Bach: Müziğe Adanmış Bir Hayat

? Bu yazı Ecem Şimşek tarafından editörün seçimi arasına eklendi ?

Tüm müzik enstürmanlarını çalmak kolay. Tek yapmanız gereken doğru zamanda doğru tuşa dokunmak. Gerisini enstürman halleder. / Johann Sebastian Bach

Johann Sebastian Bach; dünya tarafından tanınmış Alman Barok müzik bestecisi ve orgcudur. Bach müziğine hakimiyeti, entelektüelliği ve  derinliği ile saygı duyulan büyük sanatçılardandı.

Bach ailesi, yüzyıllardır müzikle iç içeydi. 8 kardeşin sonuncusu olan Bach, 21 Mart 1685 tarihinde Eisenach’ta dünyaya gelir. İlk eğitimini müzisyen olan babasından alır. 8 yaşında Latin Okulu‘na girdiğinde, okul korosunda soprano sesiyle öne çıkar. 9 yaşında ise önce annesini daha sonra babasını kaybeder ve kilise orgcusu olan ağabeyinin yanına taşınır. Fakat hane hanının gelir yetersizliğinden dolayı Bach evden ayrılmak zorunda kalır.

Yatılı bir okula yerleşen Bach, soprano olarak dini törenlerde şarkı söylemesi karşılığında yemek ve yatak hakkı kazanır. Lüneburg’a varır varmaz okulun müzik hocası ve aynı zamanda da ünlü bir orgcu olan Böhm ile derslere başlar. Ancak birkaç ay sonra ismi okul kayıtlarından silinir.

1707’de, kuzeni Maria Barbara’yla evlenir. Çocuklarının sayısının yanı sıra maaşı da artmaktadır. Besteci özelliği; kantatları ve org için yazdığı eserlerle gittikçe belirginleşmektedir fakat otoriter olarak tanınan dükle ilişkisi giderek bozulur ve yeni bir iş aramaya başlar. Aralarındaki gerginlik o kadar büyür ki, Kasım 1716’da bir ayını hapiste geçirir.

Sonrasında Köthen Prensi Leopold tarafından saray Kapellmeister’i olarak işe alınır, maaşı iyidir, kendisine değer verilmektedir. Daha sonra karısının ölümü ve Anna Magdalena ile evlenmesinin ardından, kaliteli bir üniversitesi olan, bir prense bağlı olmayıp belediye meclisi tarafından yönetilen Leipzig’e taşınmaya karar verirler.

Bu süreçte eskiden beri miyop olan gözleri fazla çalışmaktan ve notaları kopyalamaktan yorulmuş, yaşlılıkla hızlanan görme problemleri yaşamaya başlamıştır. Kendisini göz doktoru ilan eden Sir John Taylor tarafından iki kez ameliyat edilir. Ameliyat sonrası kör olmakla kalmaz, büyük olasılıkla doktorun verdiği ilaçlardan dolayı bağışıklık sistemi de çöker. Gözlerinden dolayı karanlık bir odada kalmaya mahkum olmasına karşın damadı ve çömezi Altnikol‘a son koral’ini söyleyip yazdırır. Bu koral “En büyük sıkıntılara düştüğümüzde” (Wenn wir in höchsten Nöthen sein BWV 641) sözleri ile başlıyordu. Bach ölümünün yaklaştığını hissedince o koralin başına “Tanrım işte katına çıktım” tümcesini yazdırmıştır.

Şaşırtıcı ki ölümünden yaklaşık on gün önce gözleri yeniden görmeye başladıysa da bu iyileşme geçici kalmıştı. Sonunda yüksek ateşle bir inme geldi ve 28 Temmuz 1750 tarihinde akşam saat dokuza çeyrek kala, Sebastian Bach 66 yaşında hayatını kaybetti.

 

lâl
lâl
L'Appel Du Vide

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks