Aylık Sinema Dosyası: Star Wars

Sinema dünyasının kapılarını aralayan bir serüvene hazır mısınız? Sinema editörleri olarak, her ay özenle seçtiğimiz bir konseptle sizlere geniş bir yelpazede film öneriler sunuyoruz. Bu aylık serimizde, sinema dünyasının birbirinden ilgi çekici konularına değinerek, her biri benzersiz deneyimler sunan filmleri sizinle buluşturacağız. Bizimle birlikte, sinemanın büyülü dünyasında yolculuk ederken, unutulmaz bir film deneyimi yaşamanın keyfini çıkarın. Ayın öne çıkan filmlerini takip edin ve sinema dünyasının sınırsız olanaklarına bir adım daha yaklaşın!

Star Wars’un Gerçek Tarihteki Yansımaları

Star Wars serisi uzun zaman önce çok uzak bir galakside geçse de mistik, mitolojik temellendirmenin yanı sıra dünyamızdan karakterler ve tarihe ait izler taşıyor. Öyle ki, filmin yapımcısı George Lucas’ın 2013 yılında Star Wars and History (Yıldız Savaşları ve Tarih) kitabının yayımlanmasına öncülük eden tarih profesörleri Nancy R. Reagin ve Janice Liedl’in beraberinde aktif bir rol oynaması bizleri şaşırtmıyor.

Prenses Leia ve İkonik Saçı

Serinin akıllardaki yerini hep taze tutan karakteri Prenses Leia’nın saçı da gerçek hayattan izler taşıyan detaylardan bir tanesi. Saçın ilham kaynağına dair pek çok görüş olsa Lucas’ın açıklaması Meksikalı kadın devrimcilerden ilham alınarak tasarlanmış olduğu yönünde. Öbür bir taraftan, bir grup tarihçi bu durumu savaşta kadınların böyle zor bir saç modeliyle uğraşamayacağı düşüncesiyle reddediyor. Aynı zamanda Amerikan yerli halkına ve hatta Arizona’nın kuzeybatısında yaşamış Hopi kabilesinin kadınlarının bu saç modelini kullandıklarına dair de bir konum belirtiliyor. Bu tartışmalar Japon samuraylarına kadar uzanıyor. Tüm bu teoriler bizce George Lucas’ın evreni yaratırken çeşitli kültürlere başvurmasına güçlü bir referans sağlıyor.

Albert Einstein ve Yoda

Bu ikilinin bir araya gelişi bizleri de şaşırtsa da dağınık beyaz saçları ve kırışıklıklarıyla pek çok ortak özellik taşıdıklarını inkâr edemeyiz. Star Wars makyaj süpervizörü Stuart Freeborn, Yoda’nın yüzünü yaratırken Albert Einstein’dan ve kendi yüzünden ilham aldı. Bu modelleme tarihe bir makyaj efsanesi olarak geçti. Görünüşlerindeki ön plana çıkan benzerliğin yanı sıra her iki ismin parladığı konu farklı dallarda olsa da şüphesiz sahip oldukları bilgelik. Aynı zamanda, Yoda’nın evini bırakıp Dagobah‘ta saklanmak zorunda kalışı evren için kritik bir durumu vurgularken, Einstein’in savaş nedeniyle evinden kaçmak durumunda kalması ve sonucunda bilime kazandırdığı katlıları karakterler arasındaki bağlantıya daha güçlü bir kanıt sunuyor.

Barış ve Adaletin Koruyucuları Jedi’lar ve Tapınak Şövalyeleri

Barış ve adaletin koruyucuları Jedi’lar tarihte tapınak şövalyelerine işaret ediyor. Aralarındaki benzerlik ise bizce göz ardı edilemeyecek düzeyde. Star Wars ve Tarih kitabında bu konudan Tapınak Şövalyeleri’nin diğer şövalyelerden farklı olarak sadakatleri, bağlılıkları ve ahlaki saflıkları nedeniyle saygı gördükleri vurgulanarak söz ediliyor. Bu durum barış ve adaletin koruyucuları Jedi’larda küçük yaştan itibaren almış oldukları eğitim ve hayatlarının geri kalanına yansıyan disiplinde karşılık buluyor. Her iki tarafında sahip olduğu mistik güç ve enerji bu benzerliğe bir madde daha kazandırıyor.

Antik Roma

Antik Roma’nın uyguladığı strateji ve politikalar Star Wars evreninde karşılığını bulan bir diğer detay. İmparatorluğun Galaksiyi fethetme çabalarının yanı sıra, Galaktik Cumhuriyetinin yıkımının ardından Galaktik İmparatorluk kurulması bizlere yabancı gelmiyor. Bu benzerliği Antik Roma’nın Cumhuriyet rejiminden imparatorluğa doğru geçirdiği değişime referans gösterebiliriz. Farklı gezegenlerden temsilcileri bir araya getiren, bir yasama organı olarak adlandırabileceğimiz Senato, Antik Roma’da da devletin yönetiminde önemli derecede söz sahibi olmasıyla paralellik gösteriyor. Son olarak, Roma’nın adından sıkça söz ettiren Gladyatör dövüşlerinin ise Episode II: Attack of the Clones filmindeki Geonosis arena sahnesine ilham olduğu bazı söylentiler arasında.

Yazar: Asiye Tuna Deniz

Yıldız Savaşları Hakkında Az Bilinen 5 Enteresan Bilgi

Işın Kılıcının Sesi Nasıl Bulundu?

1

Yıldız Savaşları evrenindeki işitsel ortamın en önemli ögelerinden birisi, hatta belki de en önemlisi, Işın Kılıçlarının ikonik uğultusu; ses tasarımcısı Ben Burtt tarafından, beklenmedik kaynakların bir araya getirilmesiyle oluşturuldu. Söz konusu efekt aslında, eski bir sinema projektörü motorunun çıkardığı ses ile, bir tüplü televizyondan çıkan parazitin karışımından oluşuyor. Özellikle eski zamanlar göz önünde bulundurulduğunda, her film setinde kolayca maruz kalınabilecek bu alışıldık sesleri, alışılmadık şekilde mezcederek ortaya sinema tarihinin en ikonik ses efektlerinden birini çıkartan Burtt, aynı zamanda Yıldız Savaşları serisinin arkasındaki yaratıcılığın ve teknolojik dehanın değerini bir kere daha anlamamızı sağladı.

 

Yoda’nın Tam İsmi

2

Yıldız Savaşları evrenindeki en esrarengiz ve sevilen karakterlerden biri olan Yoda’nın, aslında bir ön adının olduğunu biliyor muydunuz? Senaryonun ilk taslaklarında Yoda karakterinin tam ismi Minch Yoda olarak geçiyordu. Ancak zamanla karakter evrilerek, kendine hikaye içinde çok daha kritik bir yer edindi ve böylece George Lucas; karakterin bu şekilde daha gizemli olacağına inanarak sadece Yoda ismini kullanmaya karar verdi. Ufak bir dokunuş gibi görünen bu karar kuşkusuz, Yoda’nın, sinema tarihindeki en bilge ve mistik karakterlerinden biri olmasının önünü açtı ve galakside büyük saygı duyulan bir figür haline gelmesine yardımcı oldu.

 

Milenyum Şahini’nin İlham Kaynağı

3

Han Solo’nun meşhur gemisi Milenyum Şahini tasarlanırken, esin kaynağı bir hamburgerdi! George Lucas bu ikonik geminin tasarımı için çeşitli sanatçılarla çalışıyor ancak ortaya çıkan işlerden bir türlü memnun olmuyordu. Bu dönem Londra’dan Amerika’ya yaptığı bir seyahat sırasında uçakta kendisine ikram edilen hamburgeri gören Lucas, Eureka! anını işte bu şekilde yaşadı. Lucas’ın gözlerini diktiği hamburgerin şekli, Milenyum Şahini’nin tasarımının başlangıç noktası oldu ve sinema tarihindeki en özgün gemilerden birinin ortaya çıkışına ön ayak oldu.

Ewokların Dili

4

Endor’un küçük orman yaratıkları Ewoklar, dilbilimciler tarafından titizlikle oluşturulmuş özel bir dil konuşuyorlar. Aslında Ewok dili için, Tibetçe ve Nepalcenin bir karışımı demek mümkün. Bu kurgusal karakterlerin, gerçek dünya dilleri karıştırılarak yaratılan özel lisanlarının, aslında hem Ewoklar hem de seri için, kültürel derinliği artırdırdığını söylemek mümkün. Yıldız Savaşları evreninde bu tarz özel dillerin kullanılması, farklı ırklardan hatta türlerden gelen karakterlerin kendi aralarındaki etkileşimlerinin, kulağa çok daha otantik ve samimi gelmesine yardımcı oldu.

 

Gelecek Olayların Habercisi Olan Gölge

5

Yıldız Savaşları Bölüm I, Gizli Tehlike (Phantom Menace) filminde, pek çok hayranın gözden kaçırmış olabileceği, ince ama önemli bir görsel öngörü (foreshadowing) mevcut. Bilindiği üzere Anakin Skywalker bu filmde henüz dokuz yaşında, Pod yarışlarına katılan bir Tatooine’li olarak karşımıza çıktı. Elbette henüz olacaklardan habersiz olsak da, güce denge getireceğine inanılan Anakin’in, galaksi için çok önemli bir figür haline dönüşeceği aşikardı. İşte bu filmin tanıtımı için kullanılan posterlerden birinde, genç Anakin’in kulübenin önünde durduğu bir görsel vardı ki; Anakin’in duvara düşen gölgesi, ileride dönüşeceği Darth Vader’ın silüetini andırıyordu. Bu incelikle işlenmiş gölgeleme, Anakin’in karanlık kaderine dair önemli bir görsel ipucu görevi gördü ve Yıldız Savaşları’nın yıllar önceden planlanmış, dahiyane bir proje olduğunu tekrar hatırlamamızı sağladı.

Yazan: Sedef Hızlan 

Son Üçleme Neden Başarısız Oldu?

Hikaye Planlamasındaki Eksiklikler

Star Wars’un son üçlemesinin ciddi kusurlarından biri hikaye planmasındaki eksikliklerden kaynaklanıyor. Üçlemede seyirciye sunulan konu, gereksiz aksiyon sahneleri ve uydurma tesadüflerle dolu klasik bir motivasyonun peşinde ilerliyor. Üçlemenin son filmi olan The Rise of Skywalker’da baş karakterler Rey ve Kylo Ren’in evrildiği nokta zayıf motivasyonlarının da bir sonucu olarak aceleye getirilmiş ve inandırıcılıktan uzak hissettiriyor. Yapım sürecine dair röportajlar ve yayımlanan ekstralar üçlemenin çoğunlukla baştan beri planlanmamış olduğunu doğruluyor. Hikayenin oturtulmamış olmasından kaynaklı hem üçleme kendi içinde hem de orijinal üçlemeyle oldukça tutarsızlıklara sebep oluyor.

Star Wars: Ranking Every Lightsaber Fight Of The Sequel Trilogy

Nostaljiye Yenik Düşme ve Aşırılık

Halihazırda sevilmiş ve benimsenmiş bir serinin devam filmlerini yaptığınızda izleyiciden duygusal bir tepkiyi manipüle etmek için nostaljiyi kullanmak sinemanın suçlarından biri değil elbette. Fakat Star Wars serisinin son üçlemesi doğru şekilde planlamamış hikayenin eksikliğiyle birlikte fazla nostalji içerisinde orijinalliğini yitiriyor. Eski karakterleri bir aksesuar niteliğinde hikayeye yedirmeye çalışılsa da serinin tamamı gibi bu durum da göze batıyor. Seri, hikayeyi ilerletmeyen ve filmin karakterleri için değil izleyiciler için olan anlara odaklandığından bizlere yaşatmak istediği nostaljinin de dozunu kaçırıyor.

Yazan: Aleyna Kavak

Kaynakça:

  • Barnhardt, Adam. “Star Wars: Yoda’s Original Name (& Why George Lucas Changed It).” Screen Rant, Valnet Inc., 10 Mar. 2020, screenrant.com/star-wars-yoda-original-name-buffy-changed-why/. Erişim 02.05.2024.
  • “How to create Star Wars Lightsaber sound effects.” Shanks FX, season 1, episode 56, KET PBS, 2016. www.ket.org/program/shanks-fx/how-to-create-star-wars-lightsaber-sound-effects/. Erişim 02.05.2024.
  • Rinzler, J.W. The Making of Star Wars: The Definitive Story Behind the Original Film. Del Rey, 2007. Print.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks