un ağzından seslendirilen “Aynı Yürek Lekesi” şiiri Şükrü Erbaş‘ın babasını kaybetmesinin üzerine içinde bulunduğu karmaşık duygu durumunu anlattığı şiiridir. Bu şiir bize Timur’u anlamamız için yardım ediyor. Timur karakteri baba sevgisi görmemiş biridir. Babası çocuklarına karşı hep duvarları olan, onların gelecekte ne istediklerini sormadan cerrah olmalarına karar veren bir karakterdir. Timur baba sevgisine muhtaç bir çocukluk geçirdiği için de kendi çocukları ile arasına hep bir duvar örmüştür. Ona gösterilen baskıyı sevgi sanan biridir. O yüzden Şükrü Erbaş‘ın bu şiiri Timur karakteri için yazılmış diyebiliriz.

Metin Altıok – Kiracıyım Bir Acıya

Bahar

“Ben ki kiracıyım bir acıya.                                                                            Sen imzalarsın sabah akşam                                                                 Defterini bensizliğin,                                                                                Bense kanla öderim                                                                               Kirasını kaldığım evin.                                                                                   

Sen ey kendiyle yetinen;                                                                             Artık suyumuz bulanık,                                                                                Bir güneş bile olsa sonunda,                                                                   Yolumuz kırık, önümüz karanlık                                                                                                                                                          Ama yine de umudumuz kalabalık…”

Şiir dizinin onuncu bölümünde Bahar’ın ağzından seslendirilmiştir. Metin Altıok‘un kaleminden olan bu şiir “Bir Acıya Kiracı” şiir kitabından alınmıştır. Bu bölümde Timur ve Bahar‘ın hastaneden sakladıkları sır ortaya çıkar. Bu itiraf sonrasında zor durumda kalan Bahar Timur’a gerçekleri söylemesi için son bir şans verir. Gerçekleri saklayan Timur, Rengin ile olan ilişkisinde artık Bahar’a yakalanır. Geçmişe dönük yapboz parçalarını birleştiren Bahar intikam arzusuyla yanıp tutuşur. Timur’un senelerce aslında onu kandırdığını hazmetmeye çalışan Bahar’ın yaşadığı hayal kırıklığını bu şiirle anlayabiliyoruz. Metin Altıok’un bu şiirinin alıntılarını okumak isteyenler için  Bir Acıya Kiracı – Metin Altıok | 12 Alıntı yazımızı buraya bırakıyoruz.


Kaynakça:

“Bahar dizisi ile ilgili bilmeniz gerekenler”. Sinemalar. Web. 04.07.2024

“Bahar dizisi tanıtım”. Showtv. 05.07.2024

“Turgut Uyar Denge”. Münşeat Yayın. Web. 05.07.2024

Elif Vardar
Elif Vardar
"ay yarım kalmış" diyordu yazar, bizim gibi

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks